Vlada podržala Sea Dance: Do 2025. moguć prihod od 100 miliona eura

Iz Vlade navode da je omladinski turizam jedan od najbrže rastućih turističkih segmenata, koji prema podacima Svjetske turističke organizacije čini 20-25 odsto svjetskog turističkog tržišta
11 komentar(a)
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Sea Dance, Foto: Sea Dance
Ažurirano: 15.05.2015. 13:45h

Analize Vlade Crne Gore za procjenu efekata saradnje sa novosadskim Exitom tokom narednih deset godina ukazuju na to da bi do 2025. doprinos Sea Dance festivala Crnoj Gori premašio iznos od 100 miliona eura, dok je za njegovu organizaciju na godišnjem nivou potrebno obezbijediti minimum 500 hiljada eura, stoji u dokumentu objavljenom juče na sajtu Vlade.

Ova institucija je takozvanično podržala plan da se sa organizatorima Sea Dancea potpiše desetogodišnji ugovor kojim je predviđeno da se za održavanje ovog festivala do 2025. izdvoji najmanje pet miliona eura.

Kao ključni motiv za saradnju navodi se činjenica da su Sea Dance posećivali uglavnom do sada deficitarni stranci iz zemalja zapadne i sjeverne Evrope. U prilog saradnji idu već ostvareni rezultati prošlogodišnjeg izdanja Sea Dancea koji je dobio nagradu za najbolji evropski festival srednje veličine, kao i uspjesi Exita.

Prema podacima Turističke organizacije Budva u Opštini je tokom trajanja festivala prošle godine turistički promet povećan za 10 odsto uz finansijski efekat od oko sedam miliona eura.

Ističe se i da je Exit više puta proglašavan za jedan od najboljih festivala u Evropi, te da britanski "The Economist" piše da je Exit za promjenu imidža Srbije u svijetu uradio ono što nijedna PR kompanija ne bi uspjela.

Iz Vlade navode da je omladinski turizam jedan od najbrže rastućih turističkih segmenata, koji prema podacima Svjetske turističke organizacije čini 20-25 odsto svjetskog turističkog tržišta.

U svijetu se, stoji u pomenutom dokumentu, realizuje oko 200 miliona omladinskih putovanja, a procjena je da je oko 80 miliona Evropljana zainteresovano za ovaj oblik turizma.

Ipak, Opština Budva još nije uspjela da u Skupštini aminuje pomenuti desetogodišnji višemilionski plan.

Sjednice su više puta odgađane zbog nedostatka kvoruma, jer opozicioni odbornici uz članove SDP-a koji dijeli lokalnu vlast sa DPS-om, smatraju da je iznos od pola miliona pomoći godišnje previsok i da je 10 godina predug period za potpisivanje ugovora.

Ove godine će festivala biti, održaće se od 15. do 18. jula na Jazu, a Opština je odobrila iznos od 500 hiljada eura pomoći. Nastupiće The Prodigy, Rošin Marfi, Noisia,Rudimental, Dubioza kolektiv, Sigma, Black Sun Empire, Džejms Zabjela, Nik Monako, Starslinger i mnogi drugi.

Bonus video: