DANIJEL ALIBABIĆ ZA “VIJESTI” O ŠKOLICI PJEVANJA “D MOL”

Želim da svi pjevaju, a ne da otvaraju usta

Alibabić je godinama autor dječijih pjesama, pa će komponovati za svoje polaznike, međutim, njegovu pjesmu treba da zasluže
385 pregleda 8 komentar(a)
Danijel Alibabić, Foto: Privatna arhiva
Danijel Alibabić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.10.2016. 18:13h

Crnogorski pjevač Danijel Alibabić uspješnu muzičku karijeru gradi od- malena. Pjevanjem je počeo da se bavi još kao dječak, učestvujući na dječijim festivalima i već tada znao je da će muzika biti njegov poziv. Nagrade za interpretaciju na festivalima samo su učvrstile njegovu želju da se bavi pjevanjem, pa je još kao srednjoškolac sa svojim drugarima napravio bend “No Name”, a sa 16 godina ostvario san mnogih - učestvovao na Eurosongu.

Brojna priznanja, hitovi potvrda su da je Alibabić odabrao pravi poziv, a muzičar je riješio da svoje znanje i iskustvo koje je stekao tokom svoje dugogodišnje karijere podijeli sa klincima, pa je nedavno otvorio školicu pjevanja “D mol”.

“Nekoliko godina unazad planiram i razvijam ideju o školi pjevanja i smatrao sam da je sada pravo vrijeme za istu. Svjedoci smo mnogih dječijih festivala i takmičenja gdje djecu 'pojede' trema i ne mogu da iskažu svoj talenat. Trema se javlja usljed nesigurnosti i manjka samopouzdanja. To je sve što će u školi 'D-mol' savladati vremenom”, priča na početku razgovora za “Vijesti” Alibabić.

Ovakve škole njegove kolege među kojima su Aleksandra Radović, Maya Sar, Maja Odžaklijevska, Marija Šerifović, Leontina odavno drže, pa je rad sa djecom postao i unosan biznis. Polaznici školice “D mol” kojih za sada ima 32, a kako ističe Alibabić, zainteresovani se mogu naknadno upisati i imaju i posebno osmišljen plan i program rada.

“Uvijek se mora krenuti od samog početka, pa čak i sa starijim izvođacima. Postoje adekvatne vježbe za postavku glasa, bojenje glasa, a bitna je i dikcija, kao i disanje. Kada savladamo sve te vježbe možemo početi da učimo repertoar”, ističe Alibabić.

Za uspjeh, kaže, nije dovoljno samo da dijete dobro pjeva, pa će polaznici školice učiti i kako da se ponašaju na sceni, drže mikrofon, daju intervjue...

“Pjevanje svi mogu da nauče. Uvijek volim da istaknem da je dovoljno 10 odsto talenta, a to svi imaju, sve ostalo je rad. Jako je bitno da znaju da se ponašaju na sceni, da budu vaspitani i dobri đaci u osnovnim, srednjim školama i na fakultetu. Tehničke stvari, kada je u pitanju mikrofon i javni nastup će naučiti kasnije kada savladamo tehniku pjevanja”, otkriva Alibabić.

Među polaznicima ima i dosta djece koja imaju festivalskog iskustva, ili su pjevali u školskim horovima.

“Svi su dobri, ali mora još dosta da se radi ozbiljnije sa njima. Oni imaju dobru bazu, a sada brusimo i pravimo dijamant”, objašnjava on i dodaje da je zadovoljan zainteresovanošću koje je kod djece izazvala njegova školica.

“Smatram da su 32 člana, koliko ih sada imam za prvu godinu i više nego dovoljno. Meni je u interesu da uspijem da od svih njih napravim dobre soliste. Želim da svi pjevaju, ne da otvaraju usta samo”, priznaje Alibabić.

Kao neko ko je uvijek nasmijan, Alibabić će i na predavanjima biti pozitivan i obećava da prema polaznicima neće biti strog.

“Prije svega, ja sam njihov kolega. Nisam ja predavač. Moja misija je da im prenesem svoje dugogodišnje iskustvo i da im pomognem u ostvarivanju njihovih ciljeva. Jako sam srećan članovima jer su mnogo talentovani. Vjerujte da će se o njima i te kako pričati”, siguran je on.

Alibabić je već godinama autor mnogih dječijih pjesama, pa će komponovati za svoje polaznike, međutim, kako kaže, njegovu pjesmu treba da zasluže.

“Pjesme će dobijati na poklon od mene, ali moraće da se trude da budu dobri, pružaju maksimum na časovima kako bi zaslužilili da dobiju pjesmu. Ukoliko svi daju maksimum, svi će i biti nagrađeni”, kaže on.

Pored toga što će od njih praviti soliste, Alibabić planira da sa polaznicima napravi i hor, a u svemu tome pomagaće mu saradnica Snežana Ćosović.

“Snežana je kompozitorka i profesorica u Muzičkoj školi, a njen zadatak je da sa klincima radi vokalize i sve tehničke stvari i jako sam srećan što u svom timu imam takav kadar kao što je ona.

Uostalom, predavala mi je u nižoj muzičkoj školi, a želio sam da i svojim polaznicima priuštim da uče od najboljih”, priča Alibabić.

Škola pjevanja iziskuje dosta vremena, ali muzičar obećava da neće zapostaviti svoju karijeru.

“Ona je sada u ravni sa mojom karijerom. Svakako da neću dozvoliti da ispašta ni škola ni moja pjevačka karijera. Za sve će se naći vremena”, siguran je on.

Dvostruko kumstvo kuma Ilije

Naziv Alibabićeve škole pjevanja podsjeća na čuvenu baladu Đorđa Balaševića, no crnogorski muzičar tvrdi da nije po njoj dao naziv.

“Dugo sam razmišljao o nazivu, lomio glavu kako da nazovem školu, a da to ne bude simbolično Danijel Alibabić. Došao je kum Ilija Savićević sa broda i dok sam mu pričao o svojim planovima za školu i to da još uvijek nemam naziv, rekao je 'D moll'. U tom trenutku sam znao da je to-to i čestitamo mu na još jednom kumstvu (smijeh). Inače, obožavam tu Đoletovu pjesmu, jako volim i taj tonalitet d-mola, zvuči nježno, a moćno i na kraju krajeva D je početno slovo mog imena”, objašnjava on.

Ne možemo da liječimo naše komplekse na djeci

Neke odluke nije lako donijeti, međutim Alibabić je istrajan u tome da “D mol” okuplja isključivo talentovanu djecu, pa mu, tvrdi, na audiciji nije bilo teško da odabere ko će biti član, bez obzira na upornost pojedinih roditelja.

“Nijesmo primili djecu koja su na nagovor roditelja došla na audiciju. Roditelji moraju da shvate da djeca treba sama da odaberu da li žele da uče da pjevaju. Ne možemo da liječimo naše komplekse na djeci. Iako su mnogo mali, jasno pokažu da li imaju interesovanje ili ne. Roditelji moraju da shvate da nije dobro za njihovo dijete da ga protiv svoje volje vode na časove pjevanja, sviranja, sporta ili bilo kojih drugih aktivnosti. Meni nije teško da saopštim roditeljima da im dijete nije za pjevanje i da probaju sa nekim drugim oblikom umjetnosti. Moramo biti surovo iskreni”, kaže Alibabić.