Bjork radi na novom albumu

Album "Vulnicura" izašao je 2015. poslije duge četevorogodišnje pauze u karijeri Bjork, koju je napravila poslije prekida sa svojim dugogodišnjim partnerom
84 pregleda 0 komentar(a)
Bjork, Foto: Shutterstock
Bjork, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2016. 20:46h

Islandska pjevačica Bjork najavila je danas da radi na novom albumu i rekla da će biti veseliji od njenog posljednjeg mračnog albuma "Vulnicura" koji je izašao prošle godine.

Ikona eksperimentalnog popa ponovo radi s Alehandrom Gersijem, venecuelanskim disk džokejem poznatijim po nadimku Arka, koji joj je već pomagao u ranijem radu.

Album "Vulnicura" izašao je 2015. poslije duge četevorogodišnje pauze u karijeri Bjork, koju je napravila poslije prekida sa svojim dugogodišnjim partnerom, njujorškim umjetnikom Metjuom Barnijem.

"Zaista smo na samom početku, ne znam da li treba i da govorim o tome ali već imamo tri pjesme s Alehandrom", rekla je pjevačica u posljednjem broju časopisa "AnOther", specijalizovanog za modu i kulturu.

"Posljednji album, nazvali smo ga pakao, to je bilo kao razvod. Tako da sada pravimo raj, utopiju. Dobro smo radili," rekla je ona.

Bjork (50) je objasnila da stalno podsvjesno piše pjesme i da je u kontaktu s prirodom. "Idem u svoj šale, hodam u planini i poslije 20 minuta čovek počne da drhti i melodija počne da izlazi", rekla je Bjork.

Ona je izdala album "Vulnicura" ranije nego što je bilo predviđeno pošto je procurio preko interneta. Prvobitno je odbila da ga objavi preko striminga navodeći da se ne osjeća dobro da besplatno dijeli album tako lične prirode.

Održala je nekoliko intimnih koncerata za promociju albuma "Vulnicura", u Karnegi holu i drugim njujorškim salama. Zatim je krenula na koncertnu turneju po Evropi koju je naglo prekinula zato što, kako je rekla, koncerti od nje zahtjevaju suviše veliko emocionalno ulaganje.

I pored dobrih kritika "Vulnicura" nije nominovana za Gremi nagrade. Bjork je više puta ranije nominovana za Gremi, ali nikad nije osvojila nagradu.

Pjevačica je snimila desetak solo albuma, među kojima je "Selmasongs" (2000), muzika za film "Ples u tami" danskog reditelja Larsa von Trira.

Bonus video: