Bitbokseri napravili spektakl

Pobjedu i nagradu od pedeset eura na kraju je uzeo Podgoričanin Dragan Karadžić, ali je osim njega prisutne oduševio i drugi finalista, mladi Vlad iz Moskve koji trenutno živi u Crnoj Gori.
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2015. 13:59h

Koliko je publika u Podgorici željna nečeg novog i drugačijeg pokazao je preksinoć gotovo do posljednjeg mjesta pun "Montenegro pub" na prvom crnogorskom "bitboks betlu".

Mada je u pitanju debitantsko izdanje ovakvog takmičenja, 15-ak učesnika pokazali su da nisu amateri, predstavivši zavidne vještinje u stvaranju ritma i muzike ustima nošeni bukom mnogobrojne publike.

A iz njihovih usta imalo se što čuti, ne samo klasični hip hop ritmovi kako su mnogi očekivali, već od pjesama Majkla Džeksona preko dubstepa i drum'n'bassa do džez truba i teme iz video igre Super Mario.

Učesnici su oduševljavali prisutne, koji su često vadili mobilne telefone kako bi ovjekovječili ono što su čuli i vidjeli.

Koliko su kvalitetni bili takmičari pokazalo je i to što su se dueli često završavali neriješno, redovno se igrala runda više, a za publiku je bilo malo to što je svaki učesnik dobijao po minut da pokaže što zna, pa se iz prvih redova često čulo "Pustite ga" kada bi voditelj programa, nikšićki reper Bacili prekinuo nekoga od bitboksera.

Pored takmičara, nastupila je nikšićka hip hop grupa Kontrabanda koja je repovala upravo preko bitbokseva, a trebalo je i da njihov sugrađanin MC Stex predstavi publici nove pjesme, no do toga nije došlo zbog tehničkih problema.

Pobjedu i nagradu od pedeset eura na kraju je uzeo Podgoričanin Dragan Karadžić, ali je osim njega prisutne oduševio i drugi finalista, mladi Vlad iz Moskve koji trenutno živi u Crnoj Gori.

"Prijatelji su mi javili za ovaj bitboks betl. Bavim se bitboksom otprilike od 2008. Bilo je sjajno. Zanimljivo je da je ovo moj prvi betl na kojem sam učestvovao. Znam neke od crnogorskih bitboksera i noćas sam se uvjerio da su sjajni. Sviđa mi se što nisu ukočeni na bini, već plešu i puni su humora", kazao je Vlad za "Vijesti".

Zaslužna za ovaj događaj je organizacija "Bit" koja se bavi promocijom hip hop kulture.

Jedan od članova organizacije, Ilija Backović Bacili kazao je za "Vijesti" da ne samo da su zadovoljni, već su oduševljeni kako je prošao prvi bitboks betl, te da su učesnici došli iz Podgorice, Budve, Ulcinja i Moskve.

"Ono što je jako bitno je da je događaj pratila prava hip hop energija, ozbiljnost kod svih takmičara, a opet bez jakog prisustva ega, što je i karakteristično za ovu granu hip hop kulture, pored b-boyinga. Veliko hvala svima što su na taj način pristupili događaju, moramo reći moramo reći da nijesmo očekivali ovako dobre runde", kazao je Bacili.

Pobjednika betla odabrao je žiri koji su činili Shewa i Masturbeator, kao i publika, a Bacili je kazao da Karadžić zaslužuje mnogo veću nagradu.

"Sljedeći korak kao neformalno društvo BIT su nam hip hop tribine, koje će se održati u tri grada: Nikšić, Podgorica i Bar", otkrio je on.

Galerija

Bonus video: