Preživjela Bandija, inspirisala Madonu: Debi Hari

"Ne bih ni pokušala da uđem u X faktor. Više me interesuju andergraund stvari"
134 pregleda 0 komentar(a)
Debi Hari
Debi Hari
Ažurirano: 15.03.2015. 15:23h

Pjevačica grupe “Blondie”, Debi Hari, pedeset godina nakon što se pojavila na muzičkoj sceni Njujorka, u intervjuu za londonski “Telegraf” pričala je o svojoj karijeri, stvarima koje su joj se događale tokom tog perioda, a otkrila je i da podržava žene u muzici, bez obzira na to koliko godina imaju.

Ova muzičarka je 1980. godine u hotelu u Londonu napravila čajanku na koju su bile pozvane sve bitne žene iz svijeta muzike u tom trenutku.

“Željela sam da udružim snage sa svim pank muzičarkama na jedno popodne. To je jedna od sjajnih uspomena. Danas bi mi za takvu žurku bila potrebna cijela sala. Mnogo toga se promijenilo. Broj muzičara se zaista povećao”, kazala je ona.

Muzičarka, međutim, ističe da nisu sva sjećanja iz toge perioda lijepa i podijelila je iskustvo koje joj se dogodilo nekoliko godina prije nego što je postala slavna, kada se iz jednog noćnog kluba sama vraćala kući.

“Bilo je dva ili tri sata ujutru, padala je kiša, a ja nisam mogla da nađem taksi. Pored mene se zaustavilo auto i čovjek mi je ponudio prevoz, a ja sam ga prihvatila. Kada sam ušla veoma brzo sam primijetila da ručki za otvaranje vrata sa unutrašnje strane nema, što me je zabrinulo. Ne znam kako, ali uspjela sam da kroz prozor otvorim vrata sa spoljne strane”, prepričava Debi Hari događaj.

Vozač je kako kaže, pokušao da se zaustavi, kako bi je spriječio da izađe, što je ona iskoristila da iskoči iz auta u pokretu. Ubrzo je zaboravila na taj incident, a ponovo ga se sjetila kada je vozača po imenu Ted Bandi vidjela na vijestima i saznala da je u pitanju serijski ubica, koji je priznao ubistvo 30 žena.

“Tvrdima da me je moj instinkt spasao”, tvrdi ona, a zatim ističe da svoj izgled zgodne plavuše nikada nije koristila kako bi privukla publiku, već da bi udovoljila sebi, a to je objašnjavala riječima: “Možeš da gledaš, ali ne i da pipaš”.

Nesumnjivo, Hari je bila uzor mnogima, a smatra se da je inspirisala i Madonu, koja je nakon što se ona povukla sa scene sredinom '80-ih, preuzela popularnost. “Tada je došlo do preokreta u muzici. I mislim da je za to najviše zaslužna ona. Od muzike je napravila šoubiznis. Bila je solo umjetnica, nije bila član benda, pa je predstavljala samo sebe. I to je radila veoma dobro”, prisjeća se ova muzičarka.

Ipak, prema njenim riječima, muzika se danas svela na marketing, što ima svoje dobre i loše strane, koje ne želi da ističe jer ne voli da kritikuje mlade umjetnice.

Za razliku od današnjih zvijezda, članovi njenog benda i ona, iako su prodali više od 40 miliona primjeraka albuma nikada nisu bili bogataši.

“U većini slučajeva, tokom naše karijere, producentske kuće su sastavljale ugovore. Bili smo naivni u to vrijeme i držali smo se ugovora. Bilo je godina kada smo zarađivali nenormalno, ali smo tada dobijali najmanji procenat, što je danas nemoguće”, ispričala je ona.

Hari, koja nakon veoma duge karijere i dalje želi da radi, objašnjava da je razlog to što uživa u svom poslu, ali i zato što je to jedan od načina da zaradi.

“Sve je pomiješano”, kratko odgovara Hari, koja više nije u braku sa Krisom Stejnom (on je oženjen i ima dvije ćerke, kojima je Hari kuma), ali ih to ne sprečava da rade zajedno.

“Mi smo izgradili identitet i stvorili biznis. Sigurno nisam tako razmišljala na samom početku, ali sada se oboje slažemo. On ima i svoj samostalni posao, a ja povremeno. Ipak i dalje uživam da radim sa Krisom”, ističe pjevačica, koja je tokom razgovora otkrila da voli da gleda X faktor.

“Više mi se dopadalo kako je žiri ranije funkcionisao. Sada su slatki, ljubazni i pokušavaju da pomognu svima. Ali meni je draži gorak i mračan humor”, komentariše ona.

Na pitanje da li bi, da nije poznata prošla prvi krug u tom takmičenju, ona odgovara da se ne bi ni prijavila.

“Mislim da ne bih ni pokušala. Više me interesuju antisocijalne, andergraund stvari. Nikada nisam voljela da drugi biraju moj materijal”, ističe Hari, koja i dalje mami poglede svojim izgledom.

Ima i nekih krema koje čine čuda

“Trudim se da se oblačim u skladu sa svojim godinama, ali sviđa mi se i fanki stil koji mislim da mogu da ponesem bolje od drugih. Uglavnom, kada idem na nastupe nema puno žena oko mene, pa mišljenje tražim od ostatka ekipe. Nekada mi kažu da je odlično to što sam obukla, a u drugim situacijama ne žele da komentarišu”, u šali prepričava pjevačica koja priznaje da je imala par plastičnih operacija.

“To ide sa poslom, ali ima i krema koje čine čuda”, kaže Hari koja uprkos tome što će u junu napuniti 70 godina u pjesmama sa svog posljednjeg albuma pjeva o seksu i seksualnim željama.

Bonus video: