Hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u "neprijateljskim" cipelama

Pravo učešća imaju afirmisani ili autori koji još uvijek nijesu objavljivali svoje radove, a koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku
339 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Treći regionalni konkurs za kratku priču Biber, u organizaciji “Biber” tima i u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd, otvoren je do 10. juna 2019. godine.

“Prva dva konkursa Biber bila su na temu pomirenja, a ovaj put je tema proširena. Pored priča koje tematizuju pomirenje u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu boljem razumijevanju među ljudima, smanjenju mržnje i razgradnji predrasuda, antiratne priče, priče koje se bave suočavanjem s prošlošću, razgradnjom slika o neprijateljima, saosjećanjem sa drugima, hrabre priče koje se usuđuju da hodaju u ‘neprijateljskim’ cipelama, priče koje pomjeraju granice i otvaraju nam puteve da gradimo izvjesniju, bezbjedniju i slobodniju budućnost za sve”, poručuju organizatori.

Pravo učešća imaju afirmisani ili autori koji još uvijek nijesu objavljivali svoje radove, a koji pišu na albanskom, makedonskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Najmanje 20 izabranih radova biće objavljeno u višejezičnom zborniku.

Žiri čine Lejla Kalamujić, Rumena Bužarovska i Škeljzen Malići, a oni će odbrati i tri priče koje će osvojiti nagrade. Odluka žirija biće objavljena do kraja oktobra 2019. godine.

Ovim konkursom cilj je da se doprinese kulturi prevoda i objavljivanja autora/ki iz najbližeg susjedstva i da se podrže angažovani autori/ke da nastave da utiču na društvenu promjenu.

Više informacija o uslovima konkursa i nagradama možete naći na Biberovoj stranici.

Bonus video: