Nemoguće je zauvijek spaliti mostove

Na novom albumu "Mostovi" su pjesme i muzika koja spaja. Prvo što je spojila, bili smo nas troje
66 pregleda 2 komentar(a)
Darko Rundek, Foto: Arhiva "Vijesti"
Darko Rundek, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.11.2015. 07:04h

Poznati hrvatski muzičar Darko Rundek sa svojim Cargo Triom snimio je novi spot za pjesmu "Ima ih" koji će danas od 12 časova imati premijeru na portalu "Vijesti".

U pitanju je treći singl sa aktuelnog i hvaljenog Rundekovog albuma "Mostovi", a autor spota koji je sniman u Beogradu i Zagrebu je Radislav Jovanov Gonzo. Rundek, koji je sa bendom na balkanskoj turneji, za "Vijesti" je kazao da je video sniman prije dvije sedmice, a da je atmosfera bila opuštena i kreativna.

Poznati muzičar pričao je i o novom albumu, aktuelnom političkom trenutku, spaljenim mostovima...

  • Na pjesmi "Ima ih" dotičete se i, rekao bih, ksenofobije u zapadnoevropskim zemljama. Kakvo je stanje po tom pitanju u Francuskoj, neki kažu nikad gore, naročito nakon napada na "Šarli ebdo" i ovog skorašnjeg u Parizu? Kako ste uopšte reagovali na napade, da li ste bili u gradu u tom trenutku?

Nisam bio u Parizu kad se dogodio posljednji napad, ali kad je bio onaj na "Šarli ebdo" jesam. Rasna i vjerska podjela u Francuskoj postoji otkad je tamo relativno velik broj doseljenika, prije svega iz bivših kolonija. Postoji takođe i želja za zbližavanjem i ujedinjavanjem s njima/nama, kako na nivou politike, tako i na nivou svakodnevnog života i ljudskih kontakata. Ovi su napadi sigurno unazadili taj napor.

  • Izašao je vaš novi album, kakav je bio proces rada na njemu, što je posebno karakteristično za novo izdanje? Da li "mostovi" služe kao metafora za muziku koja spaja ili je u pitanju nešto drugo?

Album smo stvarali i snimali u selu Povlja na ostrvu Brač. Nastajao je u zajedničkim improvizacijama i njihovoj obradi, između violinistkinje Isabel, multiinstrumentaliste Dušana Vranića Duce i mene. Album sam snimao ja, a miksovali smo ga zajedno. Na "Mostovima" su pjesme i muzika koja spaja. Prvo što je spojila, bili smo nas troje.

  • Mostovi su tu da spajaju, ali ponekad ih ljudi i spaljuju za sobom. Koliko često ste vi to činili?

Nisam to činio često. Nekako ne vjerujem da je moguće zauvijek spaliti jednom sagrađen most. Iako bismo ponekad u to jako željeli vjerovati.

  • Album ste snimali na Braču, zašto? Da li vas je mjesto snimanja inspirisalo, da li je ostavilo traga?

Tako je ispalo. Čovjek radi što može. Ima na Braču prostora, vazduha i mora i to je inspirativno i sigurno je ostavilo traga.

  • Izjavili ste da ovaj album između ostalog i traži drugačiji način života od ovog sadašnjeg - kakav? Kakvo je vaše političko stanovište, reklo bi se da niste baš fan aktuelnog neoliberalnog kapitalizma?

Da, ovaj album poziva na poštovanje prema svim živim bićima, pažnju i vjeru u svoju najdublju intuiciju. Ove vrijednosti nisu baš kompatibilne sa svijetom velikih brojeva, konzumacije i stereotipa.

  • Ovog ljeta ste drugi put nastupali na Lake festu, kakve utiske nosite iz Nikšića? Da li vas uskoro možemo ponovo očekivati u Crnoj Gori u okviru turneje na kojoj promovišete album?

U Nikšiću je uprkos, a možda i pomalo zahvaljujući kiši i vjetru bila odlična atmosfera. Uskoro dolazimo opet, preko "Mostova".

  • Bend ste još od prethodnog albuma sveli na tri člana - da li je u pitanju izazov koji ste sebi htjeli da postavite ili ste jednostavno shvatili da vam nije potrebno sedam-osam članova/instrumenata da biste dobili zvuk koji želite?

I jedno i drugo.

  • Vaše pjesme uglavnom zvuče kao pripovijetke o ljudima i situacijama na raznim krajevima svijeta. Koliko ima autobiografskog u njima, da li kada ih stvarate više volite da se zamislite u nekoj određenoj, gotovo pa filmskoj ulozi umjesto da pišete o ličnim iskustvima?

Opet jedno i drugo. Neke su pjesme izašle iz mog stvarnog iskustva. A druge pak iz uživljavanja u živote drugih, što je takođe, na neki način, stvarno iskustvo.

  • Planirate li nekad da objavite album koji će sadržati muziku koju ste radili za filmove i predstave? Radite li na još čemu ovih dana, osim promovisanja novog albuma?

Imam utisak da je nepotrebno izdavati takvu muziku na albumu, ali radim na tome da to učinim dostupnim na mom web sajtu. Neki se komadi već mogu čuti pod "Listening Room" na darko-rundek.com.

  • Žal i osvrtanje na Novi val, njegova glorifikacija ni u novom milenijumu ne prestaju na ovim prostorima. Zašto mislite da je tako i koliko je to dobro?

Svaka generacija voli da prepoznaje svoje neispunjene ideale u nekim prošlim vremenima za koja su se malo prekasno rodili. Tako je nama bilo sa vremenom hipi pokreta na primjer... Novi val je bio vrijedan period koji je donio puno vrijednih djela koja nas i danas diraju, ali pretjerivanje s njegovim uznošenjem zna stvarno da nervira.

  • Imate 24-godišnjeg sina. Koliko se on interesuje za muziku?

Voli muziku i ima dobar ukus. I sam iz užitka svira gitaru i saksofon. Napisao je svoje prve pjesme...

Bonus video: