Bitipatibi uoči nastupa na Bedemu: Dječiji pogled na ljubav i svijet

Kako to često biva sa alternativnim bendovima sa ovih prostora, osim što pjeva i svira klavijature, Una je silom prilika na sebe preuzela i ulogu menadžera, za koju kaže da bi je se vrlo rado oslobodila
244 pregleda 1 komentar(a)
bitipabiti, Foto: Privatna arhiva
bitipabiti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.08.2016. 20:16h

Beogradski dream pop bend Bitipatibi prvi put će zasvirati pred crnogorskom publikom na predstojećem Bedem festu i pokazati zašto su jedna od najzanimljvijih pojava u posljednje vrijeme na srpskoj alternativnoj sceni.

Predvođeni pjevačicom Unom Gašić, koja je zadužena za emotivne, intimne tekstove Beograđani će druge večeri festivala 26. avgusta predstaviti melanholični, sanjivi zvuk kakav se ne može često čuti na ovim prostorima, a koji im je sa prvim albumom "Lešnici divlji", objavljenim prije dvije godine, donio brojne fanove.

"To nam je prvi nastup u Crnoj Gori i jako se radujemo. Baš me zanima koliko slušalaca imamo tamo i koje su pjesme najslušanije. Ja se baš i nisam mnogo informisala o festivalu, znam samo da nas očekuje težak i naporan put", priča Una kroz smijeh u svom prvom razgovoru sa "Vijestima".

Bitipatibi je od izlaska debi albuma imao priliku da svira po regionalnim centrima kao što su recimo Zagreb, Ljubljana, Rijeka, ali pjevačica priznaje da teško podnosi putovanja. Da je nešto lakše putovati kroz Crnu Goru kaže da bi možda i ranije došli u ove krajeve. Bend je zapravo i planirao da zasvira ovog ljeta na crnogorskom primorju, ali je to odloženo za iduće.

"Imamo kontakte sa našom publikom iz Crne Gore, a posebno smo u kontaktu sa ljudima iz Radija Bruškin. Super muziku puštaju, ja sam jedno vrijeme baš slušala taj radio i dosta nove, zanimljive muzike čula i oduševilo me kad su pustili Bitipatibi, pa smo tako stupili u kontakt koji bi trebalo da razultira nekim svirakama na primorju. Trebalo je ovog ljeta, ali nismo uspjeli, pa smo odložili za iduće ljeto, vjerovatno ćemo svirati u Herceg Novom i Kotoru", otkriva Una.

Kako to često biva sa alternativnim bendovima sa ovih prostora, osim što pjeva i svira klavijature, Una je silom prilika na sebe preuzela i ulogu menadžera, za koju kaže da bi je se vrlo rado oslobodila.

"Stvarno je naporno, pogotovo što za ovakvu vrstu muzike nema ni mnogo novca, pa uvijek gledamo da spojimo nekoliko gradova kad krenemo na put, kako bismo pokrili putne troškove. Potrebni su ponekad mjeseci da bi se to organizovalo. Onda se ja umorim od svega toga i u tom periodu ne sviramo uopšte, jer nema ko drugi da nam ugovara svirke", ističe ona.

Debi album "Lešnici divlji" donio je grupi Bitipatibi veoma pohvalne kritike širom ex -Yu prostora i Una je prezadovoljna reakcijama, ali naglašava da upravo nije zadovoljna brojem svirki koje je bend imao do sada. Željela bi baš festivalskih nastupa više da imaju.

Zvuk beogradskog sastava upućuje da im više leže manji, intimniji prostori, ali pjevačica uvjerava da nije tako.

"Mi najbolje zvučimo na velikoj bini, prezadovoljna sam kako zvučimo i to su nam najljepši nastupi. Klupske svirke nisu za nas, jer tu jedva izvučemo neki zvuk. Na velikoj bini se čuje naša energija i te kako, jeste sporija muzika, ali znamo što radimo, imamo odličnu ekipu muzičara u bendu. I mene najviše inspirišu gruvovi, muzika nije to ako nema gruva. Ako se malo bolje posluša naša ritam sekcija nije nimalo neozbiljan", objašnjava ona.

Zato je, kaže Una, dobro što će Bitipatibi prvi nastup u Crnoj Gori imati na festivalu gdje će moći da se pokaže u punom sjaju. Pjevačica kaže da još ne zna što će se naći na repertoaru, ali je izvjesno da će posjetioci Bedema biti u prilici da čuju i neke nove pjesme, pored onih već objavljenih.

"Imamo, koliko sam vidjela, 40 minuta za koncert. Možda napravimo neku anketu da vidimo koje se pjesme najviše slušaju. Sigurno ćemo svirati neke najpoznatije pjesme sa albuma, ali vjerovatno nećemo cijeli, jer imamo neke nove numere. Vidjećemo", priča ona.

Novi album je u fazi miksa i najaviće ga nekoliko singlova, prije nego što izađe CD. To bi trebalo da se desi do kraja septembra, otkriva pjevačica.

"Nekako sam više išla na to da se ubaci neki fanki ili hip hop gruv. Imamo dosta drugačije ritmove. Ali to ne znači da će sve pjesme biti energičnije od prethodnog albuma, ima i takvih, ali ima i sporijih. Nismo sad pravili plan da radimo potpuno drugačiji album, ali možda bi to mogli da uradimo sa sljedećim izdanjem", kao da naglas razmišlja Una.

Ono što će ostati isto i na predstojećem izdanju su njeni topli, osjećajni, introspektivni tekstovi.

"Uvijek opisujem neka svoja iskustva, ima dosta i ljubavnih pjesama. Ali trudim se da ne budu tužne. Mislim da nema puno, možda jedan ili dva stiha su tužni. Uvijek gledam neko vrijeme koje nije konačno i da ima dosta optimizma, da stvari nisu još skroz gotove", objašnjava ona.

Mada tvrdi da je stidljiva, nije joj teško da prospe srce na papir kada piše, a kaže da nema pjesmu koja joj je posebno teška za izvođenje.

“Poslušajte pažljivo i vidjećete da muzika možda jeste melanholična, ali tekstovi nisu tužni”,priča ona.

U jednom ranijem intervju Una je svoje pjesme opisala i kao pjesme za djecu.

“Možda zato što samo djeca tako gledaju na ljubav i na svijet uopšte”, objašnjava zašto. Možda taj dječiji pogled i donosi vedrinu pjesmama.

Oformila bend na nagovor kolega muzičara

Samo zahvaljujući podršci kolega muzičara Bitipatibi je postao bend koji nastupa uživo. Pjevačica kaže da to nije bio prvobitni plan.

“Ja čak nisam mogla sebe da zamislim na bini uopšte jer sam dosta stidljiva. I sad imam problem sa tim, vjerovatno zato što ne sviramo mnogo. Ali sam na inicijativu prijatelja oformila bend”, otkriva ona.

Mada od početka dobija veliku podršku bendova iste generacije kao što su Repetitor i Nežni Dalibor, Una priznaje da se ponekad ne osjeća kao dio te scene.

“Ja obožavam sve te bendove, u odličnim sam odnosima sa njima, ali se uvijek osjećam kao da mi fali nešto, kao da sam manje rokerka, previše melanholična”, priča ona kroz smijeh.

Bonus video: