Amaterski, ali kvalitetan zvuk

"Originalno je bilo petnaestak učenika koji komponuju, ali nisu svi imali kompozicije za CD, a neki nisu bili u mogućnosti da ih završe, jer su otišli na studije u inostranstvo. Samo oni koji su bili tu i imali stvarno dobre pjesme su uradili ovih deset kompozicija", objasnio je u razgovoru za "Vijesti" Bogdanović.
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2016. 16:31h

Učenici Srednje muzičke škole "Vasa Pavić", koji su u klasi profesora Aleksandra Bogdanovića pohađali pop sekciju, objavili su album koji sadrži njihove autorske kompozicije.

Mladi i talentovani kantautori promovisali su CD koji je objavio PAM preksinoć u "Hard Rock kafeu" u Podgorici, gdje su na svirci izveli neke od numera koje su se našle na ovom izdanju.

Album sadrži deset kompozicija za koje su zaslužni učenici koji su u prethodne četiri godine pohađali pop sekciju, a preksinoć su im se na svirci pridružili i đaci aktuelne generacije, kako bi zajedno izveli zastupljene, ali i neke druge numere.

Filip Ćabak, Bojana Maraš, Ivana Novaković, Sabina Alivodić, Milica Milović, Milica Vujadinović i Dragana Rakčević buduća su snaga crnogorske muzičke scene koja stoji iza ovih kompozicija.

"Originalno je bilo petnaestak učenika koji komponuju, ali nisu svi imali kompozicije za CD, a neki nisu bili u mogućnosti da ih završe, jer su otišli na studije u inostranstvo. Samo oni koji su bili tu i imali stvarno dobre pjesme su uradili ovih deset kompozicija", objasnio je u razgovoru za "Vijesti" Bogdanović.

CD koji je zahvaljujući PAM-u ugledao svjetlost dana biće besplatan, a zainteresovani mogu da ga nabave tako što će se obratiti upravi muzičke škole "Vasa Pavić" u Podgorici.

Bogdanović je istakao da je zadovoljan finalnim rezultatom i pored toga što su pjesme snimane u skromnim uslovima.

"Komponovanje, aranžiranje i uvježbavanje smo radili četiri godine u školi. Onda su ljudi iz PAM-a čuli jedan od naših velikih koncerata u KIC-u i ponudili nam skromno snimanje CD-a koje je sprovedeno u njihovim prostorijama za pres konferencije. Dakle, nismo imali regularni studio, nego smo improvizovali jer nismo imali bolja sredstva. Kasnije neke dionice za koje tu stvarno nije bilo uslova da se snime, odrađene su u studijima Aleksandra Gajića i Mihajla Radonjića Mihe. Sve je miksao Aleksandar Gajić i postigao mnogo više nego što smo očekivali da je moguće iz takvih uslova dobiti. Na kraju imamo amaterski, ali kvalitetan zvuk, gdje se vidi što su učenici komponovali i kako sviraju", objasnio je Bogdanović.

On je kazao da je najbitnije što su učenici mnogo naučili iz ovog iskustva, čije plodove već ubiraju.

"Danas se dio tih učenika profesionalno bavi popularnom muzikom. Ili rade u studijima i komponuju ili su neki već pokrenuli svoje karijere poput Dragane Rakčević, koja je kod nas počela da komponuje, a poslije nekoliko godina je bila treća na Sunčanim skalama. Ostali su u nekom drugom smislu imali benefit od čitavog tog znanja", istakao je Bogdanović.

Pop sekcija "Vase Pavić" bila je prethodnih godina vrlo aktivna i pravo osvježenje na muzičkoj sceni Crne Gore. Talentovani mladi muzičari imali su nekoliko koncerata na kojima su oduševili publiku, a Bogdanović je kazao da se ovim CD-om simbolički zaokružuje priča vezana za jednu generaciju. Ako škola nastavi da pruža podršku pop sekciji, od sljedeće generacije se može očekivati još više, istakao je profesor.

"Nova generacija je počela da radi prošle godine. Nemamo veliki b roj učenika i još nisu stasali za nešto preozbiljno, ali po onome što sam do sad vidio, imaju ogroman potencijal. Ako škola nastavi da ovo podržava, za dvije godine bismo mogli očekivati ozbiljno snimanje CD-a u pravom studiju, sa pravim producentskim timom. Možda čak i spotove", predočio je svoja nadanja Bogdanović, nikšićki kantautor sa nekoliko izdanja iza sebe.

„Radili smo zajedno, jer jedni bez drugih ne možemo”

Kao i na prethodnim nastupima, pop sekcija "Vase Pavić" preksinoć je oduševila i pokupila ovacije prisutnih. Učenici su bili vidno uzbuđeni što su dobili šansu da izvode svoje pjesme pred publikom.

Jedna od njih je Ivana Novaković, koja je za "Vijesti" ispričala kako je tekao proces rada na pjesmama.

"Generalno smo sve zajedno radili. Prvo napišemo sami pjesmu, onda nam profesor pomogne oko aranžmana i onda naravno sve to zajedno uvježbavamo kao bend. Jer ne možemo jedni bez drugih, sve zajedno radimo", istakla je ona.

Bojana Maraš je kazala da je veoma zadovoljna kako su pjesme koje se nalaze na CD-u ispale i dodala da je srećna što je dobila priliku da zabilježi svoje djelo za sva vremena.

"Meni se jako dopalo kad sam čula finalni rezultat. Imala sam u glavi naravno kako bi tekst i muzika trebalo da izledaju, ali kad je sve to ukomponovano sa aranžmanom zvučalo je kompletno i samim tim i bolje", objasnila je ona.

Kompozicije na albumu su šarenolike i praktično svaki učenik se odlučio za drugačiji zvuk, a na odabir žanra mladi kantautor Filip Ćabak kaže da je najviše uticalo ono što privatno slušaju. "Svi smo različiti, ja sam radila više neke balade, Filip pop, Bojana progresiv rok", dodala je Novakovićeva.

Galerija

Bonus video: