Muzičko iskustvo koje donosi priču Balkana

Ghostpoet, kustos projekta, bio je oduševljen talentom balkanskih umjetnika
0 komentar(a)
Ghostpoet (Novine)
Ghostpoet (Novine)
Ažurirano: 20.04.2016. 09:16h

British Council i EXIT festival pozvali su britanskog muzičara Ghostpoeta i 12 lokalnih izvođača sa cijelog Balkana da bi stvorili jedinstveno muzičko iskustvo koje će ispričati neočekivanu priču o našem regionu, podstaći razgovor među ljudima i učvrstiti prijateljske odnose među njima. Ova inicijativa, nazvana “Mix the City - the Balkans”, poziva publiku da se uključi u interaktivnu platformu na kojoj svako na svom kompjuteru ili bilo kom mobilnom uređaju može da napravi muzički video miks Balkana i podijeli ga sa svojim prijateljima na društvenim mrežama.

U proteklih par nedjelja, Ghostpoet je bio u potrazi za afirmisanim izvođačima i neotkrivenim talentima koji su kroz svoju muziku pokazali kako vide Balkan, njegove gradove, ljude i kulturu. Ovo je bilo uzbudljivo putovanje kroz Banjaluku, Beograd, Budvu, Novi Sad, Prištinu, Sarajevo, Skoplje i Tiranu. Tokom turneje, Ghostpoet je snimio samplove sa 12 lokalnih izvođača i zabilježio video materijal koji otkriva talente, bogatstvo i različitost regije. Same lokacije za snimanje pomoći će Ghostpoetu i svim korisnicima “Mix the City” platforme da otkriju neka od neotkrivenih blaga koja Balkan čine posebnim.

Ghostpoet, kustos projekta, bio je oduševljen talentom balkanskih umjetnika. “Tokom ove dvije sedmice shvatio sam da, bez obzira na jezičku barijeru i činjenicu da nikada ranije nisam upoznao ove muzičare, svi mislimo na isti način, da želimo da stvaramo dobru muziku i budemo kreativni, tako da je ovo od početka bilo jedno nevjerovatno iskustvo“.

U okviru platforme predstaviće se 12 muzičara: Saša Kukolj iz benda Shizomantra (u Banjaluci), Hornsman Coyote (u Beogradu), klapa Harmonija i Verica Čuljković (u Budvi), Slobodan Trkulja (u Novom Sadu), Liburn Jupoli i Florin Fanaj (u Prištini), Jusuf Brkić (u Sarajevu), Vera Miloševska iz benda Ljubojna i Blagojče Penov iz benda String Forces (u Skoplju) i Fatos Qerimaj i Bledi Boraku (u Tirani).

Kada “Mix the City - the Balkans” zaživi na internetu, publika iz cijelog svijeta će biti u mogućnosti da veoma lako istraži i iskusi slike i zvukove Balkana. Miksovanjem snimljenih audio semplova u izvođenju 12 umjetnika koji se fizički možda nikada nisu ni sreli, svaki korisnik će upotrijebiti svoju kreativnost da bi približio i povezao osam izabranih balkanskih gradova. Krajnji rezultat svake interakcije sa “Mix the City” platformom biće jedinstveni video klip koji spaja audio miks koji je generisao sam korisnik sa video snimcima izvođača i autentičnih predjela snimljenih širom Balkana.

“Mix the City - the Balkans" će biti dostupan publici na adresi www.mixthecity.com od jula 2016. U međuvremenu, na istoj internet adresi, korisnici mogu da istraže i iskuse Tel Aviv i Istanbul kroz miksove YouTube zvijezde Kutimana.

“Mix the City - the Balkans” nastaje u produkciji British Councila i EXIT festivala. Projekat se realizuje u saradnji sa britanskim kreativnim agencijama Flying Object i Roll Studio.

Tu je i ženska klapa Harmonija iz Budve

Tokom snimanja u Budvi članica klape Harmonija Julijana Kalajanović je rekla: “Ovo je potpuno novo iskustvo i jedva čekamo da vidimo gotove materijale i čujemo sebe u potpuno novoj formi.“

“Iako su ratovi završeni i pucnjave više nema u ovom regionu i dalje postoje te glupe predrasude i mi kao umjetnici, a ovdje mislim na moje prijatelje iz drugih gradova koji učestvuju, smo tu da pošaljemo jednu prijateljsku poruku o tome da moramo da nastavimo da radimo na sebi i da stalno pokušavamo da pronađemo miran način da riješimo probleme“, rekao je Slobodan Trkulja dok je snimao u Novom Sadu.

Bonus video: