Lalić: Zašto polemišemo o nečemu što ne postoji?

Veljko Lalić glavni urednik Nedeljnika, reaguje na odgovor novinara Siniše Lukovića objavljen u jučerašnjem tekstu “Malović falsifikovao moju izjavu”
531 pregleda 0 komentar(a)
Veljko Lalić, Foto: Nedeljnik.rs
Veljko Lalić, Foto: Nedeljnik.rs
Ažurirano: 19.01.2019. 21:09h

Ne razumijem vaše reagovanje na moje reagovanje povodom moje lažne izjave koju ste objavili u vašem cijenjenom listu.

Ja vama nikakvu izjavu nikada nisam dao! Pa ne razumijem kako sada dalje nastavljamo polemiku o nečemu što ne postoji.

Posebno ne shvatam zašto mi sada u usta ubacujete nove stvari koje nisam rekao, tipa da se odričem stava “da je kolumna novinarska forma u kojoj autor izražava svoje lično mišljenje i da je kao takva izuzeta iz prekršajnog djelovanja”. Gdje se ja odričem tog stava!? Vi treba da se ljutite na Nikolu Malovića ukoliko vam je podmetnuo moju izjavu, a ne na mene, s kojim nikad niste bili u komunikaciji. “Komentari su slobodni, činjenice su svetinja”, jedini je stav kojeg se ja držim, zbog čega, uostalom, i Malović može da objavi takvu kolumnu u listu u kojem sam ja glavni urednik. Ali, činjenica moramo da se držimo.

One kažu da se u novinama ne mogu “kompilirati” razne izjave, malo sa privatnog mejla, malo iz novina, i to proglasiti za novinarsku formu izjave za medije.

Ja se u demantiju nisam ograđivao svog stava da je kolumna slobodna, kao što sam i rekao u privatnom odgovaru Maloviću na njegovo pitanje, ali sam najoštrije demantovao da sam bilo njemu, bilo vama oko slučaja LGBT, ponovio ono što sam rekao prilikom primopredaje nagrade UNS-a Aleksandar Tijanić, a povodom pokušaja ubistva novinara Milana Jovanovića.

Kako se moja izjava “da nema goreg napada na slobodu i demokratiju jednog društva od napada na novinara zbog nekog teksta ili istraživanja”, našla kao moj stav oko odbrane Nikole Malovića u sukobu sa nekim LGBT aktivistom?

To je opasna relativizacija, posebno u vremenu u kojem se fizički napadi na novinare u naše dvije zemlje pojačavaju.

I zato vas molim da sve dalje raspravite sa Nikolom Malovićem. Ja vam sve opraštam, i želim dobru i normalnu saradnju.

Samo vas molim da mi više ništa ne stavljate u usta, već da me pozovete kad god hoćete ukoliko vam treba neko pojašnjenje ili obrazloženje.

Veljko Lalić

Bonus video: