Barski metalci Neman objavili prvu pjesmu

Neman postoji već četiri godine, ali su sa ozbiljnijim radom krenuli krajem prošle godine
128 pregleda 5 komentar(a)
neman, Foto: Facebook
neman, Foto: Facebook
Ažurirano: 18.11.2016. 15:31h

Crnogorska metal scena bogatija je za još jedan benda. Barski Neman predstavio se publici debi singlom "In The Arms of a Grave", koji se može poslušati na YouTube servisu

"Pjesma je snimljena u kućnoj varijanti, kod Marka Jovanovića još u septembru. Tekst je nastao više iz nužde nego iz potrebe, jer su pjesme koje imamo prvobitno zamišljene bez vokala, ali pošto malo ljudi u ovom žanru želi da sluša instrumentalnu muziku, morali smo da napravimo kompromis". objasio je gitarista Danilo Jokanović u razgovoru za "Vijesti".

Uz njega, Neman čine gitarista Marko Jovanović, bubnjar vokal Ivan Ćetković i pjevač Srđan Mišović. Njih trojica snimili su tri autorske pjesme, a "In The Arms of a Grave" prva je koju su odlučili da lansiraju.

"Koncept koji obuhvata sve te pjesme je haotično stanje uma, suočavanje sa istim i na neki način rekonfiguracija ličnog postojanja. Inspiracija za to dolazi iz okruzenja, događaja i ličnih iskustava", objasnio je Jokanović.

On je kazao da Neman postoji već četiri godine, od kada su on i Ćetković počeli da sviraju zajendno, ali su sa ozbiljnijim radom krenuli krajem prošle godine. Fali im basistam pa Jokanović kaže da će morati da ga kidnapuju iz nekog od ostalih crnogorskih metal bendova.

"Zvuk kojim se bavimo je pretežno agresivan, sa primjesama melodije, što se i da očekivati od prosječnog metal benda u današnje doba. Mimo toga uvijek postoji mogućnost za dodavanje nečeg novog u tu smjesu, čisto da ne postane monotono", uvjerava gitarista.

Neman planira da ostale dvije pjesme koje je snimio objavi u narednih mjesec dana, a poslije toga će se posvetiti radu na EP-u ili albumu.

"Singl kao singl jedino najavljuje da postojimo, da smo tu i da nam je dojadilo da se ništa ne desšava", ističe Jokanović.

Crnogorski metal jedan je od najvitalnijih podžanrova u Crnoj Gori, u posljednjih godinu dana bilo je nekoliko izdanja, poput onih bendova Abhoth i Hostis, Gomila nesklada je upravo krenula da snima novo izdanje, ali Jokanovićev doživljaj domaće scene nije entuzijastičan, prije svega zbog manjka svirki.

"Crnogorska metal scena ne postoji. Zvučaću negativno, ali to je činjenično stanje. Bendovi postoje, rade, izbacuju materijal, i to stoji. Ali dvije svirke godišnje i mžzda tu i tamo pojavljivanje na nekom festivalu ili borbi bendova ne može da se nazove scenom. Do sad nam je jedini nastup ujedino bio i prvi, ispred barskog Doma kulture sa još četri lokalna benda, a protekao je kao i bilo koji nastup tog tipa u Crnoj Gori, u generalnoj neorganizaciji i sabotiranju od strane istog tog Doma kulture", priča gitarista.

Baš zbog toga fokus Nemani će u bliskoj budućnnosti biti na studijskom radu, dok su nastupi u drugom planu.

Bonus video: