Smoke Mardeljano: Rep mi spašava život svakog dana

"Koncerti su se nagomilali i ne živim ko grof, ali mogu da živim kao da radim neki normalan posao. Nekad naravno budem bez kinte, ali u suštini sam okej, ne moram da se bavim nikakvim kriminalnim aktivnostima"
5954 pregleda 0 komentar(a)
Smoke Mardeljano, Foto: Facebook
Smoke Mardeljano, Foto: Facebook
Ažurirano: 26.10.2016. 18:35h

Ne događa se često da jedan mladi reper tako brzo dobije pažnju i poštovanje starijih kolega, kultnih imena, kao i publike širom ex Yu, ali Smoke Mardeljano je zaista unikatna pojava. Već ožiljak koji nosi na licu poput Tonija Montane nam sugeriše tešku životnu priču, koju je sa publikom podijelio na pjesmama na kojima gotovo da reži dok repuje emotivne stihove preko old skul matrica koje zvuče kao da dolaze iz kuhinje američkih rep legendi, pjesmama koje su mu donijele status jednog od najvoljenijih mlađih repera na ovim prostorima.

Njegova priča zabilježena je i u dokumentarcu "Ja repujem" rađenom za emisiju "Vice", u kojem se Miloš Stojanović, kako glasi pravo ime beogradskog repera, vratio u vaspitno-popravni dom u Kruševcu, gdje je igrom sudbine napravio prve ozbiljnije korake u rep karijeri. Tamo je održao i koncert pred klincima koji su se našli u sličnoj situaciji kao on prije skoro deset godina.

"Kakav je bio osjećaj vratiti se? Jeziv. Bilo mi je zanimljivo što imam slobodu da mogu da se krećem gdje hoću, kad sam ušao nisu me pretresali, dali su mi uredno, kao gospodinu neke ključiće. Okupili su se klinci da me dočekaju, do te linije do koje smiju, pa je jedan mali prišao malo bliže, ali ga je komandir opomenuo i vratio ga nazad, pa sam ja onda prišao njemu. Stvarno super, vidio sam moju šeficu u pekari gdje sam učio da kuvam... Dosta emotivno iskustvo, par puta su mi skoro krenule suze, znači nije za*ebancija", iskreno će Smoke u razgovoru za "Vijesti".

Album do kraja godine

"Ja repujem" je zabilježio veliki uspjeh i nekoliko puta se zbog potražnje publike reprizirao na TV-u, a Mardeljana je inspirisao da krene da radi na istoimenom albumu, koji je najavio nedavno objavljenim spotom za naslovnu numeru.

"Lagaću vjerovatno, jer moraš da se cimaš dosta, ali plan je da imam 22 pjesme i do kraja godine da to izađe. Mada zbog obaveza nisam siguran da ću to postići, pa možda bude i početak sljedeće. Taj 22 broj mi znači, sve mi se nešto vrti oko njega: ja sam rođen 22. aprila, moj mali burazer 22. juna, brdo 22 situacija je bilo, pa sam odlučio da toliko bude pjesama", objašnjava Smoke.

Mada priznaje da nije ljubitelj stajanja pred kamerama ("To je valjda taj underground stav"), kaže da mu snimanje nije teško palo, a rezultatima je oduševljen.

"Drago mi je što sam mogao da utičem da se rep nađe na TV-u u udarnom terminu, ne zbog sebe, nego zbog cijele scene, jer dosta ljudi koji ne prate domaći rep se zainteresovalo, obratilo mi se", otkriva reper.

Miloš Stojanović je završio u domu u julu 2009. zbog proizvodnje i puštanja u promet opojnih droga, konkretno marihuane. Proveo je tamo dvije godine.

"Nakačili su mi krivično djelo, loše mi je bilo i vladanje u školi, bio sam malo delinkvent (smijeh)... Loša je situacija bila i u porodici, pa je sudija odmah odlučila da me pošalju tamo. To je meni bilo malo čudno, ali nemam pojma... U početku je bilo malo smor, poslije se čovjek navikne. Radio sam, trenirao sam, imao sam ekipu sa kojom repujem... Hvala bogu da mi se to desilo, upoznao sam X3ma, kojeg sam slušao i prije toga i sve je to povezano, opet se rep tu umiješao", priča Smoke.

Sudbinski susret sa X3mom

Mada kaže da se praktično cijeli život "tripovao na rep", u domu je pokrenuo najozbiljniji projekat do tada u karijeri - Mrak klan koji je osnovao sa dva druga, sa kojima je tamo počeo da snima uz svesrdnu pomoć veterana srpske rep scene X3ma.

"X3ma sam prvi put čuo na Juicevoj pjesmi 'Muzej' i kad sam čuo njegovu strofu odlučio sam da moram da ga upoznam. I tu sam čvrsto odlučio da ću da radim rep. I odem 2008. u popravni dom, neko mi je pomenuo kako ima tu neki reper, oni nemaju pojma ko je on. Čovjek je u to vrijeme radio kao referent za kulturu tamo, davao nam je novine da čitamo, puštao nam filmove da gledamo... A ja sam zapamtio kaver njegovog albuma 'Ispočetka' gdje se u retrovizoru vide samo njegove oči i prepoznao ga, rekao mu da repujem. Prvo me nije ozbiljno shvatao, ali kad sam mu donio snimke nekih pjesama onda se zagrijao da radimo", prisjeća se Smoke.

Uz X3movu pomoć njegov Mrak klan dobio je dozvolu da u domu naprai svoj improvizovani studio, što im je pomoglo da vrijeme provedeno tamo potroše na kreativnost.

"On je, legenda, uzeo i razmontirao svoj studio i donio svu opremu, iscimao majstore, stolare, oni nam sklopili gluvu sobu i napravili smo pravi studio, cijeli fazon. Nisam mogao da vjerujem što i gdje radimo. Tako da smo imali te aktivnosti, radiš u radionici koju ti odrede, u slučaju da nemaš školu, ja sam recimo išao vanredno na ispite u grad, vodili me komandiri u školu. I eventualno treniraš. Ali studio je prije i poslije svega uvijek", ističe mladi reper.

Rep porodica sa svih strana Jugoslavije

Smoke je još od malih nogu osjetio kako je živjeti sa one strane zakona. U potresnoj pjesmi "Nemam ništa s tim", za koju kaže da mu je najemotivnija, opisuje kako mu hapse majku zbog droge i kako policajci maltretiraju nju i njega, tada sedmogodišnjeg klinca.

Danas ima drugu familiju koja mu pruža veliku ljubav i pažnju, a to su reperi iz svih krajeva bivše Jugoslavije, kojom često putuje i nastupa.

"Brate, učili su nas od malih nogu da mrzimo, ali ja sam ipak odlučio da neću to da radim, to je glupo. Gdje god sam otišao dobio sam poštovanje, nijednu ružnu riječ. Osjetiš se kao kod kuće, drago ti je da upoznaš svačiju kulturu prije svega. A taj rep je svuda isti i to mi je bilo najfascinantnije. Da, imam prijatelje širom Balkana koje stvarno mogu da smatram familijom", ističe on.

Njegov prošlogodišnji debi album savršenog naziva "Znaš me, znam te" naišao je samo na pohvale kolega, kritike i publike, a osim toga Smoke je već neko vrijeme poznat kao jedan od boljih fristajlera sa ovih prostora. To mu je donijelo popularnost i brojne nastupe, pa danas može čak i da živi od repa, mada je u domu ispekao pekarski zanat.

"Koncerti su se nagomilali i ne živim ko grof, ali mogu da živim kao da radim neki normalan posao. Nekad naravno budem bez kinte, ali u suštini sam okej, ne moram da se bavim nikakvim kriminalnim aktivnostima", malo u šali, malo u zbilji priča Smoke.

"Odgajili me lopovi, dileri i kurve", stih je iz jedne od njegovih pjesama koji pokazuje da je beogradski reper imao veće šanse da krene pogrešnim putem u životu. Spasila ga je muzika.

"Rep mi i dalje spašava život, svakoga dana", ističe on, uvjeren da će stvari u životu za njega ubuduće biti samo pozitivne.

Bonus video: