KIC "Budo Tomović" u septembru posjetilo pet i po hiljada ljudi

Tokom oktobra će, između ostalog, biti organizovano šest koncerata, pet književnih večeri, sedam projekcija filmova (od kojih će neke biti premijere), te nekoliko predstava i izložbi
758 pregleda 0 komentar(a)
Dolaze 9. oktobra: Njemački Bujazzo orkestar, Foto: Privatna arhiva
Dolaze 9. oktobra: Njemački Bujazzo orkestar, Foto: Privatna arhiva

Podgorički KIC “Budo Tomović” tradicionalno je objavio svoj mjesečni repertoar za oktobar, tokom kojeg će između ostalog imati šest koncerata, pet književnih večeri, sedam projekcija filmova (od kojih će neke biti premijere), te nekoliko predstava i izložbi.

Tako će danas početi Dani ukrajinske muzike u Crnoj Gori koje KIC organizuje u saradnji sa Ambasadom Ukrajine, a trajaće do 6. oktobra. Podgoričkoj publici u sklopu ovog programa predstaviće se operske umjetnice Tatjana Piskareva i Tatjana Bondar, a dio ove manifestacije biće i izložba Nacionalnog muzeja Ukrajine “Taras Ševčenko” u sklopu koje će biti predstavljena djela umjetnika po kojem ova institucija nosi ime. Kad su u pitanju gostovanja, na Velikoj sceni KIC-a 4. oktobra će nastupiti mješoviti slovenački hor MePZ Lisca Sevnica i ženski sastav Vokalnih pet, 9. oktobra će se predstaviti omladinski džez orkestar iz Njemake Bujazzo, 25. beogradski Nikkka kvintet, a 28. oktobra internacionalni ZZ Quartet.

U okviru filmskog programa od 21. do 24. oktobra biće prikazana ostvarenja eminentnih svjetskih reditelja, filmovi “T2: Trainspotting”, “Žestoki momci”, “8 mm” i “Američka prevara”. Biće prikazani i domaći dokumentarni i animirani filmovi, među kojima su “Top Gear Tribute” Nikole Vojnovića, “Čempres” NIkice Daca Raičevića i “Istorijske tajne Skadarskog jezera” mr Vanje Vuković.

U okviru “Dana austrijske kulture u Podgorici i Nikšiću 2019” 16. oktobra će se održati dvojezično književno veče sa Marlen Šahinger o zbirci pripovijetki “Nevrijeme”, a u KIC-u će tokom narednog mjeseca biti promovisana i nova književna izdanja Edite I. Dautović “Saga o Pavi i Ahmetu” i poznate novinarke i publicistkinje Branke Bogavac “Susret je najveći dar”. Hrvatski teolog i istoričar Goran Šarić će na temu “Zabranjena istorija Balkana” govoriti 7. oktobra, a Udruženje pravnika Crne Gore 23. će organizovati četvrti IUS forum.

Zbirka priča “Imaj u vidu”, te dodjela nagrada za tri najbolje priče čiji autori su učenici crnogorskih srednjih škola, biće predstavljena 14. oktobra, a veče humora i satire će 21. prirediti Vladislav Vlahović i Dragan Koprivica.

Veče pod nazivom “Što ti nije jasno” crnogorskog komičara Igora Šukovića održaće se 30. oktobra na Velikoj sceni. Na istom mjestu biće izvedene i predstave “Treće veče”

Studentskog teatra, “Lutka” u kojoj igraju učenici podgoričkih srednjih škola, “Seen-ovi moji” učenika Srednje ekonomske škole “Mirko Vešović” i Elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, a nastaviće se i saradnja sa Kulturnim centrom Novog Sada izložbom “Made in fabrika fotografa 6”, koja će u izložbenom holu KIC-a biti otvorena 21. oktobra. Najavljena je i izložba strip crteža “Život romskog naroda”.

Ulaz za većinu programa će biti besplatan, osim što će za komični šou Igora Šukovića ulaznica koštati pet, a za predavanje Gorana Šarića deset eura.

Iz KIC-a su se pohvalili da je njihove programe organizovane tokom septembra ispratilo oko pet i po hiljada ljudi. U ovoj instituciji ponosni su i na sve popularniji KIC pop hor koji će nakon nedavnih uspješnih nastupa u Sarajevu, Prijepolju i Risnu gostovati u beogradskoj Kombank areni 19. oktobra.

Bonus video: