MC Sajsi: Uspjeh pjesme se ne može planirati

Živimo u eri singlova, ali muzičari i dalje albumom zaokružuju neku svoju fazu
1 komentar(a)
MC Sajsi (Novina)
MC Sajsi (Novina)
Ažurirano: 25.04.2015. 06:46h

Srpska muzičarka Ivana Rašić, poznatija kao MC Sajsi, ponovo se našla na MTV top listi Domaćica i to sa singlom “Papa”, tim povodom u razgovoru za Vijesti, ona je pričala o pomenutoj numeri, ali i o feminizmu i planovima kada su u pitanju album i nastupi.

Da li ste očekivali da će numera “Papa” biti tako slušana i da će se naći na prvom mjestu Domaćice?

Nisam, zato što se pokazalo, iz dosadašnjeg iskustva, da nikada ne možeš da planiraš, niti da praviš bilo šta po šemi, gdje si ti siguran da će nešto da se sluša. Tako da ja uvijek kada pjesma izađe ne očekujem ništa, dok samo ne krene da se dešava. Jednostavno ne opterećujem sebe niti pjesmu time.

Tekst je provokativan s obzirom na to da se odnosi na religiju. Da li je bilo negativnih komentara zbog toga?

Nije ih bilo. To je veoma zanimljivo.

Šta je poruka stihova “Ja sam feministkinja hajde mrzi me, ja sam lezbijka hajde tuci me”?

To je vid aktivizma u liričkom smislu. Zato što ne postoji nijedna pjesma kod nas koja pominje termin “feminizam”. Na domaćoj sceni toga nema. U samoj javnosti feminizam je nešto što se prije svega ne razumije. Mainstrim mediji veoma šturo govore o takvim stvarima. Ti moji stihovi na početku, te dvije rime treba da označe taj aktivizam u liričkom smislu, intimniji, dublji odnos i samim tim poistvjećivanje. Da drugi ljudi shvate da uopšte nije tako strašno reći te dvije riječi, koje u javnom diskursu imaju negativnu konotaciju.

Kako je došlo do saradnje sa Riot 87?

Oni su snimali album prošle godine i ja sam bila jedna od gostiju pored Kize iz grupe Iskaz, Kojota, Bvane i Danila Marinkovića iz AmanZaman. Album se zove Pobuna i donosi skroz svjež zvuk i veoma zanimljiv izbor gostiju.

Muzika za pjesmu “Papa” je znatno snažnija kada se u poredi sa vašim ranijim numerama. Kako ste se snašli u stilu Riota 87?

Meni to nije bio novi zvuk, zato što sam ranije imala bend i naš prvi album pod nazivom “Misi, naachi, nash” je naginjao sličnom, gitarskom, tj. jačem zvuku. Tako da je meni bilo lako, nije mi bilo otežavajuće, jer sam to prestala da radim 2009. godine, pa mi je ovo bio povratak na nešto što sam radila ranije, ali pošto su Riot 87 dvojac, bilo je lako sve dogovoriti.

Prije ovog singla izbacili ste i numere “Pokvarenica”, “Nadrkano hodanje”, “Antifa kučke”... Ima dosta materijala za album, da li će ga i biti?

Nadam se. Veoma je teško objaviti album, odnosno nije teško već se ne isplati pošto živimo u eri singlova koji moraju imati spot, ali album je i dalje nešto čime muzičari zakružuju neku svoju fazu... Album je veoma bitan muzičarima i ako onima koji nas slušaju nije.

Samim tim što ima dovoljno pjesama za album ima ih i za nastupe i svirke. Da li će ih biti?

Biće, naravno. To mi je najzabavniji dio posla?

U prošlim intervjuima na pitanje da li će biti nastupa u Crnoj Gori, odgovarali ste da hoće ukoliko dobijete poziv? Da li vas je neko zvao?

Nije bilo poziva za sada, ali se nadamo da će sada kada počinju festivali i druga dešavanja biti.

Bonus video: