Objavljen odlomak dokumentarca o Kurtu Kobejnu

Dokumentarni film "Montage of Heck" koji će u maju biti premijerno prikazan na američkoj televiziji HBO, prvi je autorizovani film o Kobejnu koji je nađen mrtav 1994. godine u svom domu u Sijetlu
1 komentar(a)
Kurt Kobejn, Foto: Beta/AP
Kurt Kobejn, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.04.2015. 18:24h

Britanski list Gardijan objavio je danas na svom sajtu odlomak dokumentarnog filma o lideru američke rok grupe Nirvana, Kurtu Kobejnu povodom 21. godišnjice njegove smrti, petog aprila 1994. godine.

U odlomku filma otkriva se da je Kobejn razmišljao da svom bendu da drugačiji naziv i da ih je u opciji bilo dvadesetak.

"Dvije teme su se najviše provlačile u predlozima - seks i droga. Među predlozima bili su 'Seringue' (špric), "Novocain" (vrsta anestetika), 'Boys in Heat, 'Erectum' i 'Fecal Matter'", navodi se u filmu.

Dokumentarni film "Montage of Heck" koji će u maju biti premijerno prikazan na američkoj televiziji HBO, prvi je autorizovani film o Kobejnu koji je nađen mrtav 1994. godine u svom domu u Sijetlu.

Kobejn je prva velika rok zvijezda koja je izvršila samoubistvo. Njegovo tijelo je 8. aprila 1994. godine u kući našao električar koji je došao da instalira novi alarmni sistem.

Kasnije je saopšteno da se Kobejn, heroinski zavisnik, ubio hicem iz puške petog aprila.

Kobejn i Nirvana su snažno uticali na razvoj muzike, popularišući poseban pravac muzike - granddž.

Kobejnova najpoznatija pejsma, "Smells Like Teen Spirit" je 1991. godine obilježila početak dramatičnog povlačenja nekih do tada dominantnih žanrova muzike 80-ih godina.

Kasnije je proglašena za "himnu generacije", a Kobejn je zahvaljujući tome nevoljno dobio titulu predstavnika "Generacije Iks".

Druge njegove poznate pjesme su "Lithium", "About a Girl", "Polly", "In Bloom", "Come as You Are", "Heart-Shaped Box", "All Apologies" i kontroverzna "Rape Me".

Bonus video: