Lorka objedinio muziku, kulturu, istoriju i ples - Vijesti.me
MUZIČKO-POETSKO VEČE U NIKŠIĆU

Lorka objedinio muziku, kulturu, istoriju i ples

U programu su nastupili Milena Krivokapić, Miloš Zvicer, Teodora Ilić, Ivana Kovač, Kristina Perković, Katarina Dadić, Sonja Milatović, Anđela Peković i Goran Radojičić, predsjednik “Poente poetike”, koji je ujedno bio i moderator večeri

Sa muzičko-poetske večeri u Nikšiću
Sa muzičko-poetske večeri u Nikšiću (Foto: Privatna arhiva)

Prošle godine, nikšićki Gitar fest je pokrenuo novi segment festivala - muzičko-poetsko veče, koje su organizovali u saradnji sa JU „Zahumlje“ i Književnim klubom „Poetna poetika“.

Tako je bilo i ove godine. Dok je prošlogodišnji događaj bio posvećen jednom od najpoznatijih nikšićkih i crnogorskih pjesnika Vitomiru Vitu Nikoliću, ovogodišnji je, u skladu sa tematikom festivala, bio u znaku najznačajnijeg španskog pjesnika 20.vijeka, Federika Garsije Lorke. 

Ove godine u pomoć su im pritekli i učenici Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

Ovogodišnje izdanje Gitar festa, 14.po redu, posvećeno je Španiji, njenoj muzici, kulturi, istoriji, a Lorka je, kako rekoše, na muzičko-poetskoj večeri, objedinio sve to. Učesnici programa uspjeli su da kroz poeziju, književne osvrte, muziku i ples, dočaraju život i stvaralaštvo čovjeka koji je u “zavičaju nalazio motive za svoje pjevanje”, spojio narodno i moderno i čiji radovi se smatraju španskim nacionalnim blagom.

U programu su nastupili Milena Krivokapić, Miloš Zvicer, Teodora Ilić, Ivana Kovač, Kristina Perković, Katarina Dadić, Sonja Milatović, Anđela Peković i Goran Radojičić, predsjednik “Poente poetike”, koji je ujedno bio i moderator večeri.

“Lorka je pojava koja i danas, decenijama nakon smrti, uspijeva da zaintrigira svijet”, kazao je Radojičić.
I da taj isti svijet, stihovima, svaki put iznova oduševi i opije.

Gitar fest je završen sinoć nastupom studenata gitare iz Pariza, Strazbura, Sarajeva i Cetinja.