Daun otkazao evropsku turneju zbog nacističkog pozdrava Fila Anselma

"Ta greška uzdrmala je moju reputaciju i to je normalno. Učinio sam to pod dejstvom alkohola, ali bih želeo da naglasim da je utisak koji ti imaš o meni mnogo bolji'', napisao je Anselmo u otvorenom pismu upućenom direktoru Helfesta i objavljenom na Fejsbuk stranici festivala
80 pregleda 1 komentar(a)
Fil Anselmo, Foto: Twitter
Fil Anselmo, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.03.2016. 11:40h

Američki bend Daun (Down), čiji je pjevač na sceni izveo nacistički pozdrav, otkazao je predstojeću evropsku turneju uprkos kontroverznoj odluci francuskog festivala Helfest (Hellfest) da ih zadrži na spisku izvođača u junu, rekao je agenciji Frans pres menadžer grupe.

Direktor francuskog festivala Helfest de Klison (Hellfest de Clisson), Ben Barbo, oštro je osudio ispad pjevača benda Fila Anselma, koji je tokom nastupa u SAD 22. januara izveo nacistički pozdrav i uzviknuo "White Power" (Bijela nadmoć).

On je, međutim, odbio da bend Daun isključi iz programa, uz obrazloženje da Anselmo, inače bivši pjevač hevi metal benda Pantera, ranije nije imao slične ispade, kao i da se više puta izvinio.

Ovakva odluka dovela je do ukidanje subvencije od 20.000 eura koju je za Helfest, u okviru budžeta od 16 miliona evra, dodjeljivala lokalna samouprava.

"Ta greška uzdrmala je moju reputaciju i to je normalno. Učinio sam to pod dejstvom alkohola, ali bih želeo da naglasim da je utisak koji ti imaš o meni mnogo bolji'', napisao je Anselmo u otvorenom pismu upućenom direktoru Helfesta i objavljenom na Fejsbuk stranici festivala.

Pjevač je u pismu naveo i da mu je potrebno vrijeme da sredi svoje misli i izrazio želju da sljedeće godine ponovo nastupi na festivalu.

Jedan od menadžera benda potvrdio je u ponedjeljak da je ispad bio Anselmova ideja i rekao da grupa neće nastaviti sa nastupima u Evropi, ali nije iznio više detalja o tome.

Grupa Daun bila je na programu festivala i u junu je trebalo da nastupi u Parizu i u Velikoj Britaniji, kao i na više koncerata u Belgiji i Italiji. Zbog pjevačevog gesta, grupa je isključena iz programa holandskog festivala FortaRok u junu.

Ben Barbo u februaru je za agenciju Frans pres pokušao da opravda svoju odluku da bend Daun ne isključi iz programa, navodeći da je Fil Anselmo sedam puta bio gost Klisona zajedno s brojnim drugim bendovima, kao i da se nikada nije ponašao nedolično i da je antisemitizam potpuno stran njegovom karakteru.

Bonus video: