More, vjetar i so na fotografijama Stevana Kordića

"Ovu izložbu bi posvetio našim studentima, jer sve ovo zapravo radimo za njih i propagandu pomorstva kao profesije, a oni su ono ka kome su naši napori usmjereni" kazao je Kordić
581 pregleda 1 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe “Plovidbe 2018 & 2019”, Foto: Siniša Luković
Sa otvaranja izložbe “Plovidbe 2018 & 2019”, Foto: Siniša Luković

„Boka pa i brod “Jadran” imaju sreću što im je Stevan Kordić uvjek blizu sa fotoaparatom da zabilježi promjenu svjetla, predjela izmaglice, plavičaste bonace, ribare… Likovnost njegovih fotografija uključuje sve receptore”, kazala je istoričarka umjetnosti Maja Đurić, profesorica Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, otvarajući sinoć u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru, izložbu dokumentarno-umjetničkih fotografija i promociju filma „Plovidbe 2018 & 2019“, autora Stevana Kordića i Zorana Radonjića.

Ova izuzetno dobro posjećena manifestacija priređena je u sklopu obilježavanja velikog jubileja - 60 godina Pomorskog fakulteta u Kotoru čiji je Kordić jedan od profesora, a izložbu su zajendno organizovali Pomorski fakultet, Pomorski muzej i Mornarica Vojske Crne Gore.

U postavci je dvadesetak Kordićevih umjetničko-dokumnetarnih fotografija velikog formata snimljenih na posljednja dva krstarenja školskog broda MVCG, jedrenjaka “Jadran” sa studentima Pomorskog fakulteta u Kotoru.

Okom kamere, Kordić je na tim krstarenjima “Jadrana” pod komandom kapetana kovete Zorana Ivanovskog, iz Boke za Maltu, odnosno Tursku i Grčku, zabilježio esenciju života i rada posade “Jadrana” i budućih mladih pomoraca sa kotorskog fakulteta.

Na fotografijama se nalaze brojni zanimljivi detalji sa broda - od praktične obuke studenata u navigaciji i strojarstvu, do borbe sa nevremenom, prolaska kroz navigacijski izazovne predjele poput Korintskog kanala, do ljepota samih destinacija koje su jedrenjak, posada i studenti obišli.

Iz obilje video materijala koji je tom prilikom Kordić snimio, Zoran Radonjić montirao je i napravio šestominutni dokumentarni film čiji kadrovi djeluju impresivno, posebno oni u kojima je Kordić snimao brod i posadu iz drona, na otvorenoj pučini.

“Na ove 22 izložene fotografije, mi uz pomoć magičnog medija fotografije možemo skoro čuti žamor mornara, huk mora, i osjetiti tišinu morske pučine. Simbioza filma autora Zorana Radonjića i fotografija Stevana Kordića, oblikovala su sažetu filmsku cijelinu na kojoj snimci sa budećim moreplovcima, pršte energijom, dinamikom života na brodu i prikazuju posebnu atmosferu u koju nismo u prilici da zavirimo često. Stevan Kordić snažna je fotografska osoba i autor opčinjen onim pravim odlučujućim trenutkom i strašću za fotografisanje mora“, kazala je Đurić koja je podsjetila i na biografiju ovog univerzitetskog profesora što se, osim naučno-stručnim radom, već duže vrijeme izuzetno uspješno bavi dokumnetarnom i umjetničkom fotografijom.

Izložbu „Plovidbe 2018 & 2019“ zvanično je otvorio komadant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović koji je pritom istakao da je i sam bio učesnik posljednja dva međunarodna krstarenja “Jadrana” sa studentima kotorskog fakulteta.

“Kada je pramčana zvijezda na kosniku “Jadrana” zaranjala duboko u talase, kada je zbog nevremena, radila samo posada koja je morala da radi, profesor je uvjek bio tu da zabilježi svaki talas, svaki pomak na brodu, a na njegovim fotografijama, ako bolje pogledate čuće se zvuk vjetra i mora“, kazao je Tomanović.

Sam Kordić se u svom obraćanju, posebno zahvalio posadi školskog broda “Jadran” “ jer su oni uvijek i u svakoj prilici učinili sve da se mi gosti sa Pomorskog fakulteta Kotor osjećamo se na tom brodu kao kod svoje kuće”.

“Ovu izložbu bi posvetio našim studentima, jer sve ovo zapravo radimo za njih i propagandu pomorstva kao profesije, a oni su ono ka kome su naši napori usmjereni jer oni predstavljaju budućnost ove sjane tradicije koju imamo.”- podvukao je Kordić.

Direktor Pomorskog muzeja Kotor Andro Radulović kazao je da se pored ostaloga, ovom izložbom obilježava veliki jubilej važan kako za Kotor, tako i za cijelu Crnu Goru - 60 godina ovdašnjeg Pomorskog fakulteta.

„Čestitam dekanu, profesorima, studentima, na ovom velikom jubileju sa željom da bude još dosta studenata i brodova na kojima će naši pomorci ploviti“, kazao je Radulović.

Bonus video: