RINGO STAR PROMOVIŠE NOVI ALBUM

Sjećanje na vrijeme kad se živjelo od hljeba, maslaca i svirke

Kao solo izvođač, Ringo Star je od sedamdesetih godina prošlog vijeka na ovamo iznjedrio gomilu top 10 hitova, među kojima su “Photograph” i “You're Sixteen” koji su zauzimali vrhove top lista
66 pregleda 0 komentar(a)
Ringo Star, Foto: Beta/AP
Ringo Star, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.04.2015. 16:06h

Dan prije nego što je novi album Ringa Stara “Postcards From Paradise” najavljen da će izaći, bivši Bitls je bio na vrhuncu aktivnosti. Trčao je iz jedne sobe u drugu u njegovom eskluzivnom apartmanu u hotelu “West Hollywood”, prolazeći kroz niz intervjua.

Njegov fokus je prije svega na predstojećem albumu, kolekciji saradnji koja sadrži doprinose mnogih drugara njegovih prijatelja rok zvijezda, među kojima su Džo Volš, Tod Randgren, Piter Frempton, Tom Peti i klavijaturista grupe “The Heart Breakers”, Benmonta Tenča, kao i kantautora Glena Balarda.

“Zadnja tri moja albuma snimio sam ovako, u svojoj kući. Nema onog pritiska kad su svi u studiju, upali se crveno svjetlo i svi moraju da odrade posao kako treba. Ali onda sam otišao u studio sa Džonom Volšom nedavno i radili smo i tako i bilo je sjajno. Tako da ću možda sljedeći album snimati na regularan način”, priča za "LA Times" 74-ogodišnji roker obučen sav u crno.

Takva fokusiranost je dio onoga što Stara održava vitalnim, ali se poznati muzičar često vraća u prošlost na novom albumu. Pjesma koja ga otvara “Rory and the Hurricanes” bilježi uzbuđenje koje je osjetio igrajući se rokenrola sa prijateljima u poslijeratnom Liverpulu, prije nego što je upao u ono što naziva "drugim bendom u kojem sam bio".

“Istina je. Živjeli smo od hljeba, maslaca i sviranja. Jednog dana smo ostali bez maslaca, pa je to bilo samo hljeb i svirka. Otišli smo u London jer je to bio centar svega što se dešavalo u muzici, ali nijedna djevojka nije htjela da pleše sa nama jer smo bili iz Liverpula, provaljivale bi nas po akcentima”, prisjetio se Star opuštajući se u svojoj fotelji.

U “Bambouli” se Star ponovo povezao sa kantautorom i producentom Van Dajk Parksom sa kojim je napravio pjesmu inspirisanu slavljeničkim duhom Krisent Sitija.

“Eksperimentisao sam, isprobavao moju englesku verziju njuorleanskog stila i pozvao Van Dajka koji zna dosta o toj muzici, kao i o mnogim drugim. Došao je i odradili smo to”, ispričao je popularni roker. Parks, koji je Stara upoznao preko zajedničkog prijatelja Harija Nilsona 70-ih godina prošlog vijeka, gostovao je na svakom od posljednja tri albubuma nekadašnjeg člana “Bitlsa”.

“Velika je čast kada te Ringo Star pozove. Njegova energija je očaravajuća. On je moja generacija, ja sam par godina mlađi, i očekuješ da će samo da legne na kauč i da zaspe. Ali vidiš nekoga kao Ringo - ko ne pije i ne puši, vidiš njegovu opsesiju da načini svijet ljepšim mjestom, mjestom velikih snova. To je sjajna stvar”, izjavio je Parks.

Krajem ovog mjeseca Star će sa kompanjonom iz “tog drugog benda”, Polom Makartnijem ući u rokenrol “Kuću slavnih” zbog solo karijere, pridružujući se ostalim članovima “Bitlsa” sa tom titulom.

Kao solo izvođač, Star je od 70-ih na ovamo iznjedrio gomilu top 10 hitova, među kojima su “Photograph” i “You're Sixteen” koji su zauzimali vrhove top lista. Ipak su se neki zapitali da li je u svojoj solo karijeri učinio dovoljno da zasluži ulazak u “Kuću slavnih”. Ringo na ovo samo sliježe ramenima.

“Za to nisam ja kriv. Pol je mislio da bi to trebalo da se desi, zvao me i pitao da li bih prihvatio ako bi me uvrstili kao solo izvođača. Rekao sam da bih naravno, jer je to određena počast, priznanje”, objašnjava on.

“Pričam ljudima da to radim samo da bi Pol mogao da izađe iz kuće”, dodaje roker kroz smijeh.

“Sigurno da sam srećan zbog toga. Da njega nije bilo ne bi bilo ni rokenrol bubnjara, da nisu svi ti klinci vidjeli tog čovjeka kako udara iz sve snage u svoje bubnjeve”, kazao je gitarista grupe “Toto”, Stiv Lukatir, koji je tri godine bio član Ringovog All-Starr benda.

Volim Dilana i uvijek se trudim da se vidim sa njim

Što se tiče uticaja na Starovu muziku, osim “Bitlsa” fanovi ne moraju da idu dalje od novog albuma Boba Dilana koji je ispunjen pre-rok hitovima “Shadows in the Night”. Dilan se pridružio mnogim savremenicima koji su pokušali da reinterpretiraju američke tradicionale - od Lejdi Gage do Roda Stjuarta, Linde Ronštad i već pomenutog Nilsona.

Star je prvi veliki rok muzičar koji je krenuo u tom smjeru sa solo albumom “Sentimental Journey” iz 1970-e, za koji uvijek govori da je snimljen kao omaž muzici njegovih roditelja koja se slušala u njegovoj kući kad je bio dječak u Liverpulu.

“Čuo sam par pjesama sa tog Dilanovog albuma i on ih stvarno pjeva pažljivo. Zvuči fenomenalno. Volim Boba, uvijek se potrudim da se vidim sa njim ako je u blizini”, istakao je Ringo.

Preporučujemo za Vas