Muzika od hobija postala život

Jedna stvar kod “Elementala” se nije promijenila od prvog dana, a to je poimanje da ono što radimo uvijek mora biti autentično
187 pregleda 0 komentar(a)
Elemental, Foto: Maja Bota
Elemental, Foto: Maja Bota
Ažurirano: 21.02.2016. 18:39h

Popularni hrvatski sastav “Elemental” objavio je novi album pod nazivom “Tijelo” u petak, a članovi ove hip hop grupe u međuvremenu vrijedno rade pripremajući, kako sami ističu, najveći koncert u njihovoj karijeri koji će se održati 5. marta u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova.

Objavljivanje novog albuma sa 18 pjesama i proslava punoljetstva u vidu koncerta, bili su povod za razgovor sa frontmenkom benda Mirelom Priselac - Remi, koja je za “Vijesti” otkrila koliko su se ostali članovi i ona promijenili od početka karijere, ali i koje pjesme sa LP-a “Tijelo” pretenduju da postanu hitovi.

“Što se konkretno tiče fizičke prodaje album je u prodaji u CD šopovima od petka, a u digitalnom obliku će se naći od sjutra. Imaćemo distribuciju u Srbiji, a što se tiče Crnoj Gore, publika će moći da kupi 'Tijelo' u digitalnom obliku”, pojasnila je Remi, dodajući da “Elemental” za sjutra veče planira i promociju albuma u “Vinyl baru” u Zagrebu.

“Proslavićemo izlazak albuma, jer ovoga puta zaista imamo razloga za slavlje, zato što prvi put sami izdajemo album i imamo svoju izdavačku kuću koja se zove '383 Records'. Album je dupli i zapravo je neka vrsta uvertire za veliki koncert u Domu sportova”, istakla je ona.

Reperka i pjevačica je dodala da su se na ovom albumu našli i novi, ali već poznati singlovi koje su objavili nedavno, među kojima je i pjesma sa kojom su nominovani za dvije Porin nagrade i to u konkurenciji za pjesmu godine i najbolje izvođenje grupe sa vokalom.

“Kako su u pitanju dva diska, jednu, A stranu započinje numera 'Goli i bosi', a drugu, B stranu 'Sve je moje tuđe'”, pojasnila je ona, a zatim pokušala da iz spiska još neafirmisanih pjesama izdvoji one koje imaju najveću šansu da postanu hitovi.

“Teško mi je da izdvojim neku, jer su mi još sve drage. Nije prošao onaj kritički vremenski period koji je nekada nužan da bi se približio ili sa druge strane udaljio od nekih pjesama. Dosta su dobro ljudi reagovali na pjesmu koja se zove 'U duši smo junaci' i jednako su dobro reagovali na numere 'Sanjam' i 'Hej Sloveni'”, tvrdi ona.

Dok publika tek uči stihove nedavno objavljenih numera, članovi njihove omiljene grupe rade to isto, jer kako Remi ističe vježbaju za predstojeći veliki koncert.

“Trenutno pripremamo program, mahnito radimo probe tri puta nedjeljno i potpuno smo ludi. Pokušavamo da se prisjetimo starih tekstova, naučimo nove i uigramo ove koje smo do sada izvodili na nastupima”, priča ona, a potom djelimično otkriva plan koncerta na kojem će gostovati srpski reper Marčelo i Napeti Quintet i bosanskohercegovačka reperka Sassja.

“Biće to koncert od dva i po sata, a tu su uračunati bisovi, cjelokupni video program i sve što smo još dodatno pripremili”, nagovještava ona.

“Mislim da kad osamnaest godina imaš bend i za taj period uspiješ da se održiš na sceni bez da si pritom morao da pristaješ na kompromise i da se priklanjaš bilo kome, zaslužuješ dva i po sata na bini”, uz osmijeh pojašnjava reperka i pjevačica.

Na pitanje da li se ona i njene kolege iz benda osjećaju punoljetno, Remi u šali odgovara:

“Možda bi o tome trebalo da pričamo nakon Doma sportova, jer se ja trenutno osjećam samo umorno zbog svih priprema”.

Frontmenka benda “Elemental” nakon toga opisuje, kako je to raditi nakon 18 godina u svijetu muzike.

“Mi smo počeli veoma mladi sa 17 godina i sada sa 35 - 36 ne osjećamo zamor materijala, već bih prije rekla da smo tek sada u punoj snazi”, pohvalila se ona.

“Naša je sreća zapravo što smo počeli tako rano i nekako smo projedrili kroz sve te godine i albume. Nismo tome pripisivali preveliki značaj, niti godišnjicama i brojevima, ali evo ovaj osamnaesti rođendan je nešto što je okruglo, što se obično slavi, pa smo odlučili staviti težište na to”, ispričala je ona, dodajući da se “ni privatno ni poslovno ne osjećaju staro”.

Kada je u pitanju proces sazrijevanja benda, Remi ističe da se zvuk “Elementala” dosta promijenio od prvog do sedmog albuma.

“Promijenili su se i naši tekstovi i način na koji ih pišemo čak su i tematike drugačije. Jednostavno, one su uvijek bile u korak sa vremenom, pisali smo o onome što nas u tom trenutku opsjeda i o čemu razmišljamo i onda smo u nedostatku boljeg način da se izrazimo uvijek pisali te tekstove”, kaže Priselac, koja smatra da su se i druge propratne stvari dosta promijenile

“Kad smo počinjali, rep je bio marginalni muzički pravac i on je s vremenom zapravo stasao u nešto što se danas najnormalnije pušta na radiju. Postao je dio mejnstrima i iznjedrio svoje heroje poput Eda Maajke, TBF-a (The Beat Fleet) i takvih izvođača koji su postali punokrvne zvijezde koje zapravo premašuju okvire samo jednog žanra i koji pune velike dvorane i stadione”, smatra Remi.

“Tako da, kad smo počinjali sve je bilo zaigrano, dječje i onda smo s vremenom shvatili da je muzika od našeg hobija postala naš život”, nastavlja ona, a potom ističe da pored dosta promjena ima i stvari koje su ostale iste.

“Jedna stvar kod 'Elementala' se nije promijenila od prvog dana, a to je naše poimanje da ono što radimo, naš kreativni, muzički ili tekstualni rad uvijek mora biti autentičan. Uvijek moramo biti vjerni sebi i napraviti pjesme iza kojih stojimo sto odsto”, naglasila je hrvatska reperka.

“Na neki način smo uvijek gledali to da je 'Elementalu' moto da 'sve mora biti igra, pjesma, šala', dokle god imamo taj zaigrani momenat, da puštamo tom svom djetetu u sebi da progovara, mislim da ćemo se zadržati na dobrom putu”, ispričala je ona.

Remi je na kraju razgovora pristala i da iz cjelokupnog repertoara “Elementala” izdvoji svoje omiljene pjesme, a njih će, kako je kazala imati priliku da čuje publika na koncertu 5. marta.

“Meni je veoma draga pjesma 'Napokon', draga su mi 'Oproštajna pisma', i 'Malena', a od starijih bi izdvojila 'Tempo velegrada', to mi je veoma draga pjesma”, ispričala je ona.

“Ovo sve što sam nabrojala sam zapravo izvlačila iz sjećanja na osnovu popisa pjesama za koncert, tako da će na njemu biti i one”, uz smijeh je priznala Remi.

“Moj, njegov i njen svijet” trebalo da ostane demo album

Remi je napravila paralelu i između rada na prvom albumu “Moj, njegov i njen svijet” iz 2000. godine i novom pod nazivom “Tijelo”, koji je izašao prije dva dana. “Gledajući danas sa vremenske distance, naš prvi album je možda trebalo da ostane demo album, ali mi smo svakako dobili tu srećnu priliku da ga objavimo kao službeno izdanje i to zapravo preko Shota koji je radio produkciju za album 'Nereda & Stoke', 'Spremni za rat'”, prisjeća se ona.

“To je bila 1998. godina, čini mi se. Mi smo tada stupili u kontakt sa Kondorcommom koji nam je pružio priliku da objavimo svoj prvi album što smo uradili 2000. To znači da smo dvije godine pregovarali sa njima i pravili pjesme”, nastavila je Remi.

“I zapravo nije bilo teško, jer su se valjda poklopile zvijezde. A ovaj posljednji koji sada izdajemo i na kojem smo radili sami je bilo možda najlakše osmisliti kreativno, a najteže izbaciti kao službeno izdanje”, priča ona, a zatim pojašnjava zbog čega.

“Jednom kad uđeš u borbu sa birokratijom, a do toga je moralo doći, jer smo apsolutno sve sami radili i registrovati se kao diskograf i regulisali sve te druge stvari kao što su prodaja i distribucija i ostalo o čemu ranije nismo morali razmišljati, a sada moramo, to postaje dugačak i mukotrpan proces. Ali evo kad smo jednom to prošli i naučili mislim da će drugi put biti lakše”, zaključila je ona.

18 pjesama za 18. rođendan

U susret osamnaestom rođendanu benda “Elemental” objavljen je i album koji sadrži upravo 18 pjesama, a Remi je za “Vijesti” otkrila da iako izgleda simbolično i osmišljeno, zapravo je u pitanju slučajnost.

“Iskreno, dogodilo se. Mi smo inicijalno imali 23 pjesme koje smo htjeli da snimimo, a onda nakon proba i slušanja smo odbacili pet komada, jer nam se nisu uklapale u ostali materijal”, počinje ona objašnjavanje.

“Ostali smo na tih osamnaest i ušli smo u studio misleći da ćemo od toga probrati još, međutim sve što smo snimili nam se svidjelo i nismo imali srca da izbacimo nijednu. A onda smo pomislili da, pošto sami objavljujemo svoj materijal, možemo pa platimo malo više za snimanje, ali da napravimo dvostruki album i ljudima ponuditi cjelokupno iskustvo”, rekla je reperka.

I ovaj put uspjeli bez saradnje sa kolegama

Kao ni na prethodnim albumima, “Elemental” ni ovoga puta nije sarađivao sa kolegama prilikom rada na albumu, a Remi je objasnila zbog čega je to tako.

“Poznati smo po tome što na albumima radimo sve sami, a onda tek kasnije nakon toga gostujemo drugima, tako da nema gostiju niti instrumentalnih, niti vokalnih. Ipak, ima jedna novost, a to je da prvi put imamo harmoniku, ali ne u istočnjačkom melosu, već onom francuskom”, uz smijeh se pohvalila Priselac.

Ona je dodala da, kada su u pitanju noviteti, publika može da čuje i gudače, a ona je dobila prostora za solo na kazulu (instrument kazoo).

Bonus video: