Razvoj kulture je proces i na tome treba raditi

"Na ovom koncertu ću se predstaviti veoma zahtjevnim i ozbiljnim programom. To je, prije svega, jedno od najpopularnijih klavirskih djela, Buzonijeva transkripcija Bahove Čakone iz II violinske partite. Zatim ću svirati Mendelsonove “Ozbiljne varijacije” i na kraju “Slike sa izložbe”, najmaštovitije djelo Modesta Musorgskog", ispričala je Vladana
202 pregleda 0 komentar(a)
Vladana Perović, Foto: Privatna arhiva
Vladana Perović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.10.2018. 12:09h

Pijanistkinja Vladana Perović održaće koncert u petak 19. oktobra u velikoj sali KIC-a Budo Tomović u okviru ciklusa “Mladi talenti”, koji počinje u 20 sati. Vladana klavir svira od pete godine, završila je klavirski odsjek u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ u Podgorici, a studirala je na prestižnom Konzervatorijumu „Santa Cecilia” u Rimu.

Trenutno je na magistarskim studijama kamerne muzike na istom konzervatorijumu. Osvojila je veliki broj prvih i specijalnih nagrada na domaćim i internacionalnim takmičenjima, a priredila je brojne solističke koncerte u Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Rijeci, Sankt Petersburgu, Rimu, Veneciji i dr. Kao solista je nastupala sa Simfonijskim orkestrom mladih iz Beograda, Crnogorskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom grada Kjođa (Italija), Simfonijskim orkestrom mladih iz Rima i Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije, Cetinje. Učestvovala je na brojnim festivalima u Crnoj Gori i u inostranstvu.

Nastupaš u okviru programa “Mladi talenti”, šta si pripremila za ovo predstavljanje publici?

Na ovom koncertu ću se predstaviti veoma zahtjevnim i ozbiljnim programom. To je, prije svega, jedno od najpopularnijih klavirskih djela, Buzonijeva transkripcija Bahove Čakone iz II violinske partite. Zatim ću svirati Mendelsonove “Ozbiljne varijacije” i na kraju “Slike sa izložbe”, najmaštovitije djelo Modesta Musorgskog.

Jesi li posebno spremala taj program za predstavljanje svojim sugrađanima, ili si odabrala djela koja si i ranije izvodila na sličnim nastupima?

Jedan dio programa je dio mog magistarskog ispita, a drugi dio su kompozicije iz mog repertoara.

Kažu da je najteže nastupati u svom gradu pred svojom publikom. Ima li treme i znaš li već sad ko će sjedjeti u prvom redu na tvom koncertu?

Možda će zvučati čudno, ali meni predstavlja zadovoljstvo što imam priliku da nastupam u svom gradu, a posebno mi prija i dodatno inspiriše kada na mom koncertu vidim draga i poznata lica i njihova podrška mi je veoma značajna.

Već si imala nastupe po Crnoj Gori. S obzirom na to da klasična muzika nije toliko popularna kod nas, kakva je publika i šta ti najčešće govore poslije koncerta?

U razvijenijim zemljama, razumljivo, muzička kultura je na višem nivou, pa umjetnici imaju mnogo veće mogućnosti da se afirmišu. Razvoj kulture je proces i na tome treba raditi. Mladi muzičari svuda u svijetu, a naročito u ovakvim sredinama, su upravo ti koji je mogu duhovno opleminiti. Iako se može reći da danas dominira neka druga muzika, drago mi je što mogu da kažem da i klasična muzika ima svoju publiku i da njeni slušaoci znaju koliko je ona kvalitetna i bitna. S obzirom da koncerti klasične muzike kod nas nijesu česti, njeni slušaoci rado dolaze i vrlo su zahvalna publika.

Od skora je KIC uveo praksu da mladi talenti imaju makar jednom mjesečno koncert. Imaju li mladi talenti u Crnoj Gori dovoljno prostora da pokažu sve ono što znaju?

Upravo ovakav projekat KIC-a je prilika da mladi pokažu svoj talenat, pa ću se na ovaj način zahvaliti KIC-u na pozivu.

Studirala si i dalje se usavršavaš u Italiji. Koliko se odnos prema mladim muzičarima koji su se odlučili za klasičnu muziku u toj zemlji razlikuje od onoga kako tvoje kolege prolaze u Crnoj Gori?

Suštinski se mnogo ne razlikuje što se tiče samog procesa učenja, ali imajući u vidu da je za razvoj mladog muzičara veoma bitno i da sluša druge izvodjače, tu bih mogla da napravim značajnu razliku. U Rimu, gdje sam se školovala i gdje se još uvijek usavršavam, koncerti klasične muzike su veoma česti i u prilici ste da čujete svjetska imena klasične muzike, sve one izvođače koje možete čuti i u drugim metropolama. Još bih dodala da vam takva sredina pruža mogućnost da radite sa vrhunskim pedagozima, steknete nova znanja i dodatno se usavršavate.

Iako si veoma mlada imaš veliki broj nagrada – prvih i specijalnih na domaćim i internacionalnim takmičenjima. Koliko su one važne za dalji podstrek i napredak?

Takmičenja jesu važna, ona su na neki način motiv za dalji rad, ali isto tako ona donose jednu vrstu tenzije koja nije dobra za samu umjetnost. Isto tako, ona su i vjetar u leđa, donose ličnu afirmaciju, kontakte... Veoma je važno, pored takmičenja, učestvovati i na seminarima i festivalima, i na taj način se predstaviti i afirmisati u drugim sredinama. Svakako treba jako puno raditi na sebi i tražiti od sebe maksimum. Baviti se muzikom jeste privilegija, to je jedan od najtežih i najljepših poslova, a ja svakako uživam u njoj.

Jesi li spremna da svoje znanje podijeliš sa mlađim generacijama?

Osim želje da ljepotu muzike podijelim sa slušaocima, odnosno publikom, naravno, imam namjeru i želju da u budućnosti prenesem svoje znanje generacijama koje dolaze.

Bonus video: