Crnogorski pop hitovi iz više decenija oduševili publiku u glavnom gradu

Na prvom „Montenegro pop festivalu“, uz KIC pop hor nastupilo je tridesetak pjevača, a sala 444 sa mjesta i nekoliko redova pomoćnih stolica bila je mala za sve zainteresovane
1505 pregleda 1 komentar(a)
Bojan Marović, Foto: Filip Roganović
Bojan Marović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.12.2018. 08:52h

Glavnom gradu Crne Gore definitivno nedostaje više komercijalnih koncerata, a to potvrđuje i preksinoćnji spektakl KIC pop hora koji je održan u velikoj sali KIC-a Budo Tomović.

I ovoga puta 444 mjesta i nekoliko redova pomoćnih stolica bilo je malo za sve one koji su imali želju da uživaju u „Montenegro pop festivalu“.Iako riječ festival mnoge asocira na takmičenje, a takvih manifestacija gotovo da nema u Crnoj Gori već unazad nekoliko godina (od kako su ugašeni „Pjesma Mediterana“ i „Sunčane skale“, postoji samo „Montevizija“ koja je nakon devet godina pauze ponovo oživjela prošle godine), hitovi sa svih tih manifestacija i dalje žive.

Čak i one sa Jugovizije publika pamti i pjevala je preksinoć. Kraj decembra do 2008. bilo je vrijeme kada se održavao Montefon - godišnja nagrada Udruženja estradih umjetnika Crne Gore kojim je tada predsjedavao pokojni Bojan Bajramović, i samo je ta manifestacija, pored festivala uspijevala da okupi toliko crnogorskih izvođača na jedom mjestu.

Prije dvije godine pošlo je za rukom producentu Karlu Kaleziću koji je organizovao koncert u čast Bajramovića. A onda pauza, sve do preksinoć kada je crnogorsku scenu, sa akcentom na mlade izvođače, okupio KIC pop hor pod dirigentskom palicom Saše Barjaktarovića. Najavljuju da će ovakva okupljanja postati tradicija, čemu se najviše raduje publika.

Članovi KIC pop hora preksinoć su pokazali da su sjajni u ulozi pratećih vokala, a sa većinom izvođača pjevali su refrene u nekoliko glasova. Prvi „Montenegro pop festival“, koji bi se mogao opisati i kao svojevrsna retrospektiva domaće pop scene od osamdesetih na ovamo, otvorio je Knez pobjedničkom numerom sa „Pjesme Mediterana“ iz 2000, a još jedan hit uslijedio je odmah – „Moja željo najveća“ Andrijane Božović.

Bojan Marović podsjetio je publiku da svoju numeru sa prve „Montevizije 2005“- „Svejedno“, a onda je red došao na mlađe snage trio Highway koji su otpjevali „Naviku“.

Iznenađenje večeri svakako je bila Neda Papović, koja je muziku zamijenila novinarstvom i ima svoju emisiju na RTCG. Iako publika nije prepoznala pobjednicu mnogih dječijih festivala, uživala je u interpretaciji njene pjesme „Sama sam“ koju joj je još za tinejdž festival „Zlatna staza 99“ napisao Igor Perazić.

Još jednu pobjedničku numeru sa „Pjesme Mediterana“- „Nebo i more“ izveo je Stefan Filipović, dok je Eva Papović otpjevala „Posljednju riječ mi šapni“.

A onda je na red stigao Eurosong i prvi crnogorski predstavnik na tom takmičenju Stevan Faddy koji je uz podršku ne samo KIC pop hora, već i publike otpjevao „Ajde kroči“.

Bane Nedović izveo je „Malu garavu“, a onda smo se pjesmom opet vratili na kraj prošlog vijeka, tačnije na „Pjesmu Mediterana ‘98“ i numeru „Glavu gore“ Renate Perazić za koju je tekst napisao Goran Nikčević poznatiji kao Brčko Brčković, ali te godine za festival je koristio alijas Golijo Štrudlić.

Red je došao i na pjesme novijeg datuma sa „Skala“- „Odavno“ u izvođenju Marka Prentića i „Otvoreno“ Bojana Delića, kao i sa posljednje Montevizije - „Dišem“ Nine Petković i „Inje“ sa kojom je Vanja Radovanović nastupio ove godine na Evroviziji u Lisabonu.

Iako nije uspio da dođe do Eurosonga sa baladom „Balerina“ te davne 1982, kada je na Jugoviziji bio sedmi, Mirsad Serhatlić vođa grupe Madam može se pohvaliti da ima vanvremenski hit. Njegovu „Balerinu“ preksinoć su pjevale sve generacije, ne samo hora, već i publika gdje je bilo male djece.

Tokom koncerta predstavljena je i nova podgorička klapa „Kamerton“ koju je osnovalo nekoliko članova hora, a oni su zajedno sa Momčilom Zekovićem Zekom izveli „Smotanu pjesmu“.

Blok bez pratnje KIC pop hora otvorila je Anita Vučković ex Popović sa „Marijom“, nastavili duo Grim sa „Uspavankom“ (Montevizija 2006) i grupa Crveno i crno sa „Moje žeđi gasiš“ (Pjesma Mediterana 2004), a zatvorila ga Nina Žižić sa „Strogo povjerljivo“.

Onda se na scenu vratio hor i dirigent uz ovacije publike koja je vikala „Saša ti si genije“, a pridružio im se pijanista Enes Tahirović zadužen da na klaviru odsvira muzičku pratnju za numere Marije Božović - „Ljubavi mi daj“ (Skale 2002.) i Marijane Zlopaše - „Srce vjeruje“.

Uslijedila je još jedna numera sa posljednje Montevizije - „Poljupci“ Ivane Popović Martinović, pa Kajin hit „Ti bi hteo“ (Pjesma Mediterana ‘98). Energiju na sceni kao i 2006. kada je sa „Dal’ ona zna“ odnijela čak dvije pobjede na Skalama i ovoga puta donijela je Milena Vučić, a Božo Bulatović sa pjesmom „Mare“ podsjetio je publiku na još jedan festival u Crnoj Gori - Kotorski koji je ujedno i prvi ugašen.

To što ga malo ima u medijima ne utiče na njegovu publiku, pa je ovacije za „Sva moja jutra“ (Skale 2002.) dobio Pero Stefanović. Jednu od pjesama novijeg datuma sa festivala - „Zaleđen“ otpjevao je Ilija Gojović (Skale 2014.), a glumac i pjevač Slavko Kalezić uz pravi performans izveo je čuveni „Space“ sa Eurosonga 2017.

Kako je Montenegro pop festival bio posvećen rođendanu glavnog grada, svi izvođači, članovi KIC pop hora, ali i publika zajedno su otpjevali numeru „Podgorica“ koju su u originalu snimili Sergej Ćetković, Stefanović, Edo Abdović i Igor Perazić. Rad crnogorskih pop muzičara odavno se sveo na festivale takmičarskog tipa, rijetki su oni koji su se usuđivali da svoje singlove promovišu samostalno.

Kako su se festivali gasili, tako je godišnje promovisano sve manje singlova iz Crne Gore. S obzirom na to da organizatori Montenegro pop festivala - KIC pop hor, NVO Kutak i KIC Budo Tomović pretenduju na to da ovakva okupljanja postanu tradicionalna, možda i stvore uslove da se pokažu neke nove, talentovane generacije.

Odavno nije bilo toliko domaćih izvođača na jednom događaju

Spektaklom koji su prirpedili publici u trajanju od dva i po sata, zadovoljni su i članovi KIC pop hora, potvrđuje menadžerica Snežana Burzan.

“Premašili smo sopstvena i očekivanja i gostiju i publike sinoćnjim spektaklom Montenegro pop festivalom u prepunom KIC-u, a u organizaciji popularnog KIC pop hora. Zašto? Zato sto smo zbilja na najljepši način afirmisali podgoričke i crnogorske muzičke pop snage, koje odavno niko nije okupio na jednom mjestu. Komentari su - ‘odlični ste’, ‘jedinstven događaj’, ‘koncert za pamćenje’, ‘istorijski spektakl’ i slično, a želje i pjevača i publike su da hor nastavi ovakvim tempom i sa ovakvim projektima. A za to je, pretpostavljate, potrebno mnogo rada, učenja novih pjesama, umrežavanja, komunikacije, organizacije... Sinoć smo i dokazali da zajedničkim snagama hora, KIC-a Budo Tomovic, NVU Kutak i 30 umjetnika možemo sve, te da prelazimo granice mogućeg izazivajući euforiju u gladalištu, višeminutne aplauze i skandiranje, te šireći dobru energiju i promovišući ljubav prema muzici, ljudima i Podgorici. KIC pop hor sa dirigentom Sašom Barjaktarovićem obećava još puno lijepih druženja i koncerata pa vas pozivamo da nam se pridružite u KIC-u Golubovci 24.12. od 20 sati ili na Trgu nezavisnosti gdje ćemo 27. decembra od 20 časova nastupati u okviru Prvog podgoričkog prazničnog pazara”, poručila je Burzan.

Bonus video: