U petak kreće maraton u čast Proeskog

Obilježavanje devete godišnjice kreće u petak u Novoj Gradišci, gdje će u 16:30h ispred Tošetovog spomenika kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole biti položeni vijenci i zapaljene svijeće
0 komentar(a)
Bio poznat po humanitarnim djelima: Proeski, Foto: Privatna arhiva
Bio poznat po humanitarnim djelima: Proeski, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 13.10.2016. 12:27h

Deveta godina od smrti makedonskog pjevata Tošeta Proeskog biće obilježena u nedjelju 16. oktobra.

Upravo toga dana brojni poštovaoci, kao i sugrađani njegovog rodnog Kruševa, obići će posljednje počivalište makedonskog slavuja. Svako će se na svoj način prisjetiti pjevača koji je ostavio neizbrisivi trag kad je muzička scena u pitanju, kako svojim pjesmama, tako i humanim djelima po kojima je bio poznat.

Obilježavanje devete godišnjice kreće u petak u Novoj Gradišci, gdje će u 16:30h ispred Tošetovog spomenika kod dvorane Elektrotehničke i ekonomske škole biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Nakon toga, točno u 17:00 časova sa stadiona NK Sloga krenuće maraton dug 900 km od Nove Gradiške do Kruševa. Ovim maratonom takmičari će odati počast prerano preminulom Prosekom.

Toše Proeski rođen je 1981. godine, a karijeru je počeo sa pet godina. Prvi nastup mu je bio na popularnom dječijem festivalu Zlatno Slavejce.

Od 1997. godine on je stalna pojava na makedonskoj sceni pop muzike, a 2004. godine predstavljao je Makedoniju na Euroviziji i proglašen je ambasadorom UNICEF-a zbog humanitarnog rada.

Tokom svoje karijere, objavio je sedam albuma. Bio je popularan na čitavom Balkanu.

Njegov posljednji album “Igra bez granica” izašao je samo dvije sedmice prije njegove tragične smrti.

Bonus video: