Izložba "Njujork u 19. vijeku" u Podgorici

Izložba litografija biće otvorena večeras u KIC-u “Budo Tomović” u 19 časova
243 pregleda 0 komentar(a)
Najava izložbe, Foto: Privatna arhiva
Najava izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba 39 litografija pod nazivom “New York XIX vijek” koju je priredio Zoran B. Zeković biće otvorena večeras u izloženom holu Kulturno - informativnog centra “Budo Tomović” u 19 časova.

Izložbu, u organizaciji KIC-a, Američkog ugla u Podgorici i Fondacije “East River ZBZ - Montenegro”, otvoriće Aleksandar Dedović, direktor ALFA Centra i trajaće do 31.januara.

“Izložba je kao projekat zamišljena i promišljena na temelju komparativno - analitičkih istraživanja, istinitih - istorijskih artifakata, rađenih po originalima (Harper’s Weekly a Journal of civilization) iz privatne kolekcije Fondacije “East River ZBZ - Montenegro” i projekta “Frendship Forever” (prijateljstvo USA & Crna Gora)”, navode organizatori.

Cilj izložbe je, ističu iz KIC-a, da se prikaže Njujork u 19. vijeku, grad koji sve brže raste. Prekretnica u istoriji grada bila je izgradnja kanala Erie godine 1825. godine.

Njime je Njujork povezan sa sjevernoameričkim Velikim jezerima, a time i sa Srednjim zapadom i preko noći pretvorio se u najveću luku američke istočne obale.

Sredinom 19. vijeka započelo se s planiranjem velikog gradskog parka, nazvanog Central park. U drugoj polovini 19.vijeka stalno raste i broj doseljenika i snažan rast izazvao je i promjene u upravljanju gradom.

Bonus video: