KRALJIĆ PORUČILA KRITIČARIMA

Ne biramo muziku po nacionalnosti

Pjesma “Lighthouse”, koju potpisuje austrijski duo Popmachine, za manje od nedjelju dana sakupila je više od milion pregleda na servisu Youtube i, po onlajn kladionicama, jedan je od favorita
61 pregleda 1 komentar(a)
Nina Kraljić(novine)
Nina Kraljić(novine)
Ažurirano: 16.03.2016. 14:54h

Nina Kraljić, hrvatska predstavnica na Eurosongu, odgovorila je na kritike koje su joj uputili zemljaci pošto je objavljeno da će u Švedskoj izvesti numeru stranih autora. Pjesma “Lighthouse”, koju potpisuje austrijski duo Popmachine, za manje od nedjelju dana sakupila je više od milion pregleda na servisu Youtube i, po onlajn kladionicama, jedan je od favorita.

Ipak, to nije dovoljno dobro Hrvatskom društvu skladatelja (HDS), pa se ono oglasilo saopštenjem u kojem između ostalog navodi da su članovi ove asocijacije “neugodno iznenađeni i razočarani” zbog presedana da se “nakon 60 godina Hrvatska na Eurosongu neće takmičiti hrvatskom pjesmom”.

Navode da Hrvatska ima uspješnu muzičku industriju, koju ne bi smjeli ignorisati, sugerišu da ulaganje u “pjesmu koja nije proizišla iz tog nacionalnog lanca, predstavlja propust i štetu nacionalnoj ekonomiji” i pominju “domoljublje” jer je “Hrvatska skupo platila svoju državnost”, a ona se danas, ne brani puškom već “njegovanjem hrvatskog jezika i kulturnih izaza”.

I Siniša Kovačić, v.d. direktora HRT-a, servisa koji Ninu Kraljić šalje na Eurosong, je kazao da je isticao da mu je žao što za pjesmu nisu odabrani domaći autori, ali i poručio da podržava mladu pjevačicu.

Kraljić je putem Facebooka odgovorila HDS-u, ističući da ona plaća pjesmu s kojom se takmiči. “Sve što radimo, radimo za što bolji plasman i biramo najbolju pjesmu, ne biramo muziku po nacionalnosti, to je apsolutna sramota. Ubijate ono što je muzika: univerzalni jezik i zajedništvo. Sami ste priznali da hrvatski kompozitori često šalju pjesme izvan hrvatskih granica. Zašto je problem obratno?”, napisala je ona, dodajući da ju je sramota da objavi koliko im je hrvatskih pjesama ponuđeno ove godine.

“Sramota me i pričati o domoljublju na ovakav način. Ja, koja sam od starta pričala kako se želim baviti našom etno baštinom”, navela je Kraljić, dodajući da je umorna od negative, kritika i egoizma i pozvala HDS da se posveti radu, a ne pričama.

Preporučujemo za Vas