Lady Jelena i Ana Ćurčin na festivalu Napredak

Debitantsko izdanje festivala će imati umjetničke, muzičke i edukativne programe, a cilj je promocija razvoja kulture u glavnom gradu Crne Gore.
136 pregleda 12 komentar(a)
lady jelena, Foto: YouTube
lady jelena, Foto: YouTube
Ažurirano: 11.06.2015. 15:38h

Ana Ćurčin, Baltazar, Lady Jelena, Ilija Ludvig, Mika Estrada, TKV Kraljica Vila neki su od umjetnika koji će nastupiti na predstojećem festivalu Napredak, koji će se u podgoričkom kulturnom centru "Gavroš" održati od 19. do 21. juna. U pitanju je debitantsko izdanje festivala koji će prema saopštenju organizatora imati umjetničke, muzičke i edukativne programe, a čiji je cilj promocija razvoja kulture u glavnom gradu Crne Gore.

Festival će 19. juna biti otvoren izložbom street art umjetnice TKV Kraljice vile. Beograđanka rođena 1988. počela je umjetničku karijeru sa 16 godina, a izlagala je u KC "Gradu", galeriji "Blok", učestvovala na "Belefu", "Danima Beograda", "Talent zoni", a slikala u Vranju, Prijepolju, Beogradu, Amsterdamu i Podgorici. Tehnika koju koristi je stensil, a tokom tri dana festivala će oslikavati baštu KC "Gavroša" uz pomoć djece koja žele da nauče kako se to radi.

Prve večeri festivala nastupiće kantautorka iz Beograda Ana Ćurčin, čija je muzika miks folka i atmosferičnog popa, a koja iza sebe ima ima nastupe po klubovima i festivalima širom Srbije i u okruženju, od kojih se izdvaja onaj na Exitu. Ovo će biti njen prvi koncert u Crnoj Gori.

Druge večeri festivala nastupiće Lady Jelena, kojoj je popularnost donijela pjesma "Nikola", koja je za kratko vrijeme prošle godine postala hit na YouTube servisu. Svoju muziku koju opisuje kao pop džez predstaviće publici u akustičnoj varijanti. Iste noći publika će imati priliku da čuje i crnogorski džez bend Baltazar, već dobro poznat na domaćoj muzičkoj sceni.

Trećeg dana posjetioce očekuje interaktivno predavanje "Život putuje svemirom" naučnika Zorana Ilinčića, dok će uveče nastupiti Ilija Ludvig i Mika Estrada. Ludvig iza sebe ima tri kompilacije, bavio se glumom i muzikom u okviru "Plavog pozorišta", a kritika ga je nazvala "underground kraljem Beograda". Mika Estrada bio je član benda K-Faktor i inicijator akcije "Evolucija svijesti", a od 2007. je preko ljeta nastupao kao nezavisni umjetnik u Domu kulture Ušće na ulcinjskoj Velikoj plaži.

Ulaz na festival biće besplatan, a zainteresovani mogu više informacija naći na zvaničnoj Facebook strani KC "Gavroša".

Bonus video: