Nakon Tamare, Ajše, Dajane, Julije i Elois, Novković opjevao i Ines

Njegove pjesme su se često koristile kao izjave ljubavi, pa se dešavalo da prekida koncerte zbog prosidbe, rođendana...
108 pregleda 2 komentar(a)
Boris Novković, Foto: Privatna arhiva
Boris Novković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.03.2016. 08:31h

Hrvatski kantautor Boris Novković plejadi svojih numera koji u nazivu nose žensko ime, u ponedjeljak će pridružiti još jednu. Tako će “Ajša”, “Dajana”, “Elois”, “Julija”, “Nena” dobiti “suparnicu”, a ime novog singla je “Ines”.

Hoće li nova numera nadmašiti popularnost čuvene “Tamare” (originalni naziv pjesme je “Kuda idu izgubljene djevojke”), znaćemo od 7. marta za kad je zakazana premijera.

“Nikad nijesam radio namjenski pjesme. One se jednostavno dese. Tako je bilo i sa ovom 'Ines'”, kaže za Vijesti Novković. On smatra da treba obratiti pažnju na sve stihove, a ne samo na naziv.

“Eto, ni čuvena 'Tamara' nije numera koju su voljele i slušale samo Tamare. U tim stihovima pronalazili su se mnogi i muškarci i žene. Tako ni 'Ines' nije hermetična, ni previše intimna, u njoj će se, nadam se, pronaći mnogi”, smatra Novković.

Njegove pjesme su se često koristile kao izjave ljubavi, pa se dešavalo da prekida koncerte zbog prosidbe, rođendana...

“Najsimpatičnija je bila situacija kada je momak želio da izjavi ljubav djevojci, bili su na pitovanju, pa sam se uključio u program radija i svirao i pjevao uživo. Bilo je dosta takvih situacija”, prisjeća se on.

Tvrdi da je “Ines” osvježenje i odmak od svega što je do sad radio, a u tome mu je pomogao Predrag Martinjak, zadužen za aranžman i produkciju.

“Kad opisujem novi singl, prva asocijacija mi je pjesma 'Vukovi umiru sami'. Ona je bila u mom fazonu, ali je sadržala etno motive koje nijesam koristio do tada. Veoma je dobro prošla, pa smo i sad napravili numeru koja je atipična za moj rad. Počinje kao klasična balada, a onda se na sredini pjesme dešava šok u kojem koketiram sa tangom. To zaista neobično zvuči”, otkriva Novković.

Nekome ko iza sebe ima toliko hitova koje je radio za sebe i druge, ni danas nije teško da napravi nešto što će iznenaditi publiku.

“To mora biti izazov. Ne možete biti drugačiji na silu, jer u tom slučaju je to mač sa dvije oštrice. Ako je pjesma nastala prirodno i napravili ste dobar spoj, onda ste na pravom putu. Tako smi i mi znali u kom će pravcu numera ići, a onda je Predrag došao na ideju da doda violinu i harmoniku i dobili smo sjajan proizvod”, smatra Novković, koji rijetko šokira publiku pjesmama različitim od onoga što inače snima.

“S vremena na vrijeme treba izaći iz tog klasičnog zvuka jer, ako stalno radiš numere koje su prepoznatljive i u tvom fazonu, u jednom trenutku možeš zbuniti publiku, kojoj će i novi singl zvučati poznato. Zato je povremeno dobro odraditi numeru koja nosi potpuno drugačiju atmosferu”, savjetuje Novković.

Odvikavanje od snimanja albuma je bilo teško

Od objavljivanja posljednjeg studijskog projekta “Još sam uvijek tvoj” prošlo je skoro dvije godine, a Novković, iako izdaje singlove ne razmišlja o albumu.

“Teško sam se odvikao od tog procesa u kojem skupiš pjesme na gomilu i kreneš da snimaš album. To mi je bilo puno draže, no publika više albume ne gleda kao cjelinu. Sada je novi trend u kojem se objavljuju singlovi i kad se okrenete iza sebe odjednom vidite da ste objavili pet singlova i da ih treba objediniti”, smatra on.

Novković je u svojoj dugogodišnjoj karijeri radio i za druge izvođače, ali posljednjih godina rijetko piše za kolege.

“Volim kad se za takvu vrstu saradnje desi zgodna prilika. Nije moj prioritet da pišem za druge. Više volim kad se to desi spontano”, objašnjava on.

Bonus video: