Na Eurosongu 43 države

Naredne godine u Švedskoj predstaviće se sve bivše jugoslovenske republike
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2015. 20:43h

Na Eurosongu koji će sljedeće godine biti održan u Stokholmu u Švedskoj učestvovaće 43 zemlje, što će ga učiniti najvećim izdanjem u posljednjih desetak godina, piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu eurovision.tv.

Organizatori su najavili povratak Ukrajine, koja se prošle godine nije takmičila, kao i Bosne i Hercegovine, koja je posljednji put bila dio takmičenja 2012. Takođe, učesnicima se pridružuju Hrvatska i Bugarska, koje je publika na bini Eurosonga slušala 2013. Australija, koja je lani takmičenje završila na petom mjestu, biće dio festivala i ove godine, a sljedeći Eurosong će biti važan i za Island jer će na njemu obilježiti 30 godina od svog prvog nastupa.

Sljedeći Eurosong okupiće sve zemlje bivše Jugoslavije - pored Hrvatske i Bosne, na takmičenju će učestvovati i Makedonija, Srbija, Slovenija i Crna Gora.

"Ponosni smo što ćemo sljedeće godine na bini Eurosonga okupiti čak 43 zemlje. Mnogo smo se trudili da privučemo emitere i ova brojka je rezultat svega toga. Biće zanimljivo vidjeti sve te nacije i kulture na jednom mjestu, uprkos izazovima sa kojima se trenutno suočavaju Evropa i svijet. Ova brojka ukazuje na moć muzike i uticaj koji Eurosong ima na muzički svijet", kazao je Jon Ola Sand, supervizor Eurosonga.

Zemlja koja je odbila učešće na Eurosongu je Turska, čiji je emiter TRT to nedavno potvrdio.

Eurosong će biti održan 10, 12. i 14. maja u Globe Areni u Stokholmu, a u januaru će žrijebom biti odlučeno koje će se zemlje predstaviti u kojem od dva polufinala.

Crnu Goru će na Eurosongu u Švedskoj predstavljati podgorički bend "Highway", koji čine pjevač Petar Tošić i gitaristi Marko Pešić i Luka Vojvodić.

Deen će ponovo predstavljati Bosnu i Hercegovinu

Radio-televizija Bosne i Hercegovine objavila je da će na Eurosong 2016. poslati Fuada Backovića Deena, kome će se na bini pridružiti pjevačica Dalal Midhat. Osim pomenutog dvojca, dio tima biće Ana Rucner, Zuzi Zu i reper Jasmin Fazlić Jala. Takođe, kao jedan od autora pjesme se pojavljuje Almir Ajanović.

"Velika je čast predstavljati svoju zemlju bar jednom, a kamoli po drugi put i to još u kakvom društvu", kazao je Deen i dodao: "Biće tu još puno iznenađenja, obećavam da ćete biti preponosni".

Deen je svoju zemlju predstavljao na Eurosongu i 2004.

Galerija

Bonus video: