Misli učenika o lektirama pretočene u kolaž

Izložba “Dnevnik čitanja” gimnazijalaca iz Danilovgrada i mentora, profesora Miroslava Minića, otvorena u Podgorici
438 pregleda 0 komentar(a)
Sa izložbe u Dvorcu Petrovića, Foto: Jelena Kontić
Sa izložbe u Dvorcu Petrovića, Foto: Jelena Kontić
Ažurirano: 15.05.2019. 10:46h

Književna djela pretočena u likovne radove kombinovane tehnike, kolaži asocijacija na lektire, autore i protagoniste lektira, 42 takva rada prikazana su na izložbi “Dnevnik čitanja” čiji su autori učenici Gimnazije “Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, a koje je motivisao i podstakao profesor književnosti Miroslav Minić na čijim su se časovima stvarala umjetnička djela.

Izložba je otvorena preksinoć u Podgorici, na drugom spratu dvorca Petrovića na Kruševcu, a otvorila ju je crnogorska književnica Lena Ruth Stefanović.

“Svi mi tražimo neki novi metod kojim ćemo zainteresovati učenike, podstaći njihovu kreativnost i želju za saznanjem, kao i za čitanjem... Prije par godina izučavali smo djelo ‘Rani jadi’ Danila Kiša i ja sam bio presrećan kada sam vidio da je čitavo odjeljenje pročitalo knjigu. Bio sam srećan time što su se zainteresovali i što su pritom svi napisali dnevnik čitanja, ali onda sam postao tužan kada sam shvatio da nijesu bili kreativni pri pisanju tog dnevnika, jer je bilo slučajeva da su prepisivali ili jedni od drugih ili sa interneta. Tada sam došao na ovu ideju i rekao im da kada pođu kući razmisle i sjutradan na čas svi donesu nešto što ih asocira na “Rane jade”. Taj moj predlog je urodio plodom, sjutradan su učenici došli na čas sa fantastičnim asocijacijama. Neki su mi priznali da su ponovo čitali kako bi probudili u sebi ideje za asocijacije, od fotografija, isječaka iz novina, citata, crteža... Na času smo sve to počeli da lijepimo kako bismo njihove misli o djelu objedinili u jedan zajednički rad. Zainteresovalo me je da na taj način započnemo jedan drugačiji, lični dnevnik čitanja”, objašnjava profesor književnosti za “Vijesti”.

Učenici su istakli da ih je ovaj pristup zainteresovao i učinio da drugačije pristupe čitanju, ali i da ne izbjegavaju lektire, koje samim tim što su obavezne, često stvaraju otpor kod srednjoškolaca.

Svi su učestvovali u radu, koristili se različitim načinom izražavanja ali i materijala, tehnike, pa su tako objedinili i nečiji talenat pisanja, nečiji crtanja, stvaranja grafita, vizije lijepog, slikarstva, slaganja rima.

Na radovima su izražene misli učenika četiri odjeljenja kojima Minić predaje i sa kojima je učestvovao na raznim sajmovima i takmičenjima predstavljajući svoju ideju.

Njegovi učenici pripremaju se za matursko veče, a on je “Vijestima” kazao da mu je žao što se razilaze, te da se nada da će ponijeti lijepu uspomenu iz srednje škole.

On je dodao da je izložba, otvorena par dana prije proslave mature, način da se zaokruži njihov zajednički rad.

Takođe, srećan je što su otvaranju izložbe, pored brojnih prijatelja, prisustvovali i njegovi profesori iz podgoričke Gimnazije “Slobodan Škerović”.

Bonus video: