Ukrajina je pobjednik Eurosonga 2016.

Predstavnici Crne Gore, članovi grupe Highway nijesu dobili priliku da numeru “The Real Thing” izvedu na finalnoj večeri takmičenja
59 komentar(a)
Džamal, Eurosong, Foto: Screenshot (YouTube)
Džamal, Eurosong, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 14.05.2016. 22:56h

Predstavnica Ukrajine Džamala sa "pjesmom 1944" pobjednica je 61. Evrovizije, koji je ove godine održan u Švedskoj.

Australijka Dami In, koja je moćnim glasom izvela baladu "Sound Of Silence", bila je favorit žirija, ali je na kraju zauzela drugo mjesto.

Miljenik gledalaca bio je Rus Sergej Lazarev sa pjesmom "You Are The Only One", a glasovi publike su ga u finišu lansirali iz sredine tabele na visoku treću poziciju.

Džamalina pjesma govori o sovjetskom protjerivanju Tatara s Krima u Sibir poslije Drugog svjetskog rata. Ona je pjesmu posvetila svojoj babi.

Godinama unazad organizatori Eurosonga pokušavaju da izađu na kraj sa "glasanjem za komšije", pa je i noćas predstavljen novi model.

Prvo su saopšteni glasovi žirija, pojedinačno za svaku zemlju, a zatim su zbirno dati rezultati televotinga.

Mišljenje stručnjaka i publike se često nije poklapalo, što je bilo najočiglednije na primjeru Poljske koja je, iako posljednja nakon glasanja žirija sa svega sedam bodova, sa dodatnih 222 dobijenih od gledalaca, završila na sedmoj poziciji.

Nijedan od ex-YU žirija nije maksimalnim brojem poena nagradio Srbiju ili Hrvatsku koje su nastupale u finalu Eurosonga.

Maksimalan broj poena crnogorski žiri dao je ove godine Malti, objavio je u direktnom prenosu Danijel Alibabić.

Predstavnike u finalu imali su i Belgija, Češka, Holandija, Azerbejdžan, Mađarska, Italija, Izrael, Bugarska, Švedska, Njemačka, Francuska, Australija, Kipar, Litvanija, Španija, Letonija, Gruzija, Austrija, Velika Britanija i Jermenija.

Predstavnici Crne Gore na Eurosongu, članovi grupe Highway nijesu dobili priliku da numeru “The Real Thing” izvedu na finalnoj večeri takmičenja.

"Nijesmo uspjeli da ostvarimo svoj cilj i plasiramo se u finale. Želja nam je bila da budemo drugačiji, i na teži način smo, nažalost, naučili da evrovizijska publika voli mekši zvuk. Iako smo htjeli da istrajemo i ostanemo dosljedni sebi, taj alternativniji zvuk, kakav je donijela naša pjesma, nije za Eurosong. Sada to znamo”, kazao je "Vijestima" član benda Marko Pešić nakon prvog polufinala.

Bonus video: