AUTOR HITA "JUŽNI VETAR FLOW" ZA "VIJESTI"

Reper Mejsi: S jedne strane bol, a sa druge merak

S obzirom da sam generacijski bliži drugom talasu našeg repa (od osnivanja Bassivitya, BG Sindikata...), svakako da sam svoj stil izgradio na njujorškom repu devedesetih, ali isto tako ne spadam u one koji su odbacili nov zvuk. Ja sam u trepu vidio priliku za svoju dalju, prirodnu evoluciju, jer trep, kao i pravoslavlje stiže sa juga.
206 pregleda 0 komentar(a)
Mejsi, Foto: Privatna arhiva
Mejsi, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.08.2016. 18:51h

Sa hitovima kao što su “Šri Lanka” i “Južni vetar lord” Mejsi se predstavio rep publici u Srbiji i regionu kao jedan od predvodnika novog trep talasa na sceni. Svojim originalnim pristupom, punim asocijacija i simbolike koja vuče porijeklo od antičkog Egipta do moderne pop kulture i začinjenim egzotikom srpskog juga, niški reper je skrenuo pažnju na sebe i poslije nekoliko EP-eva (posljednji je “Niko”), na kojima je pokazao da dobro vlada i old skul zvukom, konačno je objavio i dugo očekivani album “Mejsizam” podmazan modernom produkcijom.

U razgovoru za “Vijesti” Mejsi otkriva da je upravo sa pjesmom “Šri Lanka” krenula ideja o albumu, koji bi činili singlovi objavljivani u određenim vremenskim periodima, ali se predomislio i odlučio da servira izdanje samo sa novim numerama.

“Proces je bio dugotrajan, više u razmišljanjima nego u samoj izvedbi. Želio sam da uradim album u tradicionalnom maniru. Koji će imati koncept, gdje će pjesme biti međusobno povezane, a opet u formi različite. Ja eto na albumu imam skit, a mislim da skit, unazad, par godina niko nije imao kod nas na albumu. A kod mene je taj skit hajlajt albuma i objedinjenje svega što sam htio da kažem. Nisam imao konkretan moto kojim sam se vodio, ali sam u glavi imao film koji sam htio da ispričam, a to je film o Niku Beliću, mladom pucaču sa Šri Lanke koji je došao u džunglu da postane Šir Kan”, objašnjava on.

Koliko si zadovoljan prijemom EP-a "Niko" i do sada albuma "Mejsizam"?

Ja sam perfekcionista i generalno rijetko kada sam zadovoljan. Mislim da mene kao stvaraoca to i gura u progres i onog trenutka kad budem bio 100 odsto zadovoljan vjerovatno ću početi da stagniram. Ja sam lično, tim projektima, govoreći u procentima, zadovoljan recimo 70 odsto. Što se tiče prijema kod publike, oni koji su htjeli da čuju su uglavnom oduševljeni. Postoji i dio koji me hejtuje jer misle da ugrožavam njihove omiljene izvođače, ali i dio koji me sluša zato što me je podržao neki njihov reper, a generalno uopšte ne kapira šta pričam. Takvi me ne interesuju.

Dok su na ovim prostorima reperi podijeljeni između bumbepa i trepa, ti si se bavio sa oba stila?

S obzirom da sam generacijski bliži drugom talasu našeg repa (od osnivanja Bassivitya, BG Sindikata...), svakako da sam svoj stil izgradio na njujorškom repu devedesetih, ali isto tako ne spadam u one koji su odbacili nov zvuk. Ja sam u trepu vidio priliku za svoju dalju, prirodnu evoluciju, jer trep, kao i pravoslavlje stiže sa juga.

Što je to što izdvaja jug Srbije kao autentično područje koje predstavljaš i koliko tu vidiš sličnosti sa američkim jugom koji pominješ?

Jug je, po nekom nepisanom pravilu, u većini zemalja uglavnom najnerazvijeniji i najkriminogeniji dio zemlje. Kao američki jug ili jug Italije. Tako je i ovdje. Moja misija je da interpretiram sve to što je refleksija života ovdje. Sa jedne strane bol i muku, a sa druge merak i ambiciju. Na američkom jugu je to izrodilo bluz, sada i trep, a kod nas Južni vetar i Sinana.

Dok mnogi reperi sa ovih prostora progovaraju sa neke moralno uzvišene pozicije, "kritikujući društvo" kako oni to kažu, ti to ne radiš, zašto?

Zato što kritika koja ne nudi rješenje je samo pucanje u prazno. A većina tih repera uglavnom puca ćorcima. Društveno angažovane rep pjesme u današnje vrijeme nemaju nikakvog efekta. One više služe da se sam izvođač izreklamira nego što podigne bilo kakvu svijest o nekom problemu. Moja pozicija je drugačija. Ja pokušavam da razumijem svijet i društvene pojave i kao takvom nađem svoj smisao i poziciju u njemu. Nemam prava da sudim zašto je neko ovakav ili onakav, ali imam pravo i obavezu da pričam o onome što me okružuje i što mi se dešava kao o realnom stanju stvari. Na kraju, svako želi isto. Svoje mjesto pod suncem. Samo su načini različiti.

Da li se može očekivati još neki spot?

Što se tiče ekranizacije još neke pjesme sa albuma, vidjećemo. Postoje neke tendencije, ali za sada neka ostanu tri tačke.

Kako gledaš na komentare dijela publike "a zašto trep/bumbep"?

To su idioti, koji se nalaze na različitim polovima. Generalno te priče me ne dotiču.

Kakvi su dalji planovi?

Planovi su da u narednom periodu, što više, proširim svoju muziku. Što kroz saradnje sa drugim izvođačima, što koncertnim nastupima. Naravno, baciću fokus na spotove.

Preporučujemo za Vas