Sander van Dorn: Kako sam slučajno postao DJ zvijezda

"Volim da napravim nešto u studiju i onda da imam priliku da to testiram pred publikom. Svoju muzičku karijeru sam počeo kao producent, tek kasnije sam postao DJ i odmah sam se zaljubio u taj dio posla"
65 pregleda 1 komentar(a)
Sander van Dorn, Foto: Wegotthiscovered.com
Sander van Dorn, Foto: Wegotthiscovered.com
Ažurirano: 17.08.2016. 18:30h

Sander Van Dorn jedno je od najvećih imena koje je zabavljalo publiku ove sezone u budvanskoj diskoteci "Top Hill" u okviru "Friday Madness" program. Globalno popularni DJ i producent iz Holandije nastupio je u petak i između ostalog predstavio dosta svojih novih numera sa njegove etikete Thorn Records.

"Ovo je treći put da dolazim u Crnu Goru. Prethodni nastupi su bili apsolutno fenomenalni. Tako je bilo i ovaj put. Super je nastupati ovdje, svi su tu na odmoru, spremni za provod, dobra je energija", ispričao je Van Dorn nakon nastupa u razgovoru za "Vijesti".

Vlasniku brojnih DJ nagrada koji je nastupao na gotovo svakom svjetskom kontinentu svidio se klub koji je opisao kao jedan od najsofisticiranijih u ovom dijelu Evrope, a zvučni sistem kao nevjerovatan.

"Osim toga, proveo sam dio dana na plaži i zaista se nemam na što požaliti", kazao je on kroz smijeh.

Tvoj zvuk je kombinacija više žanrova, ali što je ono krucijalno što traka mora da ima da bi je pustio?

Mora da bude, prije svega unikatna, prilično originalna, da ima nešto više od standardnih numera. Takođe, većinu mojih traka najviše vozi bas.

Uživaš svjetsku popularnost, nastupaš širom svijeta. Voliš li više da provodiš vrijeme na putu ili u studiju? Što ti najteže pada kada si na turneji?

Uživam u kombinaciji i jednog i drugog. Volim da napravim nešto u studiju i onda da imam priliku da to testiram pred publikom. Svoju muzičku karijeru sam počeo kao producent, tek kasnije sam postao DJ i odmah sam se zaljubio u taj dio posla. Najteža stvar kod DJ-inga i turneja uglavnom mi je raspored letjenja. Često nastupam kasno i onda moram da trčim da uhvatim prvi slobodan let da bih stigao na sljedeći nastup. To zna ponekad da bude baš naporno i jezivo.

Kad si postao svjestan da si DJ zvijezda?

(smijeh) Znate, primijetio sam da sam odjednom umjesto jednog nastupa mjesečno počeo da imam dva sedmično, pa onda svakog vikenda bez izuzetka i eto me - našao sam se u situaciji da putujem i nastupam širom svijeta i na neki način sam shvatio da nešto radim kako treba.

Jednom si izjavio da na početku nisi shvatao ozbiljno ovaj posao?

U početku sam radio samo za sebe, jednostavno sam volio da komponujem muziku. Čak prvih dvadesetak traka koje sam napravio nisam ni slao izdavačkim kućama, nisam ni pokušavao da ih objavim, samo mi se sviđalo da se bavim muzikom. Zapravo je za mene sve počelo kada je jedan momak kojeg sam znao iz CD šopa počeo da radi za jednu izdavačku kuću i tražio mi da im pošaljem nekoliko mojih kompozicija. Ja nikad nisam planirao da objavljujem svoje pjesme, to se jednostavno desilo igrom slučaja. Zato u početku nisam to shvatio uopšte ozbiljno, ali su odjednom stvari postale ozbiljnije i veće, pa sam morao i ja da se uozbiljim.

Sarađivao si sa nekim od najvećih muzičkih zvijezda svijeta, sa kim bi volio da radiš, a nisi još?

Rekao bih, prije svega, sa Mobijem. Baš bih volio da sarađujem sa njim, on je jedna od najvećih legendi ove muzike. Ja sam zapravio radio remiks za njegovu numeru "Natural Blues". To je za mene bila velika čast, jer sam oduvijek bio njegov veliki fan. Jedan od prvih CD-ova koje sam kupio bio je Mobijev album "Go", njegovo prvo veliko izdanje koje mu je donijelo svjetsku popularnost. Tako da je bilo lijepo raditi remiks za njega, ali bi tek bilo fenomenalno kada bi proveli malo vremena zajedno u studiju.

Holandija se može pohvaliti jednom od najjačih elektronskih scena na svijetu, zašto misliš da je tako?

Radio stanice često imaju dobre nedjeljne mikseve, a takođe je tu i holandska parti scena koja je vrlo brzo eksplodirala, pojavilo se nekoliko ogranizacija koje su se zaista istakle i donijele veoma profesionalnu produkcij. Momci iz IDMT-a su definitivno ispred svih po tome. Tako je odjednom došlo do toga da u Holandiji svi žele da budu DJ-evi, počeli su da iskaču sa svih strana.

Na čemu radiš ovih dana, što možemo očekivati od tebe u narednom periodu?

Radim na nekoliko solo traka, a spremam i par saradnji - jedna sa Landscapeom, druga sa Oliverom Heldensom. Osim toga, nedavno sam objavio remiks za Mobija koji sam pomenuo, a uveliko radim i na novom albumu. To mi je veoma važno, jer su me fanovi godinama molili da objavim novi album i mislim da je vrijeme da se to desi, do kraja ove godine.

Bonus video: