Gudroslav: Gudroslavija je koncept ideje o životu koji trenutno živim

"Ima dovoljno situacija u životu gdje osjećam pritisak, muzika je tu da se osjetim slobodnim"
452 pregleda 0 komentar(a)
Gudroslav, Foto: Before after
Gudroslav, Foto: Before after
Ažurirano: 02.07.2016. 12:06h

Jedan od predvodnika nove generacije srpskih repera Gudroslav objavio je novi album "Gudroslavija 2" koji se može poslušati na YouTubeu. Album sadrži deset traka, a gosti su ostali članovi rep kolektiva “Bombe devedesetih”.

Upravo je prva epizoda "Gudroslavije", objavljena prije dvije godine, na regionalnu hip hop mapu ucrtala ovu grupu koja je donijela osvježenje na muzičkoj sceni u vidu agresivnih trep muzičkih podloga i priču sa jakom ideološkom pozadinom o prekornoj omladini koja ne prihvata sudbinu koju joj dodjeljuje aktuelni kapitalistički poredak.

"Gudroslavija" se samim tim nametnula kao moderni klasik, a Dragoslav Milenković, koji stoji iza alijasa Gudroslav, pokušao je novim izdanjem da nastavi tu priču na jednakom kvalitativnom nivou. Pored standardnih reprezent pjesama, priče o hedonizmu i borbi za materijalnu obezbjeđenost, našlo se mjesta i za posvete omiljenim DJ-evima i autoru popularnih serija kao što su "Bolji život" i "Srećni ljudi" Siniši Paviću. O tome je beogradski reper pričao za "Vijesti".

Što predstavlja termin Gudroslavija za tebe?

Sve, i pod tim mislim cijeli koncept ideje o životu koji trenutno živim, ili se trudim da ga živim, kao i u širem smislu, svijet koji vidim kakav jeste i kakav bih volio da bude.

Kakav je bio proces rada na albumu, po čemu se razlikuje od prethodnog?

Definitivno je sam proces rada na albumu bio mnogo duži od prvog, što ga u isto vrijeme karakteriše i razlikuje od prethodnog. Ono što je primjetno na oba albuma je pojačano pojavljivanje Dakija BD, jer bez njega bi to bio neki drugi album. Prvi dio Gudroslavije je, ako izuzmemo prva tri singla, snimljen kasnije za jednu noć, dok je ovom albumu bilo drugačije pristupljeno. Snimljeno je mnogo više pjesama, pa se onda birala najbolja cjelina. Ne mogu da kažem koji je metod bolji, svaki ima svoje prednosti i mane.

Mnogi reperi sa ovih prostora vide rok kulturu kao njima najbliskiju, dok ti i tvoja ekipa više vidite vezu sa rejvom, zašto?

Zato što smo ljudi mašine - kumašine.

"Nek se preteruje, jer samo u to verujem" - može li se reći da je to moto današnje omladine?

Ne, nikako. Iako je taj dio omladine vidljiviji, jer se takvim ponašanjem i trudi da bude vidljiv, to ne znači da je taj dio omladine dominantniji ili makar brojniji. Danas su i dalje karakteristike "pravih vrijednosti" umjerenost, zlatna sredina itd.

Ko su civili koje često pominješ u pjesmama?

Ovi iz prethodnog odgovora.

Otkud posveta Paviću?

Nema tu velike misterije. Najsuštinskiji opisi života u SFRJ od sedamdesetih naovamo. Najveći scenarista i dramaturg sa ovih prostora ikada.

S obzirom na to da je prva Gudroslavija postala klasik da li si osjećao pritisak da ponoviš uspjeh?

Ne. Ima dovoljno situacija u životu gdje osjećam pritisak, muzika je tu da se osjetim slobodnim.

Bonus video: