Jana Mirković pjeva “Oluju” u Sofiji

"Čeka nas mnogo truda i rada, a Janu mnogo odricanja, jer ipak je to veliki posao. Odlazak na dječji Eurosong nije mala stvar, a Jana će se truditi da svoju zemlju predstavi na najbolji mogući način", obećava njena majka
160 pregleda 1 komentar(a)
Jana Mirković, Foto: Privatna arhiva
Jana Mirković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 04.07.2015. 18:49h

Ovogodišnji dječji Eurosong biće održan u Sofiji 21. novembra, a Crnu Goru će na njemu predstavljati 15-godišnja Jana Mirković.

Ona će za evropsku publiku otpjevati numeru "Oluja", za koju je tekst napisao Boban Novović, muziku Mirsad Serhatlić, a aranžman uradio Vladimir Grajić Graja.

"Radi se o sjajnom tekstu, to je jedino što u ovom trenutku mogu da kažem o pjesmi. Vladimir Grajić Graja je poznat po svom uspjehu na Eurosongu, on je stajao iza numere 'Molitva' sa kojom je pobijedila Marija Šerifović. Uskoro će 'Oluja' biti snimljena u Grajinom studiju i smatram da sam naslov govori o tome o kakvoj se kompoziciji radi", kazala je za "Vijesti" majka Jane Mirković, Rada.

Po njenim riječima, Jana je veoma uzbuđena pred odlazak na Eurosong za djecu. Pozivi stižu sa svih strana.

"Jana je veoma lijepo objasnila kako se osjeća povodom svog učešća na dječjem Eurosongu – kazala je da će njime zaokružiti svoju dječju muzičku karijeru. I zaista je tako. Naravno da je uzbuđena. Od kada je potvrđeno da će ona predstavljati Crnu Goru na takmičenju, stalno joj stižu pozivi djece koja su već učestvovala ili koja su fanovi Eurosonga. Ima ih iz Australije, Evrope...Nastao je pravi bum", kaže Rada Mirković.

Na pitanje kako je baš Jana odabrana da predstavlja Crnu Goru u Sofiji, njena majka odgovara nizanjem Janinih uspjeha.

"Jana je u svijet muzike zakoračila sa samo četiri godine. Tada je snimila svoju prvu kompoziciju. Sa pet godina je nastupala pred prvim zasijedanjem OEBS-a, sa šest je učestvovala u projektu 'Jutro nad Crnom Gorom' reditelja Branislava Milatovića u kome je nastupala sa odraslim umjetnicima, a bila je jedino dijete učesnik. Vodila je emisiju 'Bubamara' šest godina, a iza nje je veliki broj festivala. Na festivalima u Italiji osvojila je srebrnu i zlatnu medalju, tu su gran-pri u Hrvatskoj i Bugarskoj, gdje je osvajala i prvo i treće mjesto. Veliki uspjeh ostvarila je i na festivalima u Srbiji i Bosni, učestvovala je na Malim skalama. Jana ima i dva snimljena albuma – 'Na moju ličim zemlju' i 'Planeta ljubavi', a vlasnica je 27 kompozicija. Mislim da su to sve razlozi zbog kojih je baš Jana odabrana da predstavlja svoju zemlju na dječjem Eurosongu", objasnila je Rada Mirković.

Jana Mirković završila je i nižu muzičku školu, gdje je svirala klavir, članica je UMS-a, a pohađala je i baletsku i plesnu školu. Ova godina donijela joj je upis u Gimnaziju "Slobodan Škerović", a početak školske godine obilježiće upravo pripreme za odlazak u Bugarsku.

"Čeka nas mnogo truda i rada, a Janu mnogo odricanja, jer ipak je to veliki posao. Odlazak na dječji Eurosong nije mala stvar, a Jana će se truditi da svoju zemlju predstavi na najbolji mogući način", obećava Rada Mirković.

Pjesma Jane Mirković biće drugo učešće Crne Gore na dječjem Eurosongu. Prošle godine takmičenje je održano na Malti, a za Crnu Goru su numeru "Budi dijete na jedan dan" pjevale Maša Vujadinović i Lejla Vulić. Osvojile su 14. mjesto.

Bonus video: