Sea Dance na Jazu do 2026. godine

Novosadski partner takođe ima finansijske obaveze, a uz angažovanje zvučnih imena dužan je da obezbijedi za festival milion eura godišnje
146 pregleda 8 komentar(a)
Sea dance, Dubioza kolektiv, Foto: Facebook.com
Sea dance, Dubioza kolektiv, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 30.07.2015. 05:32h

Uspješno organizovano ovogodišnje izdanje festivala Sea Dance, te posjećenost koja je premašila očekivanja, i popunjenost svih vidova smještaja u metropoli turizma za vrijeme održavanja muzičkog spektakla, bili su vjetar u leđa da se unutar koalicione razmirice u budvanskoj vlasti na relaciji DPS i SDP, prevaziđu, te sačini novi ugovor, kojim će u narednih deset godina zaleđe djevičanske plaže Jaz, biti mjesto na kome će nastupati najveće svjetske zvijezde. I dok se ugovor o dugogodišnjoj saradnji sa novosadskom kompanijom MyExit Adventure, našao još krajem prošle godine na skupštinskom zasijedanju, do njegovog izglasavanja nije došlo, jer su osim opozicije, i odbornici vladajuće SDP i LP bili protiv.

Jedna od glavnih zamjerki je bila to što je Opština godišnje trebalo iz svog budžeta da izdvaja po pola miliona eura. Međutim, pred odborničkim sazivom u narednu srijedu naći će se nova verzija ugovora u koju su “Vijesti” imale uvid, a po njoj Budva će izdvajati 300, Turistička organizacija stotinu hiljada eura godišnje. Preostalih sto hiljada eura, koliko je prvobitno Opština planirala i zbog čega je došlo do rascjepa u vlasti, obezbijediće Ministarstvo turizma.

I novosadski partner ima jasne obaveze u finansijskom pogledu, pa je, osim angažovanja zvučnih muzičkih imena dužan da obezbijedi milion eura za organizaciju godišnje.

Ugovor o dugoročnoj saradnji na organizaciji „Sea Dance“ ljetnjeg muzičkog festival 2016 - 2026., ukoliko dobije zeleno svjetlo Skupštine opštine, ispred Opštine Budva, kako stoji u ugovoru, potpisaće predsjednik Lazar Rađenović i direktor MyExit Adventure d.o.o. iz Novog Sada Akoš Seleši.

Ukupna materijalna podrška iznosiće 400.000 eura godišnje, od čega će Opština izvajati 300, a TO 100 hiljada eura

Odluku o ugovornoj saradnji, pred odbornicim, u srijedu će „braniti“ menadžerka grada Milena Marović Bogdanović, kojoj je sada povjeren ovaj projekat u realizciju.

“Festival je glasovima publike već prve godine osvojio nagradu na prestižnom takmičenju European Festival Awards za najbolji evropski muzički festival u 2014. u kategoriji do 40.000 posjetilaca dnevno. Za vrijeme održavanja festivala 2014. ostvareno značajno povećanje prometa robe i usluga, kao i porast noćenja na teritoriji opštine Budve za 11 odsto u odnosu na godinu ranije", navodi se u obrazloženju donošenja odluke o dugogrošnoj saradnji, gdje između ostalog stoji i da je ove godine "festival u organizacionom i svakom drugom pogledu, a posebno zbog bitno većeg prisustva inostranih turista koji su samo zbog festivala došli u Budvu, značajno premašio rezultate postignute 2014".

Program će usaglasiti najkasnije do 1. oktobra

Ugovorom se regulišu međusobni odnosi u pogledu dugoročne saradnje na realizaciji festivala, koji će se u narednih 10 godina održavati tokom ljetnjih mjeseci na teritoriji Budve, uz učešće renomiranih stranih i domaćih muzičkih izvođača. Ugovorne strane stavljanjem potpisa daju saglasnost da koncept festivala, njegov program, finansijska konstrukcija, trajanje i drugi neophodni tehnički detalji, kao i nacrt odgovarajućeg aneksa za svaku godinu usaglašavaju najkasnije do 1. oktobra tekuće godine za narednu godinu.

Konačna verzija aneksa ovog Ugovora biće finalno usaglašena i potpisana sa odgovarajućim pravnim licem nakon usvajanja godišnjeg budžeta Opštine Budva, najkasnije do 31. januara godine u kojoj se realizuje festival.

MyExit dužan da obezbijedi milion eura

Ugovorom su jasno precizirne prva i obaveze obje strane. Tako se MyExit obavezuje da samostalno ili uz pomoć povezanih pravnih lica koja učestvuju u organizaciji festivala obezbijedi najmanje 1.000.000 eura iz sopstvenih prihoda namjenjenih realizaciji Sea Dancea i svih pratećih organizacionih i promotivnih aktivnosti. Novosađani su dužni da obezbijede korišćenje sopstvenog stručnog znanja i iskustva i ostalih oblika intelektualne svojine, organizuju festival i koordiniraju sve aktivnosti na njegovoj realizaciji u skladu sa najvišim profesionalnim standardima muzičke industrije.

To podrazumijeva osmišljavanje kreativnog koncepta festivala, realizaciju selekcije i bukinga najmanje 70 renomiranih stranih i najmanje 30 regionalnih muzičkih izvođača, obezbeđivanje neophodne infrastrukture, obezbeđivanje sistema zvučne tehnike, rasvjete, video i DJ tehnike, realizaciju kontrole i bezbjednosti publike i izvođača, kao i osmišljavanje i realizaciju marketinške kampanje.

Oni se obavezuju da će novac lokalnih i državnih organa iskoristi za realizaciju projekta, u skladu sa važećim profesionalnim standardima, o čemu će nakon završetka svakog festivala podnijeti detaljan programski i finansijski izveštaj.

Lokalna pomoć 400 hiljada eura, korekcije moguće uz aneks

Opština Budva se obavezuje da iz budžetskih sredstava, kao i putem lokalne TO Budva, obezbijediti materijalnu podršku festivalu, u iznosu koji će ugovorne strane, svake godine međusobno usaglašavati zaključenjem odgovarajućeg aneksa ugovora.

“Pri tome ukupna materijalna podrška iznosi 400.000 eura godišnje, od čega će Opština obezbediti 300.000 eura, a Turistička organizacija opštine Budva 100.000 eura", stoji u ugovoru. U skladu sa zaključkom komisije Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem Ministarstvo održivog razvoja i turizma obezbjedilo podršku u iznosu od 100.000 eura, što ukupno iznosi 500.000 eura za godinu realizacije.

"Ugovorne strane zadržavaju pravo da tokom realizacije ovog ugovora, uz prethodni uslov pune međusobne saglasnosti, za konkretnu godinu realizacije dogovore kvalitet programa i obim festivala, srazmjerno usaglašavajući i finansijsku konstrukciju manifestacije, odnosno iznos materijalne podrške Opštine i TO", navodi se u ugovoru.

"Opština je u obavezi da MyExitu u blagovremeno stavi na raspolaganje, lokaciju kao i neophodnu podršku svih institucija u njenoj nadležnosti, kao i podršku javnih preduzeća u infrastrukturnim radovima i uslugama, bez naknade i u obimu i vremenskoj dinamici neophodnoj za uspješnu realizaciju festivala”, precizirano je ugovorom.

Opština Budva godinama unazad plaća NVO Jaz Mrčevo polje 60 hiljada eura godišnje za zakup prostora na kojem su sportski tereni i festivalski prostor.

Angažovaće se što više domaćih firmi

U duhu dobre poslovne saradnje i sa željom da projekat festivala postane muzička-turistička manifestacija od najvećeg evropskog značaja, ugovorne strane, kako se navodi, će zajedno učiniti maksimalni napor u pronalaženju i drugih relevantnih javnih i privatnih partnera, poput IPA fondova.

“Ugovorne strane imenovaće zajednički tim - Koordinaciono tijelo, koji će biti u obavezi da definiše i usvoji plan realizacije festivala u skladu sa raspoloživim sredstvima i koji će kao takav biti osnov za potpisivanje aneksa Ugovora za svaku odnosnu godinu. MyExit kao organizator festivala i Opština će se, u razumnoj mjeri i u skladu sa realnim mogućnostima i kvalitetom datih usluga na lokalnom tržištu, kontinuirano truditi da za izvršenje brojnih poslova i aktivnosti u vezi sa organizacijom manifestacije angažuje što veći broj lokalnih pravnih i fizičkih lica iz Crne Gore, posebno sa sjedištem na teritoriji Budve, a u cilju upošljavanja lokalnih kapaciteta i radne snage”, stoji u ugovoru.

Raskid ugovora

Ugovorne strane mogu raskinuti ovaj Ugovor zajednički u svako doba, pod uslovom da prethodno utvrde međusobni završni finansijski bilans, odnosno da nemaju bilo kakvih međusobnih neizmirenih potraživanja.

“U slučaju grubog nepoštovanja odredbi ovog Ugovora, svaka od strana može svojim pismenim obaveštenjem ovaj Ugovor i jednostrano raskinuti prije isteka perioda važenja, uz otkazni rok od najmanje jednu godinu od dana dostave pismenog obaveštenja”, navodi se u ugovoru.

Bonus video: