DRUŠTVENA DIMENZIJA FESTIVALA

Uticajni Thump magazin: Exit Avantura za trajni mir na Balkanu

Priča o nastanku Exita, kroz nastojanje da se izađe iz desktruktivnog ciklusa na prostorima nekadašnje Jugoslavije, jedinstvena je među svjetskim festivalima, a vjera u tu ideju je nešto što je tokom svih 15 godina, vodilo i njegovog osnivača Dušana Kovačevića, navodi se u tekstu magazina Thump
1 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 01.08.2015. 17:04h

Nakon brojnih izjava oduševljenja muzičkih zvijezda i publike ovogodišnje Exit Avanture, jedan od najuticajnijih novih muzičkih magazina Thump, dio planetarno popularnog portala Vice, u svom obimnom izvještaju ističe i društvenu dimenziju Exit i Sea Dance festivala.

Priča o nastanku Exita, kroz nastojanje da se izađe iz desktruktivnog ciklusa na prostorima nekadašnje Jugoslavije, jedinstvena je među svjetskim festivalima, a vjera u tu ideju je nešto što je tokom svih 15 godina, vodilo i njegovog osnivača Dušana Kovačevića, navodi se u tekstu magazina Thump.

"U Engleskoj sve što tražimo od festivala je da se provodimo, plešemo kao blesavi i uživamo u par dana bijega od borbe protiv suštinske uzaludnosti svih ljudskih napora. Na prostorima bivše Jugoslavije, festivali ipak mogu da znače nešto prilično revolucionarno“, navodi autor teksta Kevin Peri, dodajući da na Balkanu svi dobro pamte užase rata u Jugoslaviji, što je bio lajtmotiv razgovora sa Kovačevićem.

„Sa Exitom smo pokušali da nadoknadimo sve one godine devedesetih koje je moja generacija propustila. Zato je energija Exita posebna“, navodi Kovačević i dodaje:

„Ovaj pokušaj bijega iz opresije, ratova i svega što se tada dešavalo je razlog zbog koga je prvi Exit imao tu sjajnu neobjašnjivu energiju. I izvođači su to osjetili. Gotovo svi oni su potvrdili da su na Exitu odsvirali svoje najbolje koncerte na turneji ili čak najbolje koncerte u karijeri. A razlog tome je što je publika koja ih je dočekala, bila željna normalnog života, gdje su koncerti i festivali njegov neizostavan dio. Zaista želimo da ujedinimo sve ljude sa Balkana i prekinemo taj ciklus da svakih 50 godina cijeli region bude uvučen u neku vrstu sukoba. To je naša vizija. San. Trajni mir na Balkanu. Želimo da izgradimo generaciju koja će se pobuniti na poziv na oružje, i reći ‘Ne, hajde da popijemo pivo umjesto toga."

Exit i Sea Dance nisu samo mjesta za bijeg, ističe se u zaključku magazina Thump, već i mjesto gdje će se ljudi Balkana okupiti i raditi ono što žele – da se provode, upoznaju i povežu.

U drugom članku za magazin Thump, novinara Kristofera Metlera, dodaje se i novi motiv za ovakva nastojanja cijelog Exit tima, ali i Kovačevića lično.

„Prije dva mjeseca sam dobio sina i sad sam još više motivisan da radim još više za njegovu generaciju. Nadam se da Exit može da bude jedna od tih snaga za sve ljude otvorenog uma i srca koji razumiju da čovečanstvo mora brzo da evoluira ako hoće da opstane“.

Pored podsjećanja na Kovačevićeve aktivnosti tokom studentskih protesta još od 1996. godine pa do osnivanja Exita i razvijanja u jedan od, Metler primjećuje da Exitu uspjeva da održi najraznovrsniji program u odnosu na ostale vodeće svjetske festivale, čiji je neizostavni dio već dugi niz godina.

Kroz kapije Exit Avanture, od Petrovaradina do Jaza, prošlo je rekordnih 300.000 posetilaca, čime je postavljena nova ljestvica za naredne godine i nove uspjehe.

Preporučujemo za Vas