"U inostranstvu nas poštuju više nego kod kuće"

"Po nama je jedini reper za uspješan festival to što pišu značajne novine i muzički kritičari"
77 pregleda 0 komentar(a)
soute, Foto: Southern Soul
soute, Foto: Southern Soul
Ažurirano: 22.06.2016. 13:34h

Organizatori Southern Soula smatraju da je njihov festival među pet najboljih događaja u Evropi posvećenih ovoj vrsti muzike, ali su razočarani što od državnih institucija ne dobijaju ni mali dio podrške i poštovanja, koliko tvrde da dobijaju u inostranstvu.

Nema organizatora nekog manjeg ili većeg muzičkog festivala u Crnoj Gori koji se ne žali na podršku države, a na pitanje što to izdvaja Southern Soul da bi trebalo da dobije tu podršku prije drugih manifestacija producent Marko Pavlović ističe priznanja poznatih muzičkih kritičara i svjetski značajnih listova kao što su "Guardian" i "Independent".

"Po nama je jedini reper za uspješan festival to što pišu značajne novine i muzički kritičari. Mi smo na tom polju vrlo dobro kotirani. Zašto nismo ovdje prepoznati kao recimo u Londonu ne znam. Mislim da to nije vezano za kvalitet programa, već su vjerovatno drugi faktori u pitanju", kaže on.

Podrška države do sada je bila simbolična. I ove godine organizatori Southern Soula su aplicirali kroz regularan proces za pomoć od Nacionalne turističke organizacije, a odgovor još uvijek čekaju. Organizatori očekuju da kao i prethodnih godina festival posjeti par hiljada gostiju, a maksimum koji može da primi je osam hiljada.

"Naš festival je butik karaktera, obezbjeđuje intimnost i udobnost ljudima, da svaki posjetilac ima po desetak kvadratnih metara za sebe tokom cijelog dana", objašnjava Pavlović.

Po tome je Southern Soul najbliži brojnim, vrlo uspješnim festivalima u Hrvatskoj poput Soundwavea. Pavlović priznaje da su upravo oni dijelom poslužili kao inspiracija, ali za razliku od hrvatskih kolega Southern Soul nije striktno usmjeren na goste sa zapada Evrope.

"Mislim da je 50-50. Najviše imamo posjetilaca iz Britanije, pa Njemačke i Francuske, iz regiona naravno, pored Crne Gore Beograd nam je jako tržište. Mi to ne dijelimo, osim cjenovno zbog životnog standarda, kao i svi festivali, ali smo otvoreni za sve", kaže on.

Drugi producent Petar Lazović pokušao je da izdvoji neke od faktora po kojima Southern Soul doprinosi lokalnoj privredi.

"Recimo u Ulcinju se ovaj festival održava u predsezoni, jer sezona u pravom smislu počinje od 15. jula. Zato su svi ugostitelji izuzetno zadovoljni, jer su im puni kapaciteti prije očekivanog perioda", dodaje on.

Na pitanje postoje li zvanični podaci koliko Southern Soul doprinosi lokalnoj privredi i turizmu Pavlović odgovara da ti proračunu nisu rađeni jer zahtijevaju novac i vrijeme za veliko istraživanje.

"Ove prezentacije podataka da razni festivali donose milione su klasično političko spinovanje. Mi bi to isto mogli da radimo i da lupamo kako svaki domaći gost troši 400 eura, što mislim da vrijeđa svakoga ko ima normalan koeficijent inteligencije. Mislim da od tih spinova mnogo više proizvede to što dobijemo pet zvjezdica od Foursquarea, Lonely Planeta....", objašnjava on.

Pavlović ističe da Southern Soul isključivo sarađuje sa crnogorskim firmama i da su svi organizatori državljani Crne Gore, te da će se to i nastaviti. Zato i još više žale što državne institucije ne prepoznaju doprinos festivala.

Na Southern Soul dolaze istinske zvijezde svojih žanrova, ali je činjenica i da su to izvođači koji nisu naročito poznati crnogorskoj publici. Zato organizatori tvrde da nemaju nikakvu zaradu, ali nisu spremni da se odreknu svoje programske koncepcije.

"Ali vide se pomaci iz godine u godinu i nadamo se da ćemo uz povećanje broja gostiju uskoro doći do tačke gdje će festival postati profitabilan", kaže Lazović.

Organizatori svih festivala u Crnoj Gori kada najavljuju svoje programe vole da istaknu i svoju podršku domaćoj muzičkoj sceni. No ta podrška se uglavnom završava na tome što crnogorski muzičari dobijaju priliku da nastupe na istom mjestu gdje i strane zvijezde, ali su često plaćeni ispod cijene ili nisu uopšte. Iz Southern Soula tvrde da kod njih nije takav slučaj.

"Kod nas iskreno i nije zastupljen veliki broj domaćih izvođača, ali su oni koji jesu regularno plaćeni na nivou bilo kojeg DJ-a koji dolazi iz Londona, Pariza, Berlina. Naravno, shodno njihovoj vrijednosti na tržištu – za koji lejbl rade, koliko su nastupali vani, koliko imaju hitova... Logično je da njihovi honorari ne mogu biti isti kao za gostujuće zvijezde", objašnjava Lazović

Bonus video: