Iz Novog Sada pravac na Jaz...

Većina evropskih posjetilaca će nakon novosadskog festivala posjetiti i crnogorski “Sea Dance” koji se sljedeće sedmice održava na Jazu
69 pregleda 3 komentar(a)
Exit 2015, Foto: Ivana Novaković Leković
Exit 2015, Foto: Ivana Novaković Leković
Ažurirano: 12.07.2015. 14:11h

Exitov kamp, za hiljade njegovih posjetilaca neizostavni dio festivalskog provoda, ove godine je smješten na obali Dunava, na novosadskom kupalištu Štrand. Uobičajeno, njegovi stanovnici su sa svih strana svijeta, uvijek raspoloženi za druženje i razgovor.

"Ovo mi je drugi intervju danas. Postao sam slavan (smijeh). Prvi put sam ovdje, ali ne i posljednji siguran sam. Veoma mi se sviđa, uživam. Mnogo je dobrih stvari, lokacija je odlična, program takođe, tvrđava, organizacija festivala, sve je savršeno", kaže Ilijan iz Sofije, koji žali što će zbog poslovnih obaveza propustiti Sea Dance.

"Mnogi moji prijatelji iz Bugarske, koji su dolazili na Exit, ove godine su odlučili da ga zamijene Sea Danceom. Budva i obala Jadrana su interesantni za posjetu", dodaje on. Ekipa dvadesetogodišnjaka iz Londona, Heder, Aleks, Kevin i prijatelj koji spava pored, popodne provodi u hladu ispred šatora. Prvi put su u Novom Sadu, sviđa im se i vjerovatno će doći ponovo. Upitana šta je najbolje na Exitu Heder odgovara: "Vrijeme i cijene koje su mnogo niže nego u Britaniji".

Svi će otići za Budvu i raduju se boravku na plaži.

Marko Todorović i Aleksandar Stevanović iz Inđije na Exitu su premijerno i uprkos tome što na ovom festivalu nema mnogo izvođača njima omiljenog žanra, hevi metala, dobro se provode.

"Nije baš naša vrsta muzike, ali dobro, nađe se za svakog ponešto. Drago mi je da postoji ovako nešto u Srbiji, da smo uspjeli bar ovako da se ucrtamo na kartu Evrope i svijeta", komentariše Marko.

Ima i Crnogoraca, kažu domaćini festivalskog kampa, pa ih zajedno tražimo. Potragu otežava vrućina ranog ljetnjeg popodneva zbog koje je većina napustila šatore uglavnom smještene na suncu.

"Crnogorci su sigurno ugrabili hladovinu", šali se Ljubica, koja je stjuard u kampu.

Ispostavlja se da je u pravu, pa besprizorno prekidamo popodnevnu dremku Podgoričanke Nine Krstajić da saznamo kakvi su njeni utisci. Došla je sa drugaricom, a sljedeće nedjelje zajedno će ispratiti i program na Jazu.

"Prvi put sam ovdje, za sad je odlično. Bila sam na Sea Dance i Lake festu ranije, ali Exit je Exit. Ipak, vidjećemo šta ova ostala dva dana nose", kazala je ona i otkrila da ju je od dotadašnjih izvođača najviše impresionirao Kris Libing, jedna od zvijezda Dance Arene.

Internacionalna ekipa u kojoj su, između ostalih, Katarina (26) iz Belgije, Australijanac Tom Rikard (20) i Slovenka Tanita (19) okupila se u uskom prostoru između šatora.

"Nisam došao samo zbog Exita, obilazim Evropu", objašnjava Tom zašto je na drugom kraju svijeta. Ipak, za razliku od svojih prijatelja neće posjetiti i Jaz.

“On je bio zadužen za pripremu", kaže Katarina i pokazuje na prijatelja koji je umjesto nje ispričao kako su odlučili da idu i na Jaz: "Bio je veoma dobar dil uzeti uz kartu za Exit još jednu za Sea Dance.

Pa zašto da ne - nekoliko bina, velika imena, plaža. Ljetnji odmor je kratak i treba ga kvalitetno potrošiti".

"Ljudi, atmosfera, sve", nabraja Tanita po njenom mišljanju najbolje strane festivala.

Holanđani su okupljeni za stolom u chill out zoni i popunjavaju anketu u kojoj su, kako su rekli, uglavnom pitanja o tome koliko novca troše na Exitu.

"Odlično se provodim iako nisam bio ni na jednom koncertu, već idem pravo na Dance Arenu", kaže Tomas.

Zagrepčanka Katarina drugi put je u Novom Sadu, a biće i treći, kaže. Na tvrđavi je najčešće na glavnoj ili Fusion bini, u ostatku vremena u kampu ili u šetnji centrom grada.

Na pitanje koji izvođač je na njega ostavio najbolji utisak, njen sugrađanin Luka uspijeva da nasmije ekipu neočekivanim odgovorom - scilent disco. "Šta ću kad mi se to svidjelo", replicira na sugestiju prijateljice da to nije izvođač već stejdž.

Ekipa iz Niša sjedi izspod tende raširene između šatora.

"Super nam je uglavnom smo na Štrandu pošto je lijepo vrijeme. U kampu je isto fino druženje, uvijek se nešto dešava", kaže Sara, dodajući da su njihove posjete tvrđavi uglavnom na liniji glavna bina, zatim manji okolni stejdževi i na kraju obavezno Dance Arena.

"Trebalo je i prošle godine da odemo i na Sea Dance, ali smo odustali iz finanskijskih razloga, a sada ga nećemo propustiti zbog lajn apa, lijepog vremena... Avantura je potpunija kada se ova dva festivala spoje. Očekujem dobar provod i uživanje na plaži, a pošto sam čuo da je prošle godine bila malo slabija organizacija, očekujem i da se to popravi", rekao je Stefan Krstić, dok je Lazar bio zadužen za primjedbe.

"Iskreno, više nam se svidio kamp koji je prethodne dvije godine bio na Spensu. Ovdje nemamo chil zonu u kojoj smo mogli odspavati i jesti nešto, fale klupice, stolovi, Green Village, prodavnice su daleko, a od najavljenih afterpartija do sada nije održan nijedan. Ali, opet, možda je lokacija bolja, bliže smo plaži", nabrojao je on.

Ekipa hitne pomoći uglavnom nema posla, a najčešće se bavi posjekotinama i žuljevima. Zar se i za to ide kod doktora? Razmaženi su, pa dođu, našalio je član medicinskog tima. “Vijesti” juče nisu uspjele da dobiju informaciju koliko ljudi boravi pod šatorima, jer osoblje kampa nije ovlašteno za komunikaciju s medijima, a članovi PR tima nisu odgovarali na pitanja.

Recikliraš limenku, dobiješ privezak ili torbu

U zamjenu za limenke posjetioci dobijaju na poklon privjeske i torbe, objašnjava Aleksandar sa štanda za reciklažu. Ovu ambalažu zatim presuju okretanjem pedala na modifikovanoj verziji sobnog bicikla.

Nove Exit majice koštaju 1700, a one sa prethodnih festivala 850 dinara.

Na pitanje koje bolje prolaze prodavac odgovara: "Ako će festivalsku kupiće je sjutra, pred polazak. A ako im treba majica, kupiće najjeftiniju".

Priliku da se osvježi garderoba pruža i tuborgov štand na kojem sprejevima šaraju bijele majice, a zatim ih poklanjaju posjetiocima.

Od pratećih sadržaja u kampu je i štand sa igricama za vježbanje motoričkih sposobnosti, a dva puta dnevno posjetioci masovno upražnjavaju jogu.

Za šest sati rada dnevno smještaj u kampu i ulaznica

Exit tradicionalno angažuje i veliki broj volontera, koji za odrađenu šestočasovnu smjenu dnevno, dobijaju ulazak na festival i smještaj u kampu. Dvoje od njih, Nikola (29) iz Niša i Milica (28) iz Kovina posljednjih godina redovno se bave ovim poslom.

"Dolazim prvenstveno zbog društva, ovdje je već uigrana ekipa. Naravno, da bismo posjetili festival, družili se, jer Exit nama nudi spoj lijepog i korisnog - volontiramo, pomažemo organizaciji i uživamo u programu", objašnjava Milica.

O svojim dnevnim zaduženjima pričao je Nikola: "Redar sam i usmjeravam ljude koji dođu da poštuju red. Tu sam da im pomognem da im dam informacije, sugerišem kako da izbjegnu gužve i čekanje". Milica će na Sea Dance turistički i očekuje dobar provod, dok Nikola mora da se vrati na posao.

Bonus video: