Otvoren festival Ubrzaj: Borba za ljudsko dostojanstvo i univerzalnost ljudskih prava

Ministar kulture, Aleksandar Bogdanović, ocijenio je da se konceptom i sadržajem Festivala filma o ljudskim pravima „Ubrzaj 2018“ na krajnje konkretan način otvaraju aktuelna pitanja u oblasti ljudskih prava, čime se može, kako je naveo, dodatno pospješiti odgovornost društva, „ali i probuditi nerijetko uspavana savjest pojedinca“
156 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja festivala, Foto: Filip Roganović
Sa otvaranja festivala, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.12.2018. 17:28h

estival filma o ljudskim pravima otvoren je sinoć u punoj sali Kulturno -informativnog centra "Budo Tomović", a izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević je tom prilikom i objavila laureate ovogodišnje nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma koje su dobili Centar za ženska prava (nagradu je primila Maja Raičević), Asocijacija Spektra (nagradu primio Jovan Ulićević) i Sabina Talović u kategoriji pojedinca odnosno pojedinke.

Uljarević je istakla i da je festival "Ubrzaj", deveti po redu, postao član Mreže festivala ljudskih prava sa sjedištem u Amsterdamu, koja okuplja 41 festival filma ljudskih prava iz čitavog svijeta, što predstavlja značajno međunarodno prepoznavanje rada Centra za građansko obrazovanje.

Tokom trajanja festivala, do petka 14. decembra u Podgorici, ali i u Beranama danas i sjutra, u Centru za kulturu i gimnaziji „Panto Mališić“ i u Kotoru 13. i 14. decembra u kinu „Boka“, biće prikazani filmovi različitih žanrova, svaki premijerno u Crnoj Gori, a svi oni na drugačiji, provokativan i hrabar način pokreću teme vezane za ljudska prava, diskriminaciju, opstajanje u društvu i slične...

Iako izvještaji kažu da se u sferi ljudskih prava postigao zavidan napredak, Uljarević ocjenjuje da praksa govori drugačije i ističe da će Centar za građansko obrazovanje, kako kroz projekte poput Festivala filma o ljudskim pravima, tako i na druge načine nastaviti sa borbom u toj oblasti.

Na otvaranju festivala govorio je i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav koji je naglasio da je ove godine Evropska unija "ponosni donator festivala 'Ubrzaj' kao dio većeg projekta 360 stepeni Pun krug za ljudska prava, koji ima za cilj da doprinese smanjenju diskriminacije i promociji tolerancije i poštovanja ljudskih prava u Crnoj Gori".

“Filmovi nam omogućavaju da ljudima pružimo nove perspektive i tačke gledišta, kao i da ojačaju publiku saznanjima da lična posvećenost može da proizvede dugotrajan i značajan uticaj na društvo”, izjavio je Orav.

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović istakao je da je posebno bitno što je u pitanju filmska forma festivala, jer, "pored toga što se njome ovakve teme mogu najupečatljivije problematizovati, prijemčivost filmske umjetnosti širim slojevima omogućava i šire polje djelovanja.

To je posebno važno u društvima kakvo je naše, u kojima se više mora raditi na promjeni svijesti, uzimajući u obzir da je zakonska regulative usklađena sa standradima onih najemancipovanijih društava“, rekao je Bogdanović i dodao:

“Današnje aktivnosti na odbrani ljudskih prava i sloboda moraju biti jednako usmjerene kako na problem povampirenih ideja i ideologija iz prošlosti, tako i ka recentnim pretjeranim ambicijama nadzora i kontrole života ljudi. Samo tako možemo zakoračiti u budućnost u kojoj nam sloboda pojedinca neće biti jedno od gorućih pitanja. Za Crnu Goru i okruženje Festival “Ubrzaj” postaje sve bitnija manifestacija, kojom se svijest o neupitnosti ljudskih prava i sloboda može podići na jedan viši nivo”.

Iz Centra za građansko obrazovanje ističu da je Festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ, prvi i jedni takve vrste u Crnoj Gori.

"Festival ima za cilj da posredstvom filma doprinese podizanju svijesti o važnosti ljudskih prava i njihove zaštite i unaprjeđenja, kao i vrjednosnog okvira koji podstiče harmonične odnose među različitima po bilo kojem osnovu. UBRZAJ 2018. donosi izvrsnu selekciju 15 crnogorskih premijera i to ‘filmova koji se ne boje, koji sprovode maštovitu vivisekciju društvenih nepravdi, ironiziraju moćne i sanjaju glasno’. Stoga je i moto ovogodišnjeg Festivala ‘Gledaj i pamti!’”, kazala je Uljarević.

Sve informacije o projekcijama mogu se naći na sajtu Festivala ubrzaj.me a ulaz na svaku je besplatan.

"Osmi povjerenik" danas u Beranama

Na današnjem programu su filmovi: "Crna sjenka zelene energije" u režiji Dragana Gmizića iz Srbije, a koji će u KIC-u "Budo Tomović" biti prikazan u 15 časova, "Zarobljena" u režiji Bernadett Tuza-Ritter iz Mađarske od 17 časova, austrijski "Valdhajmov valcer" rediteljke Ruth Beckermann u 18.45 sati i film "Tranzit" režisera Christiana Petzolda u 20.30 časova. Svi filmovi se prikazuju u sali Dodest.

U Beranama će večeras u 19 časova biti prikazan film "Osmi povjerenik" Ivana Salaja koji je otvorio program festivala sinoć u KIC-u.

Salajev film je ovogodišnji hrvatski kandidat za nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke, u kategoriji za najbolji strani film. Salaj je nadavno za "Vijesti" govorio o svom ostvarenju i istakao da je adaptacija romana Renata Baretića bila najveći izazov tokom rada na projektu.

Radnja filma je smještena na izolovanom “otoku Trećiću”, čiji stanovnici "nemaju potrebu za matičnom domovinom, političkom vlašću, crkvom", nema ni telefonske mreže ili internet dometa. Harmoniju Trećićana poremetiće dolazak ambicioznog i arogantnog političara Siniše Mesjaka kojeg igra Frano Mašković. Mesjak je mladi političar u usponu, koji nakon skandala sa prostitutkom, da ne bi naštetio reputaciji svoje političke stranke, biva kažnjen tako što ga upućuju na udaljenu destinaciju - ostrvo Trećić, kako to i biva sa političarima koji izbjegavaju kako pravnu tako i osudu javnosti...

Kao osmi po redu vladin povjerenik, zadatak mladog političara je da organizuje izbore i uspostavi vlast, no Salaj, u razgovoru sa “Vijestima” ističe da takve okolnosti i nijesu pretjerano bitne, već je važniji individualni put ličnosti mladog političara koji prolazi kroz (samo)spoznaje i mijene.

Bonus video: