Bez spiritualnosti trens je dosadan

"Moje iskustvo skupljeno tokom svih ovih godina pokazalo mi je da je svaki prvi nastup u nekoj zemlji poseban", kazao je Blen u razgovoru za "Vijesti" uoči nastupa i najavio da publika može očekivati čisti "uplifting" psihodelični trens
0 komentar(a)
Electric Universe, Foto: Privatna arhiva
Electric Universe, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 24.02.2016. 15:54h

Legenda psihodeličnog trensa Boris Blen, poznatiji pod pseudonimom Electric Universe, nastupiće u petak u kotorskoj diskoteci "Maximus" a po dvije karte za ovaj nastup dobili su David Radović i Željko Janjić.

Oni su bili najbrži u nagradnoj igri portala Vijesti. Karte za nastup Electric Universa čekaće ih na ulazu u diskoteku "Maximus".

Biće ovo prvi nastup Blena u Crnoj Gori, koji će početi od 23 sata, a lokalnu podršku pružiće DJ-evi Skunk Fu i Ankti. Cijena ulaznice će do ponoći koštati pet, a nakon toga osam eura.

"Moje iskustvo skupljeno tokom svih ovih godina pokazalo mi je da je svaki prvi nastup u nekoj zemlji poseban", kazao je Blen u razgovoru za "Vijesti" uoči nastupa i najavio da publika može očekivati čisti "uplifting" psihodelični trens.

Electric Universe osnovali su 1991. Boris Blen i Miki Dresler.

Njihov prvi EP "Solar Enery" odmah je postao hit na trens sceni, a njemački duo postao je jedan od najtraženijih u svojoj zemlji.

"Prato sam razvoj elektronske muzike od djetinjstva. Psihodelični trens je muzika koja mi je pogodila žicu. Volim energičnost i kristalnu produkciju tog stila, mirnodopski vajb i prije svega predivne ljude na plesnom podijumu", objašnjava Blen.

Dresler je napustio Electric Universe 1997, a umjesto njega je 1999. upao Roland Vedig. Grupa je do danas nastavila da niže uspješna izdanja, a prošle godine je Blen proslavio 20 godina karijere. On je kazao da se osjeća ponosnim što je u mogućnosti da radi ono što voli i pušta muziku širom svijeta. Prisjetio se i početaka, kada je bio dio pionirskih koraka trens scene u Njemačkoj.

"Uvijek postoji nešto magično u novim počecima. Prve 'underground' žurke su bile nevjerovatne. Srce te scene je i dalje tu, slavimo zajedništvo, mir i cijenimo jedni druge. Zato je ova scena i dalje živa i cvjeta, zapravo više nego ikad", tvrdi DJ i producent.

Blen se upravo vratio iz Goe, područja u Indiji koje je izrodilo preteču današnjeg psihodeličnog trensa. Goa je krajem prošlog vijeka postala središte nove, "sajber" hipi kulture, gdje su se boemi sa svih krajeva svijeta provodili na elektronskim žurkama organizovanim u šumama i kraj rijeka, često uz korišćenje psihodeličnih droga. Blen smatra da su droge sporedni dio ove, po njemu veoma spiritualne kulture.

"Mislim da je trens najbitniji dio trens kulture. Droga može biti prisutna ili ne. Kolektivni trens ples i šamanski rituali su duboke potrebe svih ljudskih bića iz svih kultura koje su ikada postojale. Ovo je samo 'hi tech' verzija 21. vijeka. Trens muzika bez iskre spiritualnosti je po meni prilično dosadna", smatra on.

Njemački DJ kaže da iza sebe ima brojne nastupe za nezaborav, a posljednji u nizu desio se nedano u Jerusalimu, Izraelu koji se smatra domovinom trens muzike, na događaju zvanom "City Rave".

"Događaj je trajao samo tri sata, u sred bijela dana, nastupali smo Astrix i ja. Odjednom se tu stvorilo 10.000 ljudi i energija je bila nevjerovatna", prisjetio se Blen.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, njemački producent najavio je brojna izdanja.

"Defintivno ću uskoro objaviti novi album, ali prije toga pripremam EP za Dacru Records. Osim toga uživam u radu na mojim projektima na kojima sarađujem sa Outsidersima i Space Tribeom", istakao je on.

Bonus video: