"Zaleđeni vjetar" u Dvorcu kralja Nikole

402 pregleda 0 komentar(a)
Sa promocije: Govedarica, Babović i Aranitović Papović, Foto: Radomir Petrić
Sa promocije: Govedarica, Babović i Aranitović Papović, Foto: Radomir Petrić

Poeta Mladen Ž. Babović promovisao je u Dvorcu kralja Nikole svoju treću knjigu poezije „Zaleđeni vjetar“ koju je tivatski književni klub „More“ objavio u svojoj ediciji „Poetski valovi“. U ovom djelu, Babović je objavio stotinak pjesama u osam poglavlja, za koje je u recenziji Milica Aranitović Papović, pjesnikinja i aforističarka iz Tivta, kazala da su objavljene deset godina nakon prethodne autorove knjige, te da Babović teme crpi iz životnog vrela “i pretače u poetske izraze“.

“U ovoj zbirci pjesama vidim autora kao svjedoka vremena, kojima kroz stihove, nekad lirične, nekad kratke haiku forme, pravi harmoniju u kojoj će svaki čitalac uživati. Ovom panoramom pjesničke ponude dolazim do spoznaje da je baš ova brižno birana poetika portretisala autora kao čovjeka dubokih, istih i iskrenih osjećanja. Autor je uspio da odledi zaleđene pjesme koje su dugo u neprospavanim noćima tjerane vjetrom osjećanja, brušene i slagane u ovu zasta vrijednu zbirku pjesama”, kazala je o ovoj knjizi Aranitović Papović.

O knjizi su govorili i književnik Dušan Govedarica i profesor Jovan Drašković, a stihove je kazivao glumac Dragiša Simović. Voditelj programa bio je kantautor Marinko Jovanov Pavićević, koji je izveo i nekoliko Babovićevih pjesama, a u programu je nastupila i pjesnikova ćerka Teodora. Babović (39) piše haiku, haibune i poeziju za djecu, član je više domaćih književnih klubova, a radovi su mu prevođeni na albanski, bugarski, engleski i ruski jezik. Prije ove knjige, objavio je zbirke poezije za djecu „Rasuto cvijeće“ i „Obećana mjesta“.

Bonus video: