Život u zanimljivim vremenima

Bijenale umjetnosti u Veneciji počeće 11. maja, dodjelom nagrada
347 pregleda 0 komentar(a)
Biće više od 80 umjetnika (ilustracija), Foto: Theveniceinsider.com
Biće više od 80 umjetnika (ilustracija), Foto: Theveniceinsider.com

Bijenale u Veneciji, najstarija međunarodna izložba vizuelne umjetnosti, predstavlja u 58. izdanju, koje će zvanično biti otvoreno 11. maja dodjelom nagrada, više od 80 umjetnika na centralnoj izložbi “Da živite u zanimljivim vremenima”, kojom umjetnički direktor Ralf Rugof pruža svojevrsni odgovor na brojna pitanja današnjice, opterećene krizama, previranjima, lažnim vijestima i opštom nesigurnošću.

Na 58. Bijenalu, koje počinje vernisažom od 8. do 10. maja, učestvuje i 90 nacionalnih paviljona, među kojima su ponovo i sve bivše jugoslovenske republike, kao i Kosovo, koje četvrti put samostalno nastupa.

Među umjetnicima na centralnoj izložbi su i neki od veterana, kao što su Kristijan Markli iz SAD, dobitnik Zlatnog lava na 54. Bijenalu “Iluminacije” (2011), Rozmari Trokel, koja je predstavljala Njemačku 1999. godine, te umjetnica Hito Stejerl, takođe iz Njemačke. Uz poznate umjetnike nešto mlađe generacije (Jon Rafman, Neïl Beloufa, Avery Singer, Ed Atkins…), više od trećine učesnika centralne izložbe rođeno je 80-ih godina 20. vijeka ili kasnije.

Iako Rugof ističe da su umjetnici izabrani iz cijelog svijeta, primjetno je skromno prisustvo umjetnika iz Jugoistočne i Istočne Evrope. Najviše je američkih, a svega nekoliko je iz Jugoistočne i Istočne Evrope.

Ponovo na Bijenalu su i sve zemlje sa prostora bivše Jugoslavije - BiH predstavlja umjetnica Danica Dakić projektom “Zenica - trilogija”, Hrvatsku Igor Grubić projektom “Tragovi nestajanja (u tri čina)”, Crnu Goru Vesko Gagović projektom “Odiseja”, Srbiju Đorđe Ozbolt projektom “Povratak gubitka memorije”, Sloveniju Marko Peljhanprojektom “Here we go again…”, a Sjevernu Makedoniju Nada Prlja projektom “Subverzija u crvenom”. Crnogorski paviljon biće otvoren 10. maja u 16 časova.

Bonus video: