Fali malih alternativnih festivala

Učestvuju predstavnici nove generacije umjetnika, a organizatori se nadaju da će publiku privući atraktivan muzički program
91 pregleda 1 komentar(a)
Punčke, Foto: Marko Butraković
Punčke, Foto: Marko Butraković
Ažurirano: 08.09.2016. 18:33h

Festival Novi val , koji će se sjutra i prekosjutra održati u Budvi, ugostiće predstavnike nove generacije umjetnika iz Crne Gore i okruženja, a organizatori se nadaju da će publiku privući prije svega atraktivan muzički program.

Tako će sjutra u Starom gradu od 21.30 svirati cetinjska rok grupa Solid Ground i hrvatski post-pank trio Punčke, a veče kasnije reper poznat po satiričnim pjesmama Kandžija i njegov prateći bend Gole žene, lokalni krosover bend Mazzom u fugazzu kao i najpopularniji mladi crnogorski alt-rok sastav Zoon politikon.

Novi val će predstaviti i mlade filmaždije iz regiona, pa će publika moći prve večeri da vidi dvadesetominutne filmove domaćih autora Dušana Kasalice i Ivana Salatića - "Bisernu obalu" koji je nagrađen na Sarajevskom filmskom festivalu i "Dvorišta" koji je prikazan u selekciji "Horizonti" na festivalu u Veneciji, kao i "Devet dana" srpskog reditelja Strahinje Savića. Drugo veče biće posvećeno hrvatskim rediteljima Uni Gunjak i Juri Pavloviću, čija ostvarenja "Kokoška" i "Piknik" su ovjenčana nagradama Evropske filmske akademije kao najbolja u 2014. i 2015. Filmski program počinje svake večeri od 20 časova.

"Učesnici festivala se biraju isključivo po kvalitetu, a u skladu sa skromnim finansijskim okvirom. Neophodno je da postoji autorski stav i prije svega izraz, a kod muzičara je poželjna sviračka izvrsnost. Za filmove je nešto lakši odabir, jer su smjernice nagrade festivala u regionu, od Sarajeva do Motovuna. Muzički program će ove godine biti rokerskiji i angažovaniji u odnosu na prošlogodišnje, na neki način stilizovano izdanje", objašnjava Novak Govedarica, član organizacione ekipe festivala.

Novi val je pokrenut prošle godine, a sagovornik "Vijesti" kaže da je najveća inspiracija za organizovanje ove manifestacije bila preduga letargija poslije ljeta i dosadna budvanska zima.

"Zatim, apsolutna neinspirativnost, pa čak i neagilnost kulturnih institucija van sezone. Ne možete zamisliti kakva je uživancija slušati Brana Mandića ili Ognjena Spahića usred zime u Budvi, kad se ama baš ništa ne dešava", priča on i dodaje da NVO "Agora" stoji i iza drugih događaja i već godinama promoviše i " novi val " na crnogorskoj književnoj sceni. Govedarica je istakao da su događaji prije svega posvećeni mladima, u pokušaju da ih zainteresuju za kulturu.

Organizatori su zadovoljni debitantskim izdanjem Novog vala, koje opisuju kao pun pogodak i pozitivan pomak na učmaloj (sub)kulturnoj sceni Crne Gore. Tada su, između ostalih ugostili kantautorke Anu Ćurčin i Saru Renar, beogradsku indi rok grupu Ti i reditelja Senada Šahmanovića.

"Nemamo dovoljno alternativnih, drugačijih, malih festivala... Mi se fokusiramo na specifičnu ciljnu grupu, mladu i urbanu populaciju koja postoji, ali je nedovoljno vidljiva. Pojavi se recimo na FIAT-u ili SeaRocku, dakle u rijetkim prilikama, na važnim kulturnim događajima koji pokušavaju da predstave savremene tendencije i neke nove autorske senzibilitete. Mišljenja sam da smo tu uspjeli i mi, u manjoj mjeri na debi izdanju Novog vala”, kaže Govedarica. Ulaz na obje večeri je besplatan, a održaće se između crkava u Starom gradu u Budvi.

Govedarica: Postoji novi talas u crnogorskoj kinematografiji

Govoreći o novoj generaciji crnogorskih umjetnika, Govedarica je uvjeren da u domaćoj kinematografiji definitivno možemo govoriti o postojanju novog talasa, te ističe da to nisu samo zanatski uspjeli filmovi, već i jasne autorske poetike.

"Oni srećom nemaju nikakve veze sa nemuštim epigonima poput Draška Đurovića, koji mi prvi pada na pamet kao 'režiser' koji je značajno unazadio crnogorski film. Nova imena nastavljaju tamo gdje su stali istinski velikani, a vode dijalog sa savremenim sineastama", optimističan je Govedarica, koji kao najbolji primjer navodi upravo "Umir krvi" Šahmanovića, prikazan na prošlogodišnjem Novom valu.

Kad je u pitanju nezavisna muzička scena, kaže da je raznovrsnija nego ranije, ali nema puno regionalno relevantnih glasova.

"Generalno nedostaje neuporedivo više angažovanosti u roku, čega ima u Srbiji. Da ne pominjemo produkcijski fascinantnu hrvatsku alter scenu, koja ima viška ideja i mnogo stila. Kod nas je više nego primjetna anahronost i reciklaža u muzičkom izrazu ili, nerijetko, sviračka nekompetentnost. Na prste jedne ruke broje se bendovi koji zvuče moderno, a sviraju opasno, u punom smislu te riječi", ističe Govedarica.

Bonus video: