Vukasović: Kultura ne smije trpjeti zbog politike

Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je pozvala nadležne da zaštite KotorArt kao festival od nacionalnog značaja
597 pregleda 8 komentar(a)
Vukasović, Foto: Krsto Vulović
Vukasović, Foto: Krsto Vulović

Sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Jelena Vukasović, upozorila je, u susret Međunarodnom festivalu KotorArt koji počinje u četvrtak, na okolnosti koje prijete i ugrožavaju normalno održavanje ovogodišnjeg izdanja festival, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

„U ime Opštine Kotor i Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti imam čast da najavim Međunarodni festival KotorArt za koji je Predlogom budžeta planirano 290.000 eura: 140.000 za Kotorski festival pozorišta za djecu, 130.000 za Don Brankove dane muzike i Pjacu od filozofa i 20.000 za Festival klapa u Perastu. Takođe, imam obavezu i da upoznam javnost sa teškoćama koje prate realizaciju Festivala. Kao što vjerovatno znate, pripreme se odvijaju krajnje otežano prevashodno zbog političke krize u Kotoru i neusvajanja budžeta zbog čega su Opštini Kotor onemogućeni transferi organizatorima kulturnih manifestacija po kojima je naš grad prepoznat, najprije mislim na KotorArt“, kazala je Vukasović.

Ona je izjavila i da su u Opštini Kotor razgovarali sa nadležnima u Ministarstvu kulture i Ministarstvu finansija, i obraćali se Vladi i pomenutim ministarstvima u namjeri i potrebi da Vlada dozvoli da novac građana Kotora iz opštinske kase najzad usmjere renomiranom festivalu KotorArt koji je, kako je kazala, kao nacionalni festival, obaveza i Opštine i Ministarstva, i grada i države.

„Kultura mora biti iznad politike i ne smije biti žrtva političkih prepucavanja i nadgornjavanja oko vlasti. Ovom prilikom bih još jednom pozvala nadležne, u ovom slučaju Vladu Crne Gore, da zaštiti KotorArt kao festival od nacionalnog značaja i nesumnjivu vrijednost koja traje, svakako značajniju od političkih kriza. Ne mogu ni da zamislim otkazivanje dijela programa KotorArta ni kako bi to uticalo na imidž Kotora i Crne Gore kao središta značajnih regionalnih festivala“, poručila je Vukasović.

Ovogodišnje izdanje festivala KotorArt planirano je da bude održano od 27. juna do 13. avgusta na brojnim lokacijama u Kotoru i širom Boke kroz četiri programske cjeline: 18. Festival klapa Perast, 27. Kotorski festival pozorišta za djecu, 18. Don Brankove dane muzike i 9. Pjacu od filozofa. Tokom 48 festivalskih dana ova manifestacija bi trebalo da okupi više od 1500 umjetnika iz 25 zemalja sa više od 300 planiranih programa.

“Ukoliko zbog nedostatka sredstava dođe do otkazivanja festivalskih programa, smatram neophodnim hitno pozivanje na odgovornost zbog ugrožavanja trajanja i kvaliteta Međunarodnog festivala KotorArt”, rekla je Vukasović.

Bonus video: