Nina Kraljić: Apsurd je da je pjesma plagijat

"Naši kantautori su drugima slali pjesme, tada to nije bio problem. Naši predstavnici su i prije pjevali na engleskom ni to nije bio problem. Ne vidim zašto sada postoji problem", pita se pjevačica
0 komentar(a)
Nina Kraljić, Foto: Universal music
Nina Kraljić, Foto: Universal music
Ažurirano: 31.03.2016. 19:11h

Nakon što se morala suočiti sa napadima zbog načina na koji je izabrana za predstavnicu Hrvatske na Eurosongu, Nina Kraljić optužena je da je numera “Lighthouse” sa kojom će učestvovati na pomenutom takmičenju plagijat. Mediji se u zemlji domaćina - Švedskoj sve glasnije bune, tvrdeći da je pjesma ‘Lighthouse’, slična hitu njihove pjevačice Zare Larson, “Uncover”.

Gostujući u emisiji “Novi dan” na N1 televiziji, Nina nije mogla, a da ne prokomentariše priču o plagijatu.

"Smiješno mi je jer možemo onda reći da je svaka pjesma plagijat ako ćemo upoređivati po jednoj tonskoj frekvenciji. Meni je to apsurd i smiješno i opet bih rekla da je to jedna negativna energija koja je nepotrebna. Sada treba da se koncentrišemo da budemo što bolji u prezentovanju Hrvatske", rekla je Nina. Prije švedskih medija, izbor HRT-a da Nina, inače pobjednica takmičenja “The Voice” predstavlja Hrvatsku na Eurosongu, oštro je osuđena od strane Hrvatskog društva kompozitora, najviše zbog toga što “Lightouse” potpisuju stranci.

"Naši kantautori su drugima slali pjesme, tada to nije bio problem. Naši predstavnici su i prije pjevali na engleskom ni to nije bio problem. Ne vidim zašto sada postoji problem", pita se pjevačica.

Autori muzike i teksta pjesme koju će Nina otpjevati na Eurosongu su austrijski duo Andreas Gras i Nikola Parila, koji djeluju pod zajedničkim imenom “Popmachine”.

Nina je podršku dobila od svog mentora iz televizijskog šoua Jacquesa Houdeka, koji je na Facebook profilu između ostalog napisao:

“Hvala bogu da smo se vratili na ESC koji je ogromna prilika da promovišemo našu zemlju! Hvala bogu da imamo i pjevačicu koja ne da može pojesti Evropu svojim glasom, već cijeli svijet! Hvala bogu imamo i pjesmu koja je suvisla, ima jasnu poruku i odlično je producirana, za razliku od smeća koje smo znali slati na Eurosong! Naravno, sad je nepremostiv problem što pjesmu nisu potpisali hrvatski autori... Ma dajte, što to uopšte znači? Da imamo mogućnost da nam npr. Erik Klepton, Elton Džon ili Stivi Vonder napišu pjesmu za ESC - mi bismo to odbili jer nisu hrvatski autori? Godinama smo bili i te kako neuspješni sa hrvatskim autorima, pa smo onda čak i potpuno odustali, nakon posljednjih nekoliko fijasko pjesama, nastupa i plasmana. Što se onda nisu javljali svi dušebrižnici za hrvatsku kulturu”, zapisao se Houdek.

Povodom optužbi da je pjesma plagijat, reagovala je i Hrvatska radiotelevizija. Najprije je zasjedala stručna komisija koja je preslušavši numeru Šveđanke Zare Larson "Uncover" i hrvatske predstavnice zaključila da 'Lighthouse' nije plagijat.

“Postoji fraza od dva takta iz Ninine pjesme identična onima u numeri 'Uncover', što je u muzici čest slučaj. Međutim, po mišljenju komisije ne postoji dovoljno elemenata koji bi upućivali na to da je riječ o plagijatu jer definicija plagijata podrazumijeva melodijsku liniju od četiri takta koji se u potpunosti poklapaju s originalom, što u ovoj pjesmi nije slučaj", poručili su iz HRT-a.

Bez obzira na optužbe, Nina važi za jednog od favorita pa je tako, prema kladionicama na sedmom mjestu što bi bio najbolji rezultat od svih ex-Yu republika. M.V.

Postoji fraza od dva takta iz Ninine pjesme identična onima u numeri 'Uncover', ali to nije dovoljno da se pjesma proglasi za plagijat

Bonus video: