Led Zeppelin: Novo izdanje albuma "Physical Graffiti"

Pejdž se upustio u taj posao jer nije mogao da vjeruje koliko loše Led Zeppelin zvuče kad se slušaju sa MP3 plejera
0 komentar(a)
Led Zeppelin, Foto: Beta/AP
Led Zeppelin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.02.2015. 07:38h

Čuveni dvostruki album "Physical Graffiti" grupe Led Zeppelin iz 1975. godine pojavio se danas u remasterizovanom, deluks izdanju koje sadrži i alternativne verzije pjesama i neobjavljene koncertne snimke.

"Physical Graffiti" je posljednji u seriji šest albuma grupe Led Zeppelin koji se smatraju klasičnim. Na njemu se nalazi "Kashmir", šestominutna kompozicija koja uz "Stairway To Heaven" (1971) i "Whole Lotta Love" (1969) spada u najpoznatije pjesme ovog hard rok benda.

Led Zeppelin, koji je prestao da postoji nakon smrti svog bubnjara Džona Bonema, 1980. godine, posljednjih godina objavljuje remasterizovana izdanja svojih albuma. Krenulo se od prvog albuma (1969), a sada je red došao na "Physical Graffiti". Projekat je pokrenuo gitarista Džimi Pejdž, koji je producirao sve albume Cepelina i remasterizovao sva njihova reizdanja na CD-u.

Pejdž se upustio u taj posao jer nije mogao da vjeruje koliko loše Led Zeppelin zvuče kad se slušaju sa MP3 plejera. Pejdž (71), ocjenjuje AP, nije želio da prihvati da će buduće generacije slušati Led Zeppelin u oštećenim, kompresovanim verzijama pjesama koje umanjuju njihovu moć i osiromašuju paletu njihovog zvuka, pa je nekoliko godina posvetio remasterizovanju.

"Cijeli ovaj proces remasterizovanja rezultat je slušanja Led Zeppelin u MP3 formatu. Skoro da zvuči kao da je neko brljao po master trakama i napravio stvarno užasavajuć miks. To prosto nije reprezentativno za ono što smo radili. Mnoge teksture nedostaju. Sva ljepota Led cepelina i sva njegova atmosfera, ti instrumenti što ulijeću ovdje i onde i preko onoga, sve je to potpuno uništeno", rekao je Pejdž nedavno.

Gitarista, koji svoju sijedu kosu drži sakupljenu u rep, ubijeđen je da će nove verzije pesama Led Zeppelin potrajati i da će se lako unaprjeđivati u sljedećim krugovima tehnoloških inovacija.

"Sada smo spremni za sve što može doći - čak i za digitalnu tehnologiju visoke rezolucije. A imamo i nove verzije na vinilu visokog kvaliteta, na CD-ima i u digitalnom formatu. Cilj ove vježbe je postignut", rekao je Pejdž.

Bonus video: