Sassja ima novu pjesmu i spot: "Njemica" je metafora

Tuzlanska reperka će imati dva nastupa u Crnoj Gori, 18. u Nikšiću i 19. u Podgorici
1 komentar(a)
Sassja, Foto: Baris Šabić
Sassja, Foto: Baris Šabić
Ažurirano: 28.11.2016. 19:35h

Tuzlanska reperka Sanela Halilović, poznatija kao Sassja, predstavila je ljubiteljima hip hopa još jedan singl sa predstojećeg albuma, a u pitanju je “Njemica”, numera za koju je snimila i spot.

U razgovoru za “Vijesti”, muzičarka je potvrdila da će imati dva nastupa u Crnoj Gori i to u Nk pabu u Nikšiću i Montenegro pabu u Podgorici, 18. i 19. decembra, ali i da u pomenutoj pjesmi govori o problemu sa kojim se suočavaju sve ex-Yu države u manjoj ili većoj mjeri.

“Možda 'Njemica' nekome ne predstavlja problem, možda voli Njemice. Sam naziv ništa ne govori, zavisi kako ko i sa koje strane gleda, a u stvari to je metafora , jer nije samo Njemica i Njemačka, to može biti i Norvežanka”, uz smijeh odgovara Sassja, a zatim ozbiljnije pristupa objašnjavanju teme pjesme.

“U Tuzli je takva situacija da je većina mojih prijatelja zaista otišla u Njemačku. Doslovno toliko, da kad razmišljam koga da zovem na kafu, prvo prekrižim desetoro ljudi, pa onda tražim među onima koji su ostali”, priča ona.

“Vidjela sam da je u cijelom regionu tako, ali da iz različitih regija idu u različite zemlje, pa Hrvati idu u Irsku, Vojvođani na Maltu, Njemačka je popularna u Tuzli, a sve je popularnija i Kanada... Bar se ravnomjerno rasporođeujemo”, u šali komentariše ona.

Na pitanje da li je i sama razmišljala o odlasku iz Bosne i Hercegovine, ona odgovara potvrdno.

“Naravno da mi je padalo na pamet, ja sam čak i rekla to u pjesmi, jer ni- jednog trenutka u njoj nisam poručila da je taj odlazak nešto dobro ili loše, već da se događa često. Trenutno ne namjeravam nigdje da idem, ali ne isključujem tu opciju, niti mogu reći da nikad neću”, jasna je ona, uz opasku da je o tome razmišljala prije tri godine.

“Nisam ja tip koji poznaje države i granice, niti borbu za moju državu, čak i da sam iz Njemačke, jer su za mene to umjetne tvorevine. Kod nas često kažu 'mladi odlaze iz države, a ko će dizati ovu državu kada svi odu'. To mi je van pameti”, tvrdi ona.

“Šta? Ja treba da ostanem i dižem državu i potrošim život. Mi nemamo vremena da čekamo da se situacija popravi, jer se država ne popravlja ni za godinu dana. Ja sad treba sa 28 godina da čekam još 30 da se uvede neki regres na platu ili tako nešto”, poručuje Sassja.

“Ne možeš zaustaviti svoj život i mladost, i da rješavaš probleme države. Zato razumijem ljude koji odu. Moje kolege sa fakulteta koji su magistrirali farmaciju i mogu naći ovdje posao, otišli su jer ne žele ovdje da rade za 400 eura. Tamo rade za mnogo više i ne razmišljaju pri tom o drugim problemima koje bi ovdje imali. Na kraju nisu u pitanju finansije, već kvalitet života”, tvrdi reperka, koja je nedavno objavila i singl “Ništa”.

Sassja i sama priznaje da su posljednja dva singla međusobno veoma razlikuju, ali su joj oba draga.

“Ne mogu da se odlučim između ta dva spota, jer su različiti, kao i pjesme. A to mi je drago što uspijevam, jer baš sa ovim albumom želim da pokažem svoje različite strane”, nagovještava ona, uz opasku da je “idejno sve završeno, ali se čekaju tehnički detalji”.

“Meni se ne žuri (smijeh). Ali mogu da otkrijem kada će biti objavljen”, odgovara ona i dodaje da joj je trenutno cilj da svaki singl dobije jednaku pažnju, što se ne dešava kada objavi album, jer publika dobije previše pjesama odjednom.

Njena praksa je i da na svirkama izvodi pjesme koje još uvijek nije snimila u studiju, pa će i publika u Crnoj Gori imati privilegiju da čuje neobjavljene materijale prije Nove godine, iako je u posljednjem razgovoru za “Vijesti” kazala da nastupe planira tek za 2017.

“Već sam u Beogradu i Zagrebu izvodila 'Njemicu' koja će tek danas biti objavljena, ali i singl koji ću kasnije objaviti i to ću izvoditi i u Podgorici i Nikšiću, pored starih pjesama, pa dođite da čujete”, poziva ona fanove.

“I prije albuma 'Taktički praktično', na koncertima je bilo pjesama koje publika nije čula i ne može ih ni čuti osim tada, ko je bio na mojim koncertima sigurno je to primijetio, pa morate doći na koncert da biste čuli sve”, poručuje ona i dodaje da će imati još nastupa.

“Ne samo u Crnoj Gori. Veselim se decembru, jer će biti 'najnaporniji' mjesec, jer imam više svirki zaredom, a manje vremena za odmor, a ne znam kad ću da ozdravim i od toga sam i odustala”, uz smijeh kaže Sassja.

Nisu joj dali da skine čarape

Sassja je otkrila da je spot za “Njemicu” snimala bolesna, jer se tog jutra probudila sa prehladom.

“Ako ćemo porediti sa spotom za 'Ništa', taj spot smo snimali u ugodnom stanu i na toplom, a ovaj smo snimali u kući koja se tek gradi. Srećom, imali smo prozore, pa nije toliko duvalo, a u stvari bilo je prilično hladno”, prisjeća se ona.

“Cijela ideja spota je moja, između ostalog i da bosa skačem, međutim već sam došla prehlađena. Kada sam krenula da skinem čarape, svi su skočili na mene i rekli da se obujem (smijeh). Imam odličnu ekipu koja se međusobno ohrabruje i inspiriše kada neko zakaže, a tako je i sa mnom bilo ovoga puta”, prepričala je Sassja.

Bonus video: