Milovićeva knjiga o crnogorskoj muzici izlazi u srijedu: Umoran i zadovoljan

Knjiga počinje orkestrom Radio Titograda, a završava raspadom Jugoslavije
78 pregleda 0 komentar(a)
Željko Milović, Foto: Privatna arhiva
Željko Milović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 07.07.2015. 17:54h

Monografija "Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991" autora Željka Milovića objavljena je u izdanju Matice crnogorske, dok će se centralna promocija održati preksjutra (petak 10. jul) u Multimedijalnoj sali KIC-a "Budo Tomović" od 20 časova.

Knjiga će imati čak 620 strana, u okviru kojih će biti 259 monografskih jedinica i 346 slika, od čega se po riječima novinara, književnika i publiciste koji stoji iza nje 95 odsto prvi put objavljuje.

"Ako sam ranije izjavio da se osjećam kao rudar koji kopa, a ne zna gdje je kraj te žile, onda sam sada kao rudar koji pije prvu jutarnju kafu nakon što je izašao iz kopa i odradio posao, umoran , ali zadovoljan", kazao je Milović za “Vijesti”.

On je skoro osam godina prikupljao podatke za knjigu, dok je njegov terenski rad trajao od maja 2012. do novembra 2014. Milović je kazao da željno iščekuje reakcije, jer tvrdi da se radi o informacijama koje još niko nije objelodanio.

"Svjestan sam i da će biti “naknadne pameti”, naročito kod onih koji msile da je njihova uloga u stvaranju istorije CG muzike bila veća, i filozofiranja da je bilo besmisleno toliku knjigu napisati o crnogorskoj sceni, za koju se misli da nikad nije postojala, ali će mi uživanje biti veće kad se takvi ugrizu za jezik", izjavio je autor.

Po mnogima izdavački poduhvat godine počinje pričom o Zabavnom orkestru Radio Titograda, a završava Rambovim albumom "Psihološko-propagandni komplet M91" iz 1991. Iako je u početku bio plan da knjiga pokrije istorijat crnogorske po rok scene do danas, od toga se odustalo, ali je Milović otkrio da će raditi na drugom tomu, od 1991. na dalje, ako bude interesovanja.

"To je godina u kojoj je nestala velika jugoslovenska država i u kojoj su dotadašnji obrasci ponašanja i norme vrednovanja u svim sferama života, pa i u muzičkoj, prestali da postoje. Iako je tokom 1991. i godinu kasnije rock muzika u Crnoj Gori još dizala glavu tokom titogradskih/podgoričkih gitarijada, to je bio samo krik očajnika, bez ikakvog efekta na muzičku zbilju u nekada najmanjoj jugoslovenskoj republici", kazao je Milović.

Na početku poglavlja o svakoj od poslijeratnih dekada nalazi se i detaljan pregled ekonomskog, društvenog, političkog i kulturnog života Crne Gore, kao okvir u kojem su nastajali događaji o kojima je riječ.

Iz Matice crnogorske "Vijestima" je saopšteno da ne postoji nijedna objavljena studija o crnogorskoj pop rok muzici u posljednjih pola stoljeća, zbog čega je taj segment naše kulturne baštine predmet raznovrsnih prisvajanja okolnih naroda i država. Urednik knjige Ivan Jovović je objasnio da mnogi imaju utisak da Matica predstavlja neku konzervativnu organizaciju, ali da to nije slučaj, te da se među njenim izdanjima mogu naći i ona koja ne pokrivaju samo književnost, istoriografiju, memoaristiku i sl.

"Jedini kriterijum nas kao izdavača jeste kvalitet projekta, koji mora biti u skladu sa programskim opredjeljinjima Matice crnogorske. U konkretnom slučaju prepoznali smo specifično štivo u kome je prezentovana savremena crnogorska kultura, odnosno njena urbana muzička scena. Autor je ne samo riječju, već i brojnim fotografijama, približio, odnosno ilustrovao refleks jednog vremena koje je za većinu stanovništva prilična nepoznanica", objasnio je Jovović.

"Upravo preko ovakve publikacije dobijamo još jednu potvrdu da Crna Gora prati stremljenja modernih evropskih društava, a ujedno se demistifikuje onaj nametnuti kompleks Crnogorcima o muzičkom stvaralaštvu i tradiciji. Nepotrebno je apostrofirati značaj muzike u savremenim uslovima, jer ona bila i ostala nezaobilazno identitetsko obilježje svake nacije.", dodao je on i kazao da je najveća vrijednost ove monografije to što je upućena širokoj čitalačkoj publici, a pogotovo mladima.

"Mladi će prvi put, na jednom mjestu, moći da prepoznaju tekovine moderne muzičke kulture u Crnoj Gori. Istovremeno ova publikacija ostavlja mogućnost za veći broj promocija i izvan Crne Gore, a znatan broj ličnosti iz ovdašnjeg javnog života, koje se pominju u knjizi, daju joj još više na eksluzivitetu", istakao je urednik ovog izdanja.

Jovović je kazao da će knjiga moći da se nabavi u centrali Matice crnogorske u Podgorici. Dio tiraža biće distribuiran i institucijama prosvjete, nauke i kulture u Crnoj Gori.

Dizajnerka knjige je bila Suzana Pajović, troškove izdanja snosi izdavač, a novac za istraživanje je obezbijedilo Ministarstvo nauke. Recenzent knjige je autor "Ex-Yu rock enciklopedije" Petar Janjatović.

Bonus video: