Karadaglić među šest najvećih gitarista

Po Music Magazineu, on je u društvu Andresa Segovije, Džona Vilijamsa, Džulijana Brima...
324 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2016. 07:37h

Poznati crnogorski gitarista sa prebivalištem u Londonu Miloš Karadaglić našao se među šest imena koja su oblikovala zvuk klasične gitare tokom posljednjih sto godina, po izboru BBC-jevog "Music Magazinea".

U opisu časopisa, na čijoj naslovnici se našao Karadaglić, stoji da je crnogorski gitarista jedan od trenutno najpopularnijih gitarskih virtuoza.

"Karadaglić je počeo da svira gitaru sa osam godina, inspirisan primjerom Andresa Segovije i ostalih umjetnika koji su iznjedrili novi repertoar za ovaj instrument. Crnogorski gitarista je ispunio Albert Hol 2012. na prvom koncertu klasične gitare u ovom prostoru, a otkad je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Deutsche Grammophon, njegova izdanja su se redovno nalazila na vrhu top lista klasične muzike", stoji u tekstu o Karadagliću.

Časopis, koji donosi i intervju sa crnogorskim gitaristom, navodi i da je Karadaglić dobio pet zvjezdica recenzenata za njegovo izdanje "Aranjuez", koje je hvaljeno zbog "pero lakog dodira, slatkog tona i toplog basa".

Na spisku "Music Magazinea" našao se i prethodno pomenuti Karadaglićev uzor, Španac Andres Segovija koji se smatra jednim od najvećih gitarista svih vremena, a koji je stekao popularnost još kao tinejdžer nakon što je osmislio sopstvenu, unikatnu tehniku sviranja gitara.

Među šest najboljih su i Džon Vilijams, australijski gitarista i član rok grupe “Sky”, najpoznatiji britanski majstor sa gitarom Džulijan Brim, prva Kineskinja koja je pohađala muzičku školu u svojoj zemlji Zufi Jang i još jedan Australijanac Kreg Ogden, koje je "Music Magazine" opisao kao Brimovog nasljednika.

Karadaglić je nedavno objavio album na kojem je obradio pjesme “Bitlsa”, a koji je naišao na veoma pozitivne kritike. "Blackbird: The Beatles Album" izašao je 15. januara, a na njemu su se našle pjesme i autorskog dvojca Lenon-Makartni i Džordža Harisona.

"Snimanje ovog albuma mi je otvorilo vrata u drugu realnost. Osjećao sam se kao da istražujem alter ego za koji nikad nisam znao da postoji", izjavio je muzičar ranije za "Examiner".

"Blackbird" sadrži 15 numera, a na albumu je Karadaglić sarađivao sa čelistkinjom Stiven Iserlis, Anjuškom Šankar koja je svirala sitar i klasičnu gitaru, te vokalistima Tori Ejmos i Gregori Porterom.

Upravo je saradnja sa Porterom na pjesmi "Let It Be" nedavno ekranizovana, a spot se može pogledati na Jutjub servisu.

Probao da kontaktira Pola Makartnija, nije dobio odgovor

Karadaglić je Examineru otkrio i da je pokušao da stupi u kontakt sa Polom Makartnijem, kada je saznao da nekadašnji “Bitls” komponuje koncert za gitaru.

"Uzbuđen, rekao sam prijatelju za Makartnijev plan i on mi je pokazao gdje ser Pol živi. Pritisnuo sam zvono ispred velike, drvene kapije... Ostavio sam mu moj demo CD, na kojem je bila i moja interpretacija pjesme 'Yesterday' i detaljno pismo u kojem mu objašnjavam zašto bi trebalo da ja odsviram njegov koncert. Naravno, nikad nisam dobio odgovor", ispričao je on.

Galerija

Bonus video: